
De-industrialisatie en een haperende innovatieketen bedreigen de welvaart, waarschuwt TNO. Naar aanleiding van het Draghi-rapport schreef het een onderzoek voor de Tweede Kamer.
Nederland staat voor een grote uitdaging, stelt TNO, want het staat voor de opdracht om de productiviteit te vergroten en de concurrentiepositie te versterken. “Nederland is een kennisland, maar slaagt er onvoldoende in deze kennis om te zetten in toepassingen, bedrijvigheid en economische waarde. Industriële bedrijven in R&D intensieve sectoren verplaatsen activiteiten naar het buitenland door een verslechterend investeringsklimaat. Tevens slaagt Nederland er onvoldoende in nieuwe startups door te laten groeien”, aldus TNO.
Dit stelt het instituut in een onderzoek dat het in opdracht van de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer schreef. Een van de belangrijkste conclusies is dat structurele netcongestie, vergunningverlening en een tekort aan technisch personeel investeringen en groei remmen. Daarbij komt dat de regeldruk in Nederland behoorlijk is toegenomen en op een aantal gebieden sterker is dan de EU voorschrijft. Ook zijn de energiekosten in Nederland veel hoger dan in andere EU-landen en de VS. “Dit alles leidt tot een slechter investeringsklimaat, minder ondernemersvertrouwen, minder innovatie en verzwakking of zelfs vertrek van bedrijvigheid. Tegelijkertijd groeien te weinig start-ups door naar nieuwe industriële kampioenen van de toekomst.”