- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Sky-Access is al ruim vijftien jaar actief in de windsector, maar met de oprichting van Sky Wind laat de specialist in werken op hoogte zien dat het zich specifiek richt op de inspectie én het onderhoud van windturbines – met name windturbinebladen. “Sky Wind biedt een totaaloplossing tegen marktconforme prijzen”, zegt directeur Ronny van Baal.
Het in 2007 opgerichte Sky-Access is een bekende naam als het gaat om het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte in de industrie. “Aanvankelijk deden wij veel werk op Chemelot, maar al snel werden wij ook ingeschakeld voor het onderhoud aan booreilanden die op ‘yard stay’ waren in de haven van Rotterdam”, vertelt Van Baal. Tegenwoordig heeft Sky-Access diverse industriële en offshore bedrijven als klant, en ook doet het bedrijf aan gebouwbeheer. “Zo zijn wij begonnen aan het onderhoud van de Euromast; dit doen we samen met Smit vastgoed. Onlangs hebben wij ook werkzaamheden aan een hoog gebouw in Den Haag verricht. Dat was een grote opdracht.” Van Baal zegt veel werk te hebben aan offshore klussen, zoals voor Shell. Shell heeft voor het concept van Sky-Access gekozen waarbij voor het eerst multifunctionele teams zijn ingezet, vertelt hij. “Elk teamlid is in staat om toegang tot de werkplek te krijgen. Daar bovenop zijn onze mensen multidisciplinair gespecialiseerd in respectievelijk stralen, schilderen, het doen van wanddiktemetingen en het herstellen en plaatsen van isolatieplaatwerk. Het uitrollen van dit concept voor Shell was een groot succes.” Ook verricht Sky-Access regelmatig tankinspecties in de Botlek. Het maakt daarbij gebruik van een zelf ontwikkelde, gepatenteerde mono-arm. “Onze doorlooptijd is erg kort. Hiermee helpen wij de asset owner om geld te verdienen.”
Sky-Access was vorig jaar betrokken bij het plaatsen van een werkplatform onder de Suurhoffbrug bij de Maasvlakte. “Wij waren ingeschakeld door Hollandia nadat wij de tender hadden gewonnen. Wij kwamen als beste uit de bus vanwege de hoge kwaliteit en onze certificeringen die wij bieden, en de unieke eigenschappen van ons SkyDeck. Dit is een innovatief, modulair werkplatform, dat grote voordelen biedt boven het gebruik van steigerplatforms. Wij gebruiken het sinds ongeveer tien jaar voor offshore, onshore, infrastructurele en industriële toepassingen, met name in de petrochemische en infrasector. Het heeft zich inmiddels bewezen als een veilige, gemakkelijk te gebruiken en efficiënte werkvloer.” Bovendien is het relatief licht, goed werkbaar en multi-inzetbaar zoals uit de verdere woorden van Van Baal blijkt: “Voordat de brug was gestremd, was er weinig ruimte om het SkyDeck op te bouwen. De brug kon met maximaal 50 kilo per vierkante meter worden belast. Het SkyDeck weegt slechts 35 kilo per vierkante meter. Dat is veel lichter dan een hangsteiger, die 75 kilo per vierkante meter weegt. Daar heb je je winst al te pakken.”
De voorbije jaren heeft Sky-Access diverse werkzaamheden voor bedrijven in de windenergiesector opgepakt. “Je gaat mee met de vraag”, zegt Van Baal hierover. Zo heeft het bedrijf werk verricht voor LM Wind Power, een producent van windturbinebladen. Op land, in Spanje, Duitsland en ook Nederland, hebben mensen van Sky-Access een groot aantal garantiereparaties gedaan. “Ook hebben wij veel softshell-profielen van anderhalf tot twee meter aan de achterkant van bladen geplakt. Dit zorgt voor een andere windwerveling, met minder geluid tot gevolg. Voor windenergie op land is dat natuurlijk erg belangrijk.” Een bijzonder project pakte Sky-Access in samenwerking met TNO op. Hierbij werd onderzocht of highspeed-fotocamera’s kunnen worden gebruikt voor de inspectie van windturbinebladen. De turbine hoeft dan niet te worden stilgezet, dit in tegenstelling tot het gebruik van base-camera’s. “Een heel interessant project”, noemt Van Baal dit, waaraan Sky-Access in natura meewerkte. Het bedrijf kan van zijn medewerking profiteren wanneer het er opdrachten uit weet te slepen.
Sinds kort heeft Sky-Access zijn windactiviteiten gebundeld in een nieuwe divisie: Sky Wind BV. “Hiermee verbreden wij onze activiteiten naast Sky-Access en het SkyDeck”, legt Van Baal uit. “Onze werkzaamheden in de windsector hebben een tijdje op een wat lager pitje gestaan, omdat onze focus ergens anders lag. Maar hiermee blazen wij deze weer nieuw leven in. De markt is er ook klaar voor. Vroeger waren windparken zeer gesubsidieerd, maar tegenwoordig is dat allang niet meer zo sterk het geval. OEM’s [original equipment manufacturer, red.] hebben er alle belang bij om het onderhoud op een kostenefficiënte manier uit te voeren, zeker met de hoge elektriciteitsprijs. De beschikbaarheid van turbines is van zeer groot belang. Dit zodat er geld met windenergie kan worden verdiend.” Van Baal zegt te merken dat de markt behoefte heeft aan een totaaloplossing, die zowel de inspectie als het onderhoud van de windturbines, de bladen en de offshore funderingen omvat. “Denk aan on- en offshore bladreparatie, mechanische werkzaamheden, reiniging en schilderwerk. Wij zijn in staat bladen visueel te inspecteren, maar kunnen ook ultrasoon, magnetisch en penetrant onderzoek verrichten. Verder bieden wij drone-inspectie en kunnen wij de binnenzijde van windturbinebladen inspecteren. Wij zijn multi-inzetbaar, van commissioning, operationele activiteiten tot en met de-commissioningfase.”
Alle medewerkers van Sky Wind hebben een interne opleiding gehad, specifiek toegespitst op het repareren en inspecteren van windturbinebladen. “Wij zijn nu bezig met het opstarten van een interne opleiding voor koolstofreparatie. Ons pand in Roosendaal is groot genoeg om een windturbineblad in te rijden. Zo kunnen wij onze eigen vaklieden kweken die gespecialiseerd zijn in bladonderhoud. Iedereen roept wel dat we mensen nodig hebben, maar er is nog geen onafhankelijke opleiding.” Op basis van de opgedane ervaring en het track record in de windsector zegt Van Baal de toekomst positief tegemoet te zien. “Wij zijn hooggecertificeerd, hebben veel innovatieve mogelijkheden en toepassingen, en beschikken over de nodige ervaring in de bereikbaarheid van installaties. Zo biedt het SkyDeck wezenlijke toegevoegde waarde voor werkzaamheden aan offshore windturbines en substations.”
Het is een noviteit in de windsector: het gebruik van kleine robots die met een drone op een windturbineblad worden geplaatst. Daar kunnen deze robots foto’s maken en metingen verrichten. Hoewel dit veelbelovend lijkt, zegt Ronny van Baal van Sky-Access de komende jaren nog niet veel resultaten van dergelijke robots te verwachten. Hij illustreert dit aan de hand van een voorbeeld: “Kleine scheurtjes (cracks) in bladen kunnen grote problemen veroorzaken. Deze hebben een zuigende werking, waardoor het kunststof gaat delamineren en vocht zich in het blad opbouwt. Hierdoor ontstaat er onbalans, met alle gevolgen van dien. Ook kan dit zeer gevaarlijk zijn bij een blikseminslag. Op een foto is dat niet te zien. Om dit te traceren moet een monteur het blad met de hand en fysiek afkloppen, zodat kan worden bepaald waar er vocht zit. Vervolgens wordt het blad opengemaakt, het vocht eruit gehaald en moet je het laten drogen en repareren. Dat is allemaal handwerk wat zo’n robotje – ik heb ze nog nooit groter gezien dan dertig bij veertig centimeter – nooit kan uitvoeren. Ook is een robot niet in staat het zout van een blad af te wassen. Dit neemt niet weg dat ik de ontwikkeling van deze robots een goede zaak vind.”