- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
De markt van biologische afbreekbare smeermiddelen is volop in beweging en speelt een bijzondere rol bij de nationale en Europese doelstellingen om het milieu minder te belasten. Deze markt groeit snel. De verwachting is dat dit door zal zetten vanwege de sterke ontwikkeling van de kwaliteit van bio-smeermiddelen, de regelgeving die continu wordt aangescherpt en een groener imago dat bedrijven zich willen aanmeten.
Tekst: René Moolhuizen
Het is inmiddels breed bewezen dat gecertificeerde Environmentally Acceptable Lubricants (EAL’s) uitstekend presteren, mits hierin de juiste keuze wordt gemaakt. Standaard oliewisselingen om de 500 of 2.000 uur lijken nog altijd de norm, terwijl dat tegenwoordig soms wel tot meer dan 20.000 uur kan worden uitgesteld. De kwaliteit van milieuvriendelijke smeermiddelen is de laatste jaren zo ontwikkeld dat er zelfs voorbeelden zijn van hydraulische oliën die 80.000 uur zonder vervanging aaneengesloten hun werk doen in zwaar belaste toepassingen. Doordat de kwaliteit zo hoog is, is het tegenwoordig mogelijk om een machine of installatie voor het leven te vullen en te monitoren.
Er is in deze tak veel gebeurd. Zo is er bijzonder veel geïnnoveerd om tot de huidige kwaliteitsverbetering van biologisch afbreekbare producten te komen. Daarmee kunnen niet alleen de conventionele smeermiddelen worden vervangen, maar ontwikkelen bedrijven zich ook in economisch en milieutechnisch opzicht. Op den duur zijn ze met langetermijninvesteringen voordeliger uit door de aanzienlijk langere levensduur van het smeermiddel en het equipment. Bovendien is een flinke CO2-reductie mogelijk met een kwalitatief hoogwaardig smeermiddel door de lange levensduur van het smeermiddel, de vermindering van productiestilstand en minder gebruik van natuurlijke grondstoffen.
De industrie heeft meer aandacht voor EAL’s. Dat is ook te merken bij internationale aanbestedingen, zeker bij grote windenergiebedrijven, die vragen om een werkschip met een groen paspoort. Ze willen dat de energie op een schone manier wordt opgewekt waarbij risico’s door contaminatie van een smeermiddel en het oppervlaktewater worden voorkomen.
De afbreekbare component in een smeermiddel speelt dan uiteraard een grote rol. In die bio-afbreekbaarheid zit veel verschil en terecht zijn er scherpe controles of een smeermiddel voldoet aan de hoofdvoorwaarden. Wil je voldoen aan de EAL-kwalificatie, dan moet bijvoorbeeld 60 procent van het smeermiddel binnen 28 dagen kunnen afbreken, mag het niet toxisch zijn en niet bio-accumulatief. Ook wordt gekeken naar de herkomst van de grondstoffen; bijvoorbeeld een verantwoord geteelde palmolie of soja- en rietsuiker en komt de totale productielijn tot verpakking en verzendmethodes aan bod. Voor het EU-Ecolabel certificaat moet bijvoorbeeld 25 procent van de plastic verpakking uit gerecycled materiaal bestaan.
Een belangrijke doelgroep zijn jack-up-schepen. De omstandigheden waaronder de tandheugel en rondsels van een hefplatform of zogenaamd ‘jacking system’ moeten dienen, vereisen een specifiek vet dat onder alle omstandigheden uitstekende prestaties garandeert en de betrouwbaarheid en levensduur maximaliseert. Maar ook leveranciers aan de windenergiesector, denk aan de supply-schepen, zijn volledig groen te maken.
De boodschap die smeermiddelenleveranciers willen uitdragen is dat bedrijven zich bewust zijn of worden van de mogelijkheden van high performance- en biologisch afbreekbare smeermiddelen. De smeermiddelen zijn beschikbaar, er kunnen kwaliteitsverbeteringen mee worden doorgevoerd en men is er op termijn voordeliger mee uit. Bedrijven moeten afstappen van smeermiddelen van minerale oorsprong. We zijn met z’n allen al te lang bezig om de aarde volledig uit te putten. Het is belangrijk dat we daarvoor oog hebben en met z’n allen gaan voor duurzaamheid.
Als bedrijven echter gewend zijn om iets op een bepaalde manier te doen, blijven ze dat vaak zo doen. Daarom is het belangrijk om informatie te blijven delen over de mogelijkheden met biologisch afbreekbare smeermiddelen.
Een hoofdrolspeler in deze innovatieve markt is het familiebedrijf Van Meeuwen Lubrication, dat in tal van industrieën, waaronder de offshore en de maritieme sector belangrijke waarde toevoegt met hoogwaardige smeermiddelen en het uitvoeren van smeertechnisch onderhoud. High performance, betrouwbare assets, economisch competitief en milieutechnisch verantwoord zijn daarbij maatgevende begrippen.
Van Meeuwen heeft haar smeermiddelenaanbod in 2021 verder verbreed door de samenwerking aan te gaan met het Zwitserse familiebedrijf PANOLIN. Met als doel om als distributeur van PANOLIN biologische afbreekbare smeermiddelen voor Nederland en Vlaanderen deze markt groener én naar een hoger betrouwbaarheidsniveau te brengen.
René Moolhuizen is marketeer bij Van Meeuwen Lubrication.