- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
R. Stahl Electromach is volgens sales director Hans Rill lang niet alleen een innovatief systeemhuis. Het Hengelose bedrijf biedt ook een breed gamma aan componenten van het moederbedrijf R. Stahl aan. “Klanten kennen ons als systeemhuis of van Stahl, maar meestal niet van beide. Dat terwijl wij één firma zijn.”
Electromach is een bekende naam in de Achterhoek. Het in 1962 opgerichte bedrijf geldt volgens Hans Rill als een ‘systeemhuis pur sang’ voor specifieke producten, dat net voor de eeuwwisseling door het huidige moederbedrijf R. Stahl is overgenomen. Sindsdien verkoopt het ook in de Benelux systemen en componenten van Stahl, waarvan de focus ligt op explosiegevaarlijke omgevingen. Rill: “Denk daarbij aan de tussenlaag tussen veldinstrumentatie en besturingssystemen (DCS), zoals interfacing en schermen. Ons aanbod is heel breed. Als een klant dat wil, voegen wij ook componenten van derden toe.”
Binnen het moederbedrijf fungeert Stahl Electromach als een tech center, waar diverse innovatieve vindingen worden ontwikkeld en toegepast. “Van staalplaten maken wij bijvoorbeeld rvs kastjes. Dat kan een standaard junction box zijn, of een kast met speciale deuren zodat die in een kleinere controlekamer kan worden gebruikt. Doordat wij met het plaatmateriaal starten, kunnen wij flexibel standaardproducten leveren. Ook maken wij het hier lokaal. Dat klinkt duur, maar heeft als voordeel dat we er een stuk transport tussenuit halen.” Een ander voorbeeld dat Rill aanvoert, valt onder de noemer ‘containerised solutions’. “Zoals voor een klant die spuitbussen wil bewaren om daaruit het laatste beetje restgas te hergebruiken. Dat is een explosiegevaarlijke omgeving. Wij bouwen hiervoor een speciale container, zorgen dat de componenten van de klant erin worden geïntegreerd, certificeren de container en maken hem ATEX.” Verder biedt R. Stahl Electromach HVAC aan voor gebruik in ATEX-omgevingen. “Die bouwen wij volledig STEC-gecertificeerd op. Ook is het mogelijk zulke units als een bouwblok in gestandaardiseerde containers in te bouwen.”
Een innovatief product dat – in samenwerking met AI-specialisten van de Universiteit Twente – in het Tukkerse systeemhuis is ontstaan, is de ScareCrow. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een systeem om vogels te verjagen. “Ideaal voor boorplatforms, waarmee je op een diervriendelijke wijze vogels van het helideck kunt verjagen. De uitwerpselen van vogels zijn in combinatie met de zilte omstandigheden agressief voor het staal”, vertelt Rill. De ScareCrow is een met kunstmatige intelligentie uitgerust systeem, dat bij het helideck wordt geplaatst. Als de camera registreert dat er een vogel op zit, verjaagt het systeem die met behulp van een laserstraal. “De kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat vogels op den duur niet leren wat er gaat gebeuren. Het verjagen gaat telkens anders.” De Scarecrow is sinds een jaar op de markt. Het systeem is volgens Rill ook te gebruiken in havengebieden. “Overal waar vogels problemen veroorzaken, kun je de ScareCrow inzetten. Wel hangt er een prijskaartje aan.” Een van de medewerkers van Stahl Electromach geldt als een ‘subject matter expert’ op het gebied van de ScareCrow, HVAC en containerised solutions. Binnen het gehele moederbedrijf is deze persoon de specialist op deze drie terreinen, en is voor klanten beschikbaar om technische ondersteuning te bieden.
Robotica is een ander terrein waarop Stahl Electromach actief is, waar het zijn expertise op het vlak van explosieveiligheid inbrengt. “Wij bouwen mee aan een inspectierobot”, vertelt Rill. Er is al een eerste robot ontwikkeld die bij een aantal raffinaderijen in Nederland en Australië wordt ingezet. Nu geven we support aan een tweede generatie, die volledig autonoom werkt, over een automatisch laadysteem beschikt en een verhoogde accucapaciteit heeft. Daarnaast biedt Electromach led-verlichting voor ATEX aan. Rill spreekt van een beloftevolle nieuwe pijler. “Wij werken hiervoor samen met een aantal collega-bedrijven, zodat we er diagnostiek aan toe kunnen voegen. “Bij sommige fabrieken staat de verlichting continu aan, maar je kunt aan de hand van bijvoorbeeld smartphones of BT-trackers traceren of en waar zich mensen bevinden. Die informatie kun je aan de verlichting koppelen, zodat die sterker gaat branden als iemand in de buurt is. Dit komt niet alleen de kosten, maar voornamelijk de levensduur ten goede. Wij kunnen met onze partners lichtcalculaties verzorgen en daar aan return on investment koppelen.”
Het aanbod van het systeemhuis Stahl Electromach is dus zowel breed als innovatief. Maar, zoals Rill al eerder aangaf, het bedrijf ontwikkelt zich meer en meer als aanbieder van Stahl-componenten en -systemen. “Klanten kennen ons als systeemhuis of van Stahl, maar meestal niet van beide. Dat terwijl wij één firma zijn. Tijdens de klantendagen, die wij later dit jaar voor de Benelux hopen te houden, zullen wij zowel componenten als thema’s tonen. Men hoort nog van ons!”
R. Stahl Electromach is een erkend specialist op het gebied van explosieveiligheid. Het bedrijf is in verschillende werkgroepen vertegenwoordigd. Nu er in de energietransitie een overgang van aardgas naar waterstof aan lijkt te komen, wil Stahl Electromach ook werkgroepen die zich met waterstof bezighouden met kennis en support ondersteunen. “Wij zouden graag uitgenodigd willen worden om hierin mee te denken”, biedt Hans Rill van het bedrijf aan.