- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
De techniek van vandaag heeft te maken met forse uitdagingen. De krappe arbeidsmarkt en het verdwijnen van waardevolle kennis door pensionering van medewerkers zijn ongetwijfeld twee zeer herkenbare. Wat je eraan kunt doen? “Opleiden!”, zegt Technicom.
Tekst: Kim de Booij
Bij ‘opleiden’ gaan je eerste gedachten waarschijnlijk uit naar het opleiden van nieuwe medewerkers voor de techniek. Jongeren en zij-instromers klaarstomen voor een functie via een mbo-opleiding procestechniek, onderhoudsmonteur of logistiek medewerker. En dat helpt zeker, maar het is niet het enige waar Technicom, ’s lands grootste particuliere opleider van procesoperators, op doelt.
“In een tijd van arbeidskrapte, waarin veel wordt geïnvesteerd in werving en selectie van nieuwe medewerkers, is het behouden van medewerkers net zo belangrijk”, legt directeur Robert Goedhart uit. “Goed leiderschap speelt daarbij een grote rol. Mensen moeten op de juiste manier ingewerkt, gemotiveerd en gewaardeerd worden.”
Bij Technicom hebben ze daar nu een speciale opleiding voor ontwikkeld. Commercieel directeur Dennis Vollebregt vertelt erover. “Vaak zie je dat technische mensen binnen een bedrijf doorgroeien naar een leidinggevende functie. Ze zijn dan technisch hartstikke goed, maar hebben van leidinggeven nog geen kaas gegeten. Hoe doe je dat nou? Hoe communiceer je, hoe stuur je medewerkers aan en hoe motiveer je ze om processen te volgen en bij te dragen aan organisatiedoelen? Dat leren aankomend leidinggevenden in onze opleiding Technisch Leidinggevende.”
De opleiding is specifiek geënt op leiderschap in proces- of productieomgevingen. “Je kunt natuurlijk overal een opleiding in leiderschap volgen, maar die zijn vaak generiek. Je komt dan als productieleider terecht in een klas met mensen uit allerlei branches, zoals detailhandel en de zorg”, legt Vollebregt uit. “Maar leidinggeven in een fabriek vraagt andere skills. Daar is onze opleiding en ons lesmateriaal op afgestemd. Wij spreken de taal van de techniek.”
Die taal klinkt in alle opleidingen van Technicom door. “Op volwassen niveau”, vult Goedhart aan. “Ons lesmateriaal is geschreven voor volwassenen. We leiden vooral zij-instromers en technische medewerkers op voor een baan of een nieuwe functie in de techniek. Ook daar stemmen we ons lesmateriaal op af. Het is dus niet te kinderlijk en juist wel heel praktijkgericht.”
“En we bieden aanvullende modules”, gaat Vollebregt verder. “Zij-instromers en medewerkers hebben vaak een druk bestaan met werk, gezin en hobby’s en daar komt dan ook nog eens een opleiding bij. Wij leren ze daarom ook over plannen, communiceren en ‘nee durven zeggen’ zodat ze hier goed mee om kunnen gaan. Plus, ook heel belangrijk, we betrekken hun begeleider op het werk bij het opleidingstraject.”
De uitkomst is een erkend mbo-diploma. “Dat is rechtstreeks via ons”, legt Goedhart uit. “We zijn namelijk als een van de weinige particuliere opleiders een erkende mbo-instelling. En anders dan veel ROC’s, bieden we maatwerk. Dat is handig voor als je recht op vrijstellingen hebt en/of als je direct met je opleiding wilt beginnen. Dankzij individuele leervormen kun je bij ons het hele jaar door met een opleiding starten. Er is altijd een ervaren docent beschikbaar.”
Die docenten zijn ervaren mensen uit de praktijk. “Zij hebben er na een jarenlange carrière in de techniek bewust voor gekozen om hun kennis te willen overdragen, als docent of hybridedocent. Wij hebben ze de kneepjes van het docentenvak geleerd. Het gaat stuk voor stuk om hbo- of wo-geschoolde vakmensen die heel goed de vertaling naar mbo praktijkniveau kunnen maken”, aldus Vollebregt.
Juist kennis van ervaren vakmensen is waar de industrie zo’n behoefte aan heeft. Deze dreigt verloren te gaan met de pensionering van oudere medewerkers. Ook daar speelt Technicom op in. “Oudere medewerkers hebben vaak door ervaring dat belangrijke fingerspitzengefühl dat nodig is om problemen in een proces tijdig te signaleren”, legt Goedhart uit. “Zij weten dingen die niet in de handleidingen staan, bijvoorbeeld of dat ene sisgeluidje normaal is of juist een indicatie dat er een controle moet plaatsvinden.”
Dergelijke kennis is heel situatie- en bedrijfsgebonden en dus ontwikkelt Technicom maatwerktrainingen voor bedrijven, gebaseerd op de kennis van die individuele ervaren vakmensen. Vollebregt: “We bevragen die medewerkers en lopen samen de fabriek door. Op basis van alles wat diegene weet en aanvoelt, ontwikkelen we het lesmateriaal. Denk aan e-learnings en instructies met video-, tekst- en ander beeld- en geluidsmateriaal. Zo borgen we de kennis voor de industrie, voor ieder bedrijf afzonderlijk.”
Technicom is al 35 jaar een grote naam in techniekopleidingen. Wat als project startte in de Botlek, is uitgegroeid naar een landelijk opleidingsinstituut voor mensen in de proces- en maakindustrie, maintenance en logistiek. Het bedrijf biedt zowel mbo-opleidingen als maatwerk leertrajecten.
Veel ervaren vakmensen zouden hun kennis graag willen overdragen aan de volgende generatie. Dat kan bij Technicom onder meer als hybridedocent. Je blijft dan werken in de techniek, maar geeft daarnaast ook les.