- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
In een grote waterstoffabriek is veel meer koelwater nodig dan ultrapuur water voor het productieproces. Royal HaskoningDHV heeft hier onderzoek naar verricht.
In opdracht van de ministeries van Klimaat en Groene Groei en Infrastructuur en Waterstaat heeft het ingenieursbureau onderzoek gedaan naar wat de productie van waterstof voor toekomstig beleid betekent.
Voor de productie van waterstof is water nodig. Ten eerste ultrapuur water voor elektrolyse, waarvoor van zoet-, brak-, of zoutwaterbronnen gebruik kan worden gemaakt. Daarnaast komt er warmte vrij bij het productieproces. Dit moet worden gekoeld met een koelsysteem, waarvoor water nodig is. Uit het onderzoek blijkt dat de watervraag voor een koelsysteem ongeveer vijf keer zo groot is als voor de electrolyser. Er kan ook met lucht worden gekoeld, maar daarvoor is beduidend meer energie en ruimte nodig.
Er is lang niet overal genoeg koelwater voor waterstofproductie beschikbaar. Hoe verder landinwaarts, hoe beperkter de mogelijkheden hiertoe zijn. De onderzoekers van Royal HaskoningDHV adviseren om ‘water en bodem sturen te maken voor de ontwikkeling van het beleid en de locatiekeuze van grootschalige elektrolyse’. Directeur water Roy Tummers van VEMW zegt tevreden te zijn met het onderzoek. “Voor onze leden gaat de productie van waterstof via electrolyse belangrijk worden. Onze leden zien tevens de druk toenemen op de beschikbaarheid van water van goede kwaliteit. Die druk zal blijkens het RHDHV-rapport nog verder toenemen. Het is goed dat er nu inzicht is in de samenhang tussen waterbeschikbaarheid en waterstofproductie.”
Zie ook: 15 jaar Demiwaterplant Botlek