- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Ook ik zat vijf jaar geleden gewoon lekker op de camping in Frankrijk zonder VPN te internetbankieren op mijn smartphone. Totdat ik Feyenoord wilde kijken via het kanaal dat toen nog FOX heette en ik een vriend, ook Feyenoord-fan, om tips vroeg. Ik kreeg een gigantische scheldkanonnade naar mijn hoofd.
Door Barbara Kathmann
Heel lief zei deze vriend en ondernemer ten slotte: “Bar, ik heb je hoog zitten, maar ten eerste ben je vaker in het buitenland gezeten terwijl Feyenoord speelde en toen heb je toch wel geleerd dat je met een VPN-verbinding naar de wedstrijd kan kijken? Je hebt toch niet al die wedstrijden gemist? En ten tweede als je dat niet weet, ga je mij dan serieus zitten te vertellen dat je zwaar onbeveiligd zonder VPN gewoon gebruik maakt van de wifi in cafés en koffiebarretjes?” Helaas moest ik toen die vraag nog met een volmondige ‘ja’ beantwoorden en gelukkig weet ik inmiddels vele vele malen beter.
Waarom ik hier zo openhartig over ben? Omdat ik voorheen als wethouder Economie & Digitaal in Rotterdam en nu als woordvoerder Digitaal in de Tweede Kamer op een missie ben om meer bewustwording te creëren. Ik kom ze volop tegen in mijn vriendenkring, op vakantie of op werkbezoeken. Misschien wel uw medewerkers die waar dan ook ter wereld met de laptop of iPad van de zaak, dus de poort naar uw bedrijfs- en/of klantgegevens, op de wifi van openbare gelegenheden zitten te werken. Het is gewoonweg hetzelfde als een borrel geven voor inbrekers.
Waarom ik dit minuscule voorbeeld geef als het over cybersecurity spreek? U verwacht natuurlijk dat ik meteen begin over de miljarden die cyberonveiligheid ons kost of over het aantal online inbraken dat het aantal offline inbraken inmiddels ruimschoots overstijgt. Dat doe ik bewust niet, want dit kleine voorbeeld waar iedereen zich iets bij voor kan stellen, geeft meteen aan welke gigantische wereld we nog te winnen hebben met zn allen.
Ja, onze digitale infrastructuur is top notch, dat heeft deze coronaperiode wel bewezen, maar de boel veilig krijgen, daar voldoende mensen en middelen voor aantrekken en cyberveiligheid niet erbij doen, maar gewoon als integraal onderdeel van het dagelijks leven maken, dat blijft ver achter.
Deze editie gaat ook over IoT en dat is maar goed ook, want u kunt er slimmer, klantvriendelijker, efficiënter en milieuvriendelijker door worden. Daar wordt de wereld beter van, maar wees u bij elke stap, hoe klein ook, bewust van de slogan die al decennia klinkt in Europoort Kringen: ‘Safety first!’
Nu hoor ik u bijna denken; “Leuk dat u ons aanspreekt op onze verantwoordelijkheid, maar wij verwachten ook wel het een en ander uit Den Haag als het over cyberveiligheid gaat.” Dat ben ik met u eens. Velen van u begeven zich in de vitale sectoren van Nederland en een aantal zelfs in de vitale infrastructuur. Dat brengt een inspanningsverplichting met zich mee vanuit dit kabinet om u te laten opereren in een veilig online ondernemersklimaat. Investeringen en regie blijven achter en regelgeving blijft onduidelijk, terwijl er behoefte is aan een deltaplan. Toch ben ik optimistisch gestemd, want Tweede Kamerleden zoals ik kunnen sinds kort pas zeggen dat ze woordvoerder Digitale Zaken zijn. De commissie Digitale Zaken is kersvers en staat dus aan de lat voor goede implementatie van wetgeving uit Europa rondom bijvoorbeeld IoT-toepassingen, gaat drukken op een regierol vanuit het kabinet op een cyberveilig Nederland met als het aan mij ligt een stevige minister van Digitale Zaken met een serieuze portemonnee en mandaat om door te kunnen pakken. Zover is het nog niet, want als dit nummer uitkomt hebben we net nog geen kabinet of een kabinet zonder minister van Digitale Zaken. In ieder geval is er dus een commissie met volksvertegenwoordigers waar u terecht kunt. Mij kunt u bereiken via b.kathmann@tweedekamer.nl.
Barbara Kathmann, lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. Op deze plaats in Europoort Kringen vind je de columns van Mai Elmar, afgewisseld door die van gastcolumnisten.