- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
De specialisten van Tecona zijn al ruim 40 jaar een bekend begrip in de turnaround- en onderhoudswereld. Wat is hun visie op de toekomst? Jouke Dam, turnaround manager bij en co-owner van Tecona, deelt zijn inzichten.
Tekst: Connie Lindhoud
“Tecona doet veel meer dan detachering of het wegzetten van mensen”, steekt Dam van wal. “In de loop van de jaren hebben we ons ontwikkeld tot een allround ingenieurs- en adviesbureau dat meerdere technische disciplines tot in de finesse beheerst. Vooral op het gebied van keuring en inspecties is dat het geval: als je een goed gekwalificeerde inspectie- en keuringsspecialist nodig hebt bij een turnaround of project kom je al snel bij Tecona terecht.”
“Dan gaat het niet alleen om de inzet van mensen”, vervolgt Dam. “We zien steeds vaker dat opdrachtgevers een complete scope of vraagstuk aan ons uitbesteden, bijvoorbeeld als een nieuwe normering wordt ingevoerd zoals de EN1090-1 [CE-markering van een constructief bouwpakket of onderdeel van staal en aluminium-red.]. Hiervoor hebben we diverse opdrachtgevers begeleid bij het certificeringstraject en het schrijven van handboeken. Ook een complete scope voor bijvoorbeeld inspecties kunnen we als project aannemen en uitvoeren. Handig voor een opdrachtgever: die weet zo van tevoren precies waar hij aan toe is en krijgt een kant en klaar project opgeleverd.”
“Als Tecona zijn we erg vóór het delen van kennis. Veel van onze medewerkers en aan ons bedrijf verbonden freelance consultants en managers hebben tientallen jaren ervaring in allerlei staffuncties in de industrie. Hoe mooi is het om de kennis die zij in de loop der jaren hebben verzameld te ontsluiten en over te dragen. Daarom profileren we ons steeds meer als kenniscentrum en gaan we nu trainingen opzetten voor contractors, leveranciers en overige bedrijven die binnen de industrie werkzaam zijn. Zo delen we onze kennis en best practices op het gebied van onder andere asset management, keuringen & inspecties, QA en QC en andere aspecten in industrieel management. De nieuwe generatie inspecteurs, asset managers en turnaround managers kan zo maximaal profiteren van onze ervaring en kennis”, aldus Dam.
“Eén van de dingen die we zien veranderen in de turnaround-praktijk is dat er steeds meer gestuurd wordt op een kortere doorlooptijd van een turnaround”, constateert Dam. “Dit betekent dat er vaak in twee ploegen of zelfs 24-uurs shifts gewerkt wordt, inclusief het hele weekend. De ruimte in de planning die vroeger nog meegenomen werd om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen wordt tegenwoordig volledig ingepland. Uiteraard is het mooi als de werkzaamheden snel worden afgerond en de betreffende fabriek weer in bedrijf genomen kan worden. Maar op het gebied van personele invulling wordt de uitdaging zo nóg groter dan die nu al is. Niet alleen op operationeel niveau maar ook op management- en stafniveau is het momenteel een grote uitdaging om voldoende goed gekwalificeerde medewerkers ingezet te krijgen. In de praktijk wordt er veel heen en weer geschoven en ‘hoppen’ medewerkers van turnaround naar turnaround. Dat is heel intensief, soms té intensief voor mensen. En dat brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee”, constateert Dam enigszins bezorgd.
Het tekort aan technisch personeel in Nederland komt bij turnarounds heel duidelijk naar voren. Dam: “Bij de vorige turnaround waar ik aan meewerkte telden we maar liefst negentien verschillende nationaliteiten onder de medewerkers. Op zich geen probleem, maar de communicatie wordt wel flink bemoeilijkt zo. Want als de één naast z’n eigen taal nog redelijk Engels spreekt en de ander een beetje Duits dan begrijpen ze elkaar nog steeds niet. Hoe zorg je er dan voor dat veiligheidsregels en instructies voor iedereen duidelijk zijn? Bij de meeste turnarounds zijn we nog steeds gewend om veiligheidshandboeken, instructies en overige documentatie in het Nederlands op te stellen. Gelukkig is er op dit gebied steeds meer aandacht en creativiteit van betrokken partijen. Zo zag ik een veiligheidsflyer in maar liefst negen talen voorbij komen en werden instructies omgezet in handige pictogrammen. Prima initiatieven: wat mij betreft is geen inspanning te veel als het gaat om veilig werken.”
“Als technische sector staan we voor een enorme uitdaging om jonge mensen te interesseren voor technische opleidingen en beroepen. Bij Tecona prijzen we ons gelukkig dat we de afgelopen paar jaar een aantal stagiaires de mogelijkheid hebben kunnen bieden om een uitdagende stage te lopen. Maar we zien nog veel meer mogelijkheden voor zowel stagiaires als jonge medewerkers. Daarom willen we graag meer investeren in contacten met het technisch onderwijs en studenten zelf. Toch hoop ik vooral dat jongeren al veel eerder in hun schoolloopbaan kennismaken met techniek en de vele leuke technische beroepen. De techniek is zó mooi en de wereld ligt voor je open als je ervoor kiest!”, zo besluit ‘ambassadeur’ Dam.