- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Isolatie van opslagtanks lijkt simpel, maar is complexer dan je denkt. Er komt specialistische kennis bij kijken. Het grote voordeel hiervan: er zijn waarschijnlijk diverse verbeter- en besparingsmogelijkheden die je nog niet kent, maar wel eenvoudig kunt doorvoeren.
Tekst: Kim de Booij
Isolatiespecialist Van der Linden & Veldhuis is dé partij om hier licht op te werpen. Het bedrijf is al meer dan 115 jaar actief in industriële isolatie en Nederlands marktleider in tankisolatie. “Bedrijven spelen zelf een belangrijke rol in goede tankisolatie”, begint algemeen directeur Erik Warmink. “Zij bepalen namelijk wanneer en welke isolatiespecialist ze inschakelen en aan welke specificaties de isolatie moet voldoen.”
In die drie keuzes zit verbeterpotentieel, volgens Warmink. “Laten we beginnen bij het moment waarop bedrijven een isolatiespecialist inschakelen. Dat is vaak pas tijdens de uitvoering van een project. Maar daardoor loop je waardevolle besparingstips en adviezen in uitvoeringsmogelijkheden en minimalisering van steigerbouwkosten mis.” En als je tijdens de budgetfase het isolatiebedrijf overslaat, loop je het risico dat je budget ontoereikend is.
Dan de keuze van isolatiespecialist. “Vraag altijd advies aan een onafhankelijk isolatie-expert met een gedegen track record. Dan krijg je niet alleen de voordelen van de gevraagde isolatieoplossing, maar ook eventuele nadelen van deze oplossing en mogelijke alternatieven. En spreek altijd zelf direct met de isolatiespecialist. Laat dit niet alleen aan je (hoofd)aannemer over. Die zou namelijk keuzes maken op basis van het afgesproken projectbudget en niet op basis van lange termijn voordelen.”
Tot slot de derde keuze, die van de specificaties. “Een goede specificatie is de basis van een goede prijsvergelijking”. Geef je summiere specificaties uit, bijvoorbeeld alleen een vermelding van de norm of isolatiedikte, dan laat je te veel ruimte open voor variaties in materiaalkwaliteit en de wijze van uitvoering. Als je dan uit alle offertes kiest puur op basis van prijs, kun je daar een paar jaar later al spijt van krijgen omdat een lage kwaliteit voor problemen zorgt en extra kosten met zich meebrengt. En tot slot: voorkom uitsluiting van innovatieve producten door het gebruik van verouderde specificaties.
Voor het maken van een goede specificatie is wel enige kennis van zaken nodig. “Ook hier geldt weer: laat je adviseren door een onafhankelijke partij. Bijvoorbeeld door het NCTI, het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie. Zelf kun je niet van alle materialen en systemen de voor- en nadelen kennen. Een voorbeeld: er is nu een isolatiesysteem op de markt waarbij steigerbouw niet nodig is en waarvan men beweert dat er geen corrosie onder isolatie kan optreden. Als je van de verkoper die voordelen hoort, denk je: doen! Echter, bij Van der Linden & Veldhuis hebben we met dit systeem ruim vijftien jaar geleden al ervaring opgedaan en we weten dat er wel degelijk nadelen aan kleven. Wij zullen daarover vertellen, de verkoper van het systeem niet.”
“Dit alles gaat alleen nog over de standaarden in isolatie”, gaat Warmink verder. “Maar natuurlijk is lang niet alles standaard in isolatie. Er zijn altijd uitdagingen. Tijdsplanning bijvoorbeeld. Isolatie is het sluitstuk van een project en daarmee het onderdeel waar regelmatig extra tijdsdruk op staat. Maar ook technische uitdagingen, zoals het isoleren van bestaande tanks die oorspronkelijk niet van isolatie zijn voorzien, het aanbrengen van isolatie bij een gevulde, operationele tank of een in een ATEX-omgeving. Bij Van der Linden & Veldhuis hebben we het allemaal al een keer gezien en gedaan. We denken in oplossingen, niet in problemen. We zijn voor bedrijven graag de partner die proactief met ideeën voor optimalisatie komt. Hoe kan iets sneller, slimmer, goedkoper en beter? Wij denken graag mee en voeren het uit. De vele vervolgopdrachten die we krijgen, zijn het bewijs dat dit zeer gewaardeerd wordt door onze opdrachtgevers. Het is ons grootste compliment.”
Sinds 2019 is isolatie in de Energie Investeringsaftrek (EIA) opgenomen. Goed nieuws, want dit levert je gemiddeld 11% voordeel op je investering op. De EIA-code voor isolatie voor bestaande procesinstallaties is 220409. Kijk voor meer informatie op de website van het RVO en laat je door een onafhankelijk isolatiespecialist adviseren.