- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Als het over vlamvertragende veiligheidskleding gaat, komt al snel de naam van het Zweedse Tranemo boven drijven. De experts van Tranemo Advanced Workwear ontwikkelen namelijk al sinds 1934 vlamvertragende kleding. Wilmar Platenkamp, sales & productmanager bij Tranemo Benelux, geeft een kijkje in de keuken.
Tekst: Connie Lindhoud
“Onze visie is eenvoudig en duidelijk: het tot een minimum beperken van werkgerelateerde ongevallen die met de juiste veiligheidskleding voorkomen hadden kunnen worden”, steekt Platenkamp van wal. “Daarbij hebben we ons in de loop van de jaren toegelegd op de ontwikkeling van hoogwaardige, vlamvertragende antistatische kleding. Deze kleding is gemaakt van inherent vlamvertragende stoffen. Dat houdt in dat de stoffen zijn opgebouwd uit weefsels met vlamvertragende eigenschappen. De beschermende werking neemt niet af door wassen of slijten. Zo geniet de medewerker tijdens de hele levensduur optimale bescherming.”
“De dragers van onze beschermende kleding werken onder de meest uitdagende omstandigheden die je maar kunt bedenken”, vervolgt Platenkamp. “Ze staan bloot aan de risico’s van hitte, vlammen, vlamboog, gesmolten metaal, chemicaliën of explosiegevaar. Daarom verdiepen we ons eerst goed in deze werkomstandigheden, de risico’s en de wettelijke eisen en normeringen. We observeren medewerkers op de werkvloer en praten met veiligheidskundigen. Vaak is er ook een ‘kledingcommissie’ die de vernieuwing en uitbreiding van het bedrijfskledingpakket op zich neemt. Op deze manier krijgen we een duidelijk en volledig beeld van de eisen, wensen en uitdagingen. Pas daarna gaan we aan de slag om een passende kledingoplossing aan te bieden. Maar daar stopt het niet: vaak voeren we in samenwerking met de klant draagtests uit. Medewerkers testen de nieuwe kleding dan in de praktijk en geven feedback over het draagcomfort, pasvorm en werkbaarheid. Met deze feedback gaan wij weer aan de slag om aanpassingen door te voeren. Deze interactie is heel belangrijk, want werkkleding beschermt pas écht goed als het op de juiste manier wordt gedragen. Een goed draagcomfort en pasvorm is daarom essentieel.”
“Dragers van onze kleding, maar ook veiligheidskundigen, inkoopverantwoordelijken en overige betrokkenen: ze kennen vaak niet alle ins en outs over de juiste veiligheidskleding, met name op het gebied van de vlamboog risico’s”, aldus Platenkamp. “Daarom doen we ook aan voorlichting en training. We bespreken daarin welke veiligheidskleding je nu precies moet kiezen voor bepaalde omstandigheden. En hoe de normering en codering in elkaar zit. Ook de draagwijze en het belang van de juiste onderkleding komt daarbij aan de orde. Op deze manier willen we de kennis en het bewustzijn van medewerkers vergroten, zodat ze in de praktijk de juiste keuzes maken bij hun werk. Optimaal beschermd en veilig werken: dát is waar het bij ons om draait!”
Platenkamp vervolgt: “Als het gaat om draagcomfort en pasvorm gaan we bij Tranemo nóg een stap verder: zo beschikken we over een zeer uitgebreide collectie antistatische vlamvertragende werkkleding voor dames. Niet een paar shirts en jacks, nee, écht een complete collectie, tot onderkleding en zwangerschapskleding aan toe. Zo kunnen ook vrouwelijke medewerkers zich optimaal veilig en comfortabel kleden met dezelfde uitstraling als hun mannelijke collega’s. Voor ons niet meer dan logisch, maar in de veiligheidskledingbranche lopen we hiermee echt voorop.
Die onderkleding is ook nog zoiets: met onjuiste onderkleding kan de vlamvertragende werking van de veiligheidskleding afnemen of zelfs tegengewerkt worden. Het is daarom zaak om naast de juiste bovenkleding ook de juiste onderkleding te kiezen bij risicovolle werkzaamheden. De verschillende lagen versterken dan de vlamvertragende werking.”
Het mag duidelijk zijn: hier zijn echte experts aan het werk. Innovatie is dan ook één van de belangrijkste pijlers bij Tranemo. Platenkamp: “Onze R&D-afdeling in Zweden staat geheel in het teken van de ontwikkeling van nieuwe toepassingen om het werk nóg veiliger te maken. In samenwerking met onze weverijen ontwikkelen en testen we nieuwe weefsels die nog betere eigenschappen hebben op gebied van veiligheid en duurzaamheid. En we kijken naar nieuwe toepassingsgebieden. Vooral in de elektrotechnische branche verwachten we een shift. Door toenemende elektrificatie – denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s, zonne-energie en windmolens – krijgen steeds meer werknemers te maken met bijvoorbeeld vlamboogrisico. Ook de automonteur zal zich daarom moeten beschermen met de juiste vlamvertragende antistatische werkkleding.”
“Vergeleken met de fast fashion-industrie, die vooral gericht is op snelle collectiewissels en hoge omloopsnelheid, gaat het er in onze veiligheidskledingbranche heel anders aan toe”, vervolgt Platenkamp. “Onze modellen vlamvertragende antistatische kleding bijvoorbeeld blijven meerdere jaren in de collectie. Zo kunnen alle medewerkers van onze klanten dezelfde modellen dragen en daarmee een eenduidige uitstraling hebben. Afhankelijk van gebruiksfrequentie en -omstandigheden heeft de kleding zelf ook een lange levensduur. Daardoor is vervanging minder vaak nodig en zo zijn we echt duurzaam bezig. De recycling van oude veiligheidskleding is wel een uitdaging voor onze branche: veel veiligheidskleding wordt niet ingeleverd om te recyclen. Bovendien is de kleding gemaakt van gemengde of geïmpregneerde weefsels en dat maakt recycling erg complex. Daar ligt dus nog een uitdaging van formaat en die gaan wij zeker niet uit de weg!”