- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Uit de deze week verschenen Cluster Energie Strategie (CES) blijkt eens te meer dat de infrastructuur tekortschiet. Een groot aantal bedrijven loopt hierdoor vertraging op bij het verduurzamen.
De CES Rotterdam-Moerdijk maakt inzichtelijk hoe verduurzamingsprojecten in het industriecluster vorderen. Ook wordt duidelijk wat er aan infrastructuur nodig is, voor onder meer elektriciteit, waterstof, CO2, methaan en warmte. Hiervoor is informatie verzameld van 300 projecten bij de 50 grootste industriële bedrijven in het cluster.
Een van de belangrijkste conclusies is dat vooral de elektriciteitsinfrastructuur nu flink tekort schiet. 80 van de 300 verduurzamingsprojecten lopen vertraging op wanneer elektriciteitsnetten niet versneld worden verzwaard. “Veel bedrijven proberen zo snel mogelijk te verduurzamen. Frustrerend is dat dit nu vaak niet lukt omdat de infrastructuur tekortschiet of omdat er andere belemmeringen zijn. Dit vraagt om een reeks onconventionele ingrepen de komende tijd”, zegt voorzitter Victor van der Chijs van Deltalinqs.
Zo zou landelijk meer moeten worden gestimuleerd dat grootverbruikers direct op het netwerk van Tennet worden aangesloten in plaats van bij regionale beheerders. Deltalinqs meent dat dit kan helpen projecten door te zetten. Verder zet de vertraging van de Delta Rijn Corridor de ontwikkeling van de waterstofmarkt onder druk. “De urgentie is groot”, stelt Van der Chijs, die aankondigt met voorstellen te komen en met het kabinet in gesprek te willen.
Zie ook: Deltalinqs gematigd positief over hoofdlijnenakkoord