Selecteer Pagina

Solidariteit

door | 1 dec, 2022

De koopman en de dominee. De ingebakken tegenstelling in de Nederlandse cultuur. Maar het lijkt of we van dit culturele anker zijn losgeslagen. Koopman noch dominee.

Tekst: Jan van der Tempel

De boerenopstand tegen het stikstofkaartje: geen greintje moreel besef dat het onzeker maken van de toekomst van alle boeren natuurlijk tot woede en wanhoop zou leiden. Geen greintje koopman: een herschikking van een innovatieve bedrijfstak (nummer 2 exporteur van melkproducten wereldwijd) geeft aanleiding tot nieuwe creativiteit.

Een regering die niet wil regeren. En maar weer missionaris Remkes op pad stuurt. Het enige dat Remkes deed was de boeren serieus nemen, in hun waarde laten.

In hun waarde laten. Dat is ook wat de parlementaire enquête over het Groninger gas als grootste gemis liet zien. Groningen als wingewest. Zelfs kralen en spiegels waren te veel gevraagd voor de Haagse marktmeesters. Pompen of verzuipen was het devies. Gelukkig was hoofdmeester Mark goed aangehaakt en schrok hij zich vijf jaar na dato een hoedje dat er zoveel meer gepompt was. En deed wederom niets. Dat is aan de vakminister… Koopman noch dominee.

Wat nu als we de moraliteit en ondernemersgeest van onze archetypes eens in ere herstellen? Het is tenslotte oorlog. Er is een energiecrisis. En een klimaatcrisis. Doen waar we echt goed in zijn. Medemenselijkheid, solidariteit en geld verdienen.

We beginnen met het uitkeren van een ton per huishouden. Alle 138.499 in de provincie Groningen. Kosten: 14 miljard, 3,5 procent van onze ‘spoils of war’ sinds het openen van het Groninger veld tot nu toe. We voegen daar 14 miljard aan toe voor gemeenten en provincie. Kennelijk was het een probleem dat de herstelkosten misschien wel naar buurtverbetering zouden gaan. Laten we dat dan ook faciliteren. Inclusief een rechtgetrokken vierbaans weg en spoorlijn naar Delfzijl en Eemshaven, zodat onze nationale energiehub niet alleen met pijpen en kabels ontsloten is, maar ook voor de mensen die het mogen waarmaken.

Dan de koopman. Met nog 1.000 miljard euro aan gas in het veld, kunnen we niet alleen solidair zijn naar de inwoners van Groningen. We kunnen ook solidair zijn aan onze mede-Europeanen. We drukken in één keer de gasprijs naar behapbare niveaus (ja, dan gaat ook de waarde van ons gas naar beneden, hoera!!). We helpen onze vrienden uit de armen van de volgende schurkenstaat. En we investeren alles in de energietransitie. Alles? Alles! Het stond toch niet meer op de begroting na 2022. Een revolverend fonds dat innovatie afdwingt: in vijf jaar van het aardgas af. Voorgoed.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!