- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
REKO en Koole Terminals hebben op de Vondelingenplaat een stoomverbinding tussen beide bedrijven in gebruik genomen. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 3.000 tot 5.000 ton per jaar.
REKO zet in zijn fabriek verontreinigd asfalt om in zand en grind. Bij het thermisch recyclingproces, waarin alle afvalstoffen volledig worden gerecycled, komt ook veel warmte vrij. Dit wordt met een stoomgenerator in elektriciteit omgezet. Buurman Koole is actief in de op- en overslag van plantaardige oliën voor de voedingsmiddelenindustrie. Voor het verwarmen van de tanks waarin deze oliën worden opgeslagen, maakte het tankopslagbedrijf gebruik van een gasgestookte stoomketel.
Beide bedrijven namen een kijkje in elkaars keuken, waarna zij tot de conclusie kwamen dat het niet efficiënt is om bij Koole gas te verstoken voor de productie van stoom terwijl door REKO geproduceerde stoom in elektriciteit wordt omgezet. Dankzij de stroomverbinding bespaart Koole ongeveer 6 miljoen kubieke meter aardgas. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 3.000 tot 5.000 ton per jaar, wat gelijk staat aan het elektriciteitsgebruik van ongeveer 5.000 woningen.
Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland nam de stoomverbinding deze week officieel in gebruik. “De samenwerking tussen REKO en Koole laat zien dat bedrijven de handschoen oppakken en verduurzamen. En hoe wij als provincie mede het verschil kunnen maken in de transitie naar zero emissie uitstoot. Het is mooi dat bedrijven elkaar opzoeken om slimmer met elkaars reststromen om te gaan.” Dankzij door de provincie verleende subsidie voor de aanleg van de pijpleiding werd de onrendabele top verkleind.
Zie ook: Koole vergroot productie SAF in Botlek