- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
‘A strong bond’ is de slogan van SABA adhesives & sealants. Een hechte band, met andere woorden. Dat hechte(n) uit zich onder meer in de lijmen en kitten die SABA ontwikkelt, produceert en levert aan bijvoorbeeld de industrie. Ook komt het volgens het bedrijf tot uiting in het team en de duurzame relaties die het bij voorkeur met zijn klanten aangaat.
Tekst: Erik Stroosma
SABA adhesives & sealants is een internationaal opererend Nederlands familiebedrijf. De oorsprong van de onderneming ligt in het bij Den Haag gelegen Wateringen. Daar begonnen in 1933 de heren Salm en Baruch (de SA en BA uit de firmanaam) een ambachtelijk bedrijfje in chemische producten. Na twee jaar verhuisden zij hun onderneming naar de andere kant van het land, naar Dinxperlo, dat op de grens met Duitsland in de Achterhoek ligt. 87 jaar later staat in dat dorp nog altijd de hoofdvestiging. “Daar werkt het grootste deel van de ongeveer 200 mensen dat wereldwijd bij SABA in dienst is”, vertelt de accountmanager voor West-Nederland en België Jan Bert Bergink. “In Dinxperlo vindt alle productie plaatst, zit de R&D (ruim 10 procent van het bedrijfsbudget besteedt SABA aan research en development, red.), de directie, sales, marketing en administratie. Dit voorjaar is ons nieuwe bedrijfspand opgeleverd. Dat is een heel duurzaam en volledig aardgasvrij gebouw. We nemen het momenteel gefaseerd in gebruik. Later dit jaar is de officiële opening. De overige medewerkers opereren vanuit onze verkoopkantoren in Duitsland, China, Nieuw-Zeeland, Polen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden we in een groot aantal andere landen door lokale partners vertegenwoordigd.”
Lijmen (voor aanvankelijk de schoenmakerij) behoorden al vanaf het begin tot het productgamma van SABA. In de wederopbouwjaren na de oorlog kwamen daar kitten voor de bouw(industrie) bij. Die sector is nog altijd een belangrijke afnemer van de producten van het bedrijf. In de loop van de tijd kwamen daar de schuimverwerkende industrie (matrassen, meubels), de voertuigbouw en transportindustrie en de biochemische en petrochemische industrie bij. “We zijn een wereldspeler op het gebied van onder andere schuimverlijmingen en hoog chemisch resistente polysulfide kitten en -systemen”, geeft Bergink aan. “Die laatste worden onder meer veel gebruikt voor het chemisch resistent afdichten van voegen. Bij de nieuwe HES Hartel Tank Terminal op de Maasvlakte zijn de voegen in de vloervelden afgedicht met onze kitten. Bij elkaar is daar een afstand van in totaal vijftien kilometer afgedicht.” “Ook voor opslagtanks, bassins en silo’s zijn onze producten bijzonder geschikt”, vertelt Bergink verder. “Bijvoorbeeld bij tankvoetaansluitingen; overgangen tussen stalen tankwanden en betonnen vloeren. Speciaal voor het afdichten van voetaansluitingen in de petrochemie hebben we het SABA Sealflex-systeem ontwikkeld. Dat is een polysulfide kit die verstevigd is met een wapeningsnet. Dit systeem is 100 procent vloeistofdicht en hoog chemisch resistent en daarnaast ook flexibel en blijvend elastisch. Hierdoor kan het thermische uitzettingen en bewegingen door het vullen en legen van een tank of silo goed opvangen. Dat voorkomt corrosie van de tankbodemplaat. Alle grote petrochemische bedrijven in onder meer het Rotterdamse havengebied, Moerdijk, Antwerpen en Gent gebruiken ons Sealflex-systeem.”
Brandwerendheid is eveneens een essentiële eigenschap voor kitten in de petrochemie. Hoe zit dat met die van SABA? Bergink: “In hun systeem voor het afdichten van doorvoeren en dilataties in industriële omgevingen, gebruikt een van onze klanten de brandwerende kit Sabaprotect M500 in combinatie met chemisch resistente producten van ons. Zij hebben dat systeem laten testen volgens de richtlijnen van PGS 29 en de Europese normen voor koolwaterstof brandcurves. Daaruit kwam naar voren dat hun afdichtingssysteem met onze kit minimaal 120 minuten bestand is tegen een koolwaterstofbrand. Het product is daardoor officieel EN-1366-3 en EN-1366-4 gecertificeerd. De combinatie van brandwerend en chemisch resistente afdichtingen is uniek in de markt.”
Door de toenemende aandacht in de industrie voor duurzaamheid en het milieu groeit SABA’s afzet in die markt volgens Bergink gestaag. “Men investeert daar steeds meer in en kiest daarbij vaker voor kwaliteit. Duurzaamheid stond bij ons al vroeg op de agenda. In de jaren negentig introduceerden wij als eerste ter wereld een meteen hechtende watergedragen lijm voor de matrassenindustrie. Inmiddels zijn al onze producten vrij van oplosmiddelen op een paar primers na. Onze R&D-afdeling werkt er hard aan om ook die watergedragen te maken.”
SABA levert zijn hoog chemisch resistente polysulfide kitten vooral aan aannemersbedrijven, die bouwwerkzaamheden en onderhoud verrichten voor de industrie. “Daarbij gaan we niet met iedereen in zee. We werken alleen samen met bedrijven die de lat net zo hoog leggen als wij. Verkeerd gebruik van bijvoorbeeld kit schaadt onze naam en de reputatie van onze producten. Daarom ondersteunen we klanten met advies en scholing, bieden we op de mogelijkheid van een proefvlak op onze kosten aan en proberen we voor elke uitdaging een oplossing te vinden. Op die manier bouwen we aan duurzame klantrelaties. Daar hechten we zeer aan.”