- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Stichting OOI, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatiebranche, heeft op dit moment een duidelijk speerpunt, geeft directeur Hylke Warners aan. “Zowel de bedrijven in de sector, als de asset owners waarvoor ze werken, hebben er belang mensen te interesseren om dit werk te gaan doen.”
Tekst: Mels Dees
“De isolatiebranche is een heel aantrekkelijk instroomsector voor jongeren en zij-instromers. Er is eigenlijk geen bijzondere vooropleiding voor nodig. Het leuke is dat je echt relevant werk doet. Als je het vervolgens naar je zin hebt in de industrie of de haven, dan kun je heel makkelijk doorgroeien, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen.
“De uitdaging is alleen dat jongeren geen idee hebben wat voor werk er te doen is in de haven of de industrie. Daarbij spelen verschillende vooroordelen. Ten eerste het idee van vies en ongezond werk. Nog afgezien van het feit dat werk nooit ongezond mag zijn, is het ook lang niet altijd stoffig of vies. Integendeel. Daarnaast bestaat het beeld dat je hier met mbo-niveau 2 geen werk vindt. Bij ons is echter iedereen welkom en je verdient een goed salaris. De dagen zijn afwisselend en je komt nog eens op fabrieksterreinen waar niet iedereen welkom is. Verder kun je goed doorgroeien in deze sector; het is een beroep met toekomst.”
“Traditionele manieren van werven werken niet meer. Een stand tijdens een banenbeurs in Rotterdam Ahoy levert echt geen jonge instromers meer op. Nu zijn wij niet de enige sector die deze uitdagingen kent bij het werven van personeel, en we kunnen het ook niet in ons eentje oplossen. Daarom ben ik blij dat we kunnen samenwerken met Deltalinqs, de werkgeversorganisatie in Rotterdam. Samen met hen en andere organisaties, bedrijven en opleidingsinstituten zoals het Scheepvaart en Transport College (STC) bundelen we de krachten. Zo zetten we de haven op de kaart als interessante werkomgeving. En dat is nodig.
Het gaat bij die campagne onder meer om het creëren van meer leerbanen. Die waren traditioneel gericht op de niveaus 3 en 4 van het mbo, maar staan nu ook open voor de lagere niveaus. “Daarnaast werken we al langer samen met het Deltalinqs, onder meer door gebruik te maken van hun trainingsfaciliteit op Heijplaat in de Rotterdamse haven. Hier in ons eigen pand oefenen we met dummy’s, heel overzichtelijk in een hal. Op de trainingsplant kunnen onze cursisten echt op hoogte werken. Dat blijkt toch vaak een behoorlijke overstap. Dat willen we nog veel vaker gaan doen. We bereiken hiermee dat jongeren en zij-instromers wennen aan de werkelijke omstandigheden. Ook willen we het liefst mensen die het werken op hoogte eng vinden in een vroeg stadium kunnen herkennen.”
“De instroom van werknemers is nodig. Er komt de komende tijd nog genoeg op ons af. Zo zijn nu ook grote bedrijven verplicht te isoleren. Daarnaast zal het steeds vaker gebeuren dat warmte uit de industrie met een zo gering mogelijk verlies ingezet wordt voor toepassingen elders, bijvoorbeeld in kassen of als stadsverwarming.
Een ander interessant fenomeen is de strijd tegen de sluipmoordenaar corrosie onder isolatie. Sommige installaties zijn vijftig tot zestig jaar oud, dan zit er van alles onder de isolatielaag. Dat wil je in beeld krijgen, maar het liefst non-destructief. Op dat gebied zijn er op dit moment heel interessante ontwikkelingen. Zo wordt tegenwoordig geëxperimenteerd met een glasvezel om aan de buitenkant de isolatielaag onder het plaatwerk te scannen. Het voordeel daarvan is dat je niet alles open hoeft te maken voor de inspectie. Bepaalde temperatuurverschillen kunnen dan duiden op vochtlekkage als gevolg van bijvoorbeeld, doorroesten. Je ziet bij bedrijven steeds meer aandacht voor deze corrosie-problematiek. Voor dit werk zijn ook weer specialisten nodig.”
“Om adequaat in te spelen op ontwikkelingen in de markt is goed geschoold personeel noodzakelijk. En om voorbereid te zijn op de toekomst is een brede scholing van belang. Soms proef ik in de markt dat bedrijven lever heel functiegericht willen opleiden, dus heel gericht op een specifieke taak. Natuurlijk is dat goedkoper, maar het heeft als effect dat de flexibiliteit in je personeelsbestand afneemt”, aldus Warners. “Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat asset owners wat meer moeten betalen voor de diensten van de isolatie-specialisten. Aan de andere kant zijn de voordelen van goed geïsoleerde installaties groot en betaalt goed en professioneel werk zich uiteindelijk altijd terug.”
Stichting OOI heeft als doel het bevorderen van instroom, behoud en ontwikkeling van vakmanschap in de isolatiebranche. De stichting beschikt in Woerden over een eigen lesomgeving waar opleidingen en cursussen op het gebied van de isolatiepraktijk worden gegeven. Het Opleidings en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatiebranche is een initiatief van de sociale partners VIB, CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie.