- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Wat is veiliger en efficiënter: een steiger of rope access? Velen zullen de steiger kiezen, want daarop staat men stevig, omringd door staal en kan men vrij heen en weer bewegen. Bij rope access hangt men naar beneden aan een touw. Echter, kijkend naar de voorbereidings- en ontmantelingsfase en het innovatieve V-frame van Rope Access Noord, kom je wellicht tot andere conclusies.
Tekst: Kim de Booij
In het kader van de arbeidshygiënische strategie in de Arbowet dien je bij werken op hoogte altijd eerst te kijken of er mogelijkheden voor collectieve beschermingsmiddelen zijn voordat je naar persoonlijke beschermingsmiddelen overgaat. Collectieve beschermingsmiddelen zijn middelen die de veiligheid van meerdere personen gelijktijdig verzorgen. Een reling van een steiger bijvoorbeeld. In het geval van PBM’s hebben we het bij werken op hoogte bijvoorbeeld over een harnas.
In dit kader lijkt een steiger dus hoger in het rijtje te staan van meest veilige hulpmiddelen voor werken op hoogte. Maar zo’n steiger moet ook opgebouwd worden. Hoe zit het dan met de veiligheid? “Het opbouwen van een steiger is risicovol werk waarbij geen collectieve beschermingsmiddelen voorhanden zijn”, legt Derk Battjes, directeur van Rope Access Noord, desgevraagd uit. “Steigerbouwers moeten steeds met zwaar materiaal naar boven klimmen. Daarbij bewegen ze veel en klikken ze hun veiligheidsharnas steeds los- en vast. Het bouwen van een steiger duurt bovendien soms weken en al die tijd is er dus een risico op persoonlijk beschermingsniveau.”
Vanzelfsprekend maakt Battjes vervolgens de vergelijking met rope access. “Met rope access werk je statisch, op één plek. Je hangt aan één touw met een tweede touw als back-up en hoeft niet steeds over te klikken. In plaats van wekenlang met zes mensen een steiger te moeten bouwen en later weer te moeten afbreken, kun je met rope access in één dag klaar zijn met de werkzaamheden. De combinatie van een kortere risicotijd en minder risicovolle handelingen, maakt rope access in sommige situaties dus veiliger en efficiënter.”
In sommige situaties, dus niet alle? “Rope access is ideaal voor kortdurende, lichte werkzaamheden”, antwoordt Battjes. “Denk aan NDO-onderzoek, kleine reparaties, laswerkzaamheden en inspecties. Bij langdurig zwaar werk is een steiger of hoogwerker de betere optie. Echter, ook in die situaties kan rope access een rol spelen. Wij hebben namelijk een reddingsteam. Bij veel steigerbouwers ontbreekt die expertise. We worden daarom vaak gevraagd voor rescue stand-by klussen tijdens (steiger)bouw en grote stops en revisies.”
Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid en werktijd van rope access in geval van lichte werkzaamheden op meerdere plaatsen? De rope access-expert zal dan toch steeds opnieuw een ankerpunt moeten aanbrengen? “Normaal gesproken wel”, begint Battjes. “Bij Rope Access Noord hebben we echter een innovatief frame, het V-frame (www.v-frame.nl), ontwikkeld waarmee we niet alleen verticaal, maar ook tot 10 meter zijwaarts van het ankerpunt kunnen bewegen. Zo kan een 20 meter diameter tank in één keer volledig geïnspecteerd en indien gewenst gerepareerd worden. Het V-frame is zo in nog veel meer situaties toepasbaar. Omdat het nog relatief nieuw is, is het bij veel bedrijven nog niet bekend, maar we komen de vele mogelijkheden graag toelichten.”
Het V-frame blijkt niet de enige innovatie waar Rope Access Noord zich op richt. “Eigenlijk is het toch bijzonder dat we aan de ene kant van het spectrum zware stalen steigerbouw en hoogwerkers hebben, aan de andere kant rope access, en dat daartussen niks zit? In de overtuiging dat er meer mogelijk is, zijn we op zoek gegaan naar oplossingen. Die hebben we gevonden in lichtgewicht hangende werkvloeren van aluminium, composiet en sterk textiel. Ze zijn ideaal voor werkzaamheden in fabriekshallen, onder (leiding)bruggen, bij bouwprojecten en op en onder offshore boorplatforms. Ze zijn naast lichtgewicht bovendien veilig, modulair en dus flexibel en eenvoudig te vervoeren.”
Battjes ziet dat rope access al breder geaccepteerd wordt in de industrie en verwacht met deze innovaties nog grote stappen voorwaarts te kunnen maken. “Wanneer je altijd op sterk staal hebt vertrouwd, kan het spannend zijn om op rope access over te gaan. Maar zoals gezegd: het is bijzonder veilig, zeer efficiënt en er is veel mogelijk. Het levert je vaak enorme tijds- en kostenbesparingen op.”
Kan een partij als Rope Access Noord een eventuele groei aan? “Zeker. We zijn met vijftien eigen vakmensen groot genoeg voor flinke opdrachten en flexibel genoeg voor een korte termijnplanning. Bel ons vandaag en we staan er morgen. Dit, in combinatie met onze innovatieve oplossingen, maakt ons sterk.”
Rope Access Noord investeert actief in technische kennis. Doordat ze werken met eigen medewerkers, blijft deze kennis behouden en bouwt deze op binnen de eigen organisatie.
Rope Access Noord combineert drie waardevolle aspecten: technische kennis, werken op moeilijk bereikbare plekken en een eigen reddingsteam.