Select Page

Polygon Nederland

door | 1 aug, 2022 | Bedrijveninfo

‘Wij verkopen lucht’

De tijdelijke klimaatoplossingen van Polygon Nederland maken het mogelijk dat industriële onderhoudswerkzaamheden soepel kunnen verlopen. “Geen opslagtank, installatie of hal is hetzelfde”, zegt Eddy van Oers van het bedrijf. “Voor elke klant bieden wij de beste oplossing, tegen de laagst mogelijke kosten.”

“Ik zeg altijd: wij verkopen lucht. Geen gebakken lucht, maar droge, verwarmde, gekoelde of bevochtigde lucht”, vertelt Eddy van Oers, regiomanager tijdelijke klimaatoplossingen bij Polygon Nederland. De door het bedrijf geboden tijdelijke klimaatbeheersing komt onder meer van pas bij onderhoudsstops in de industrie. Leidingen of opslagtanks worden door Polygon op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid gebracht, zodat de werkzaamheden vervolgens soepel kunnen worden uitgevoerd. “Wij zijn geen dozenschuivers, maar een dienstverlener die klanten een totaalpakket kan bieden. In samenspraak met de klant werken wij naar een oplossing op maat”, aldus Van Oers. Zo staat Polygon AVR-locatie Rozenburg bij, waar periodiek één van de zes verbrandingsovens wordt gereinigd. “Wij blazen 50.000 kubieke meter koele lucht in de oven, zodat de onderhoudsmedewerkers er veilig in kunnen. Op vrijdag beginnen wij en op maandag kan de oven weer in gebruik worden genomen.” 

Advies

Tot de klanten van Polygon behoren ook scheepswerven en offshore bedrijven. “Onze dienstverlening passen wij bijvoorbeeld toe op booreilanden. De ballasttanks hiervan moeten na diverse jaren op zee worden onderhouden. Wij brengen het klimaat aan, waarna er kan worden gecoat en geverfd.” 

Daarnaast biedt Polygon advies. “Wanneer staal en water langdurig met elkaar in contact staan, kan dit tot pitcorrosie leiden. Je kunt dit zien als een chemische reactie die onder de verflaag ontstaat. Je kunt dit wegstralen, maar als dit niet goed gebeurt kan deze pitcorrosie mogelijk onder de nieuwe verflaag achterblijven. Wij kunnen advies geven hoe dit valt te voorkomen.” Polygon stond HES bij met advies voor de nieuwe opslagterminal die op de Hartelstrook is gebouwd. Van Oers: ”Men was voornemens om water uit het Brielse Meer te gebruiken voor het zetten/bodemdrukbelasting van de tanks. Uit ons onderzoek bleek dat daar bacteriën in zitten, waardoor het niet raadzaam is om dat water daarvoor te gebruiken.”

Eddy van Oers

Beste temperatuur en RV

Polygon wordt voor een verscheidenheid aan projecten ingeschakeld. In de Europoort staat het veel klanten bij met het onderhoud van opslagtanks. “De klant doet daarbij eerst een aanvraag, waarbij wij de diameter en hoogte van de opslagtank willen weten. Daarna berekenen wij welke apparatuur nodig is en brengen wij een offerte uit”, zet Van Oers uiteen.

“Voor het voorkomen van roestvorming tijdens onderhoudswerkzaamheden gebruiken wij sorptiedrogers. In tegenstelling tot condensdrogers kunnen deze soprtiedrogers de luchtvochtigheid onder de gewenste 35 procent RV [relatieve luchtvochtigheid, red.] brengen.” Het staal moet een temperatuur van tien graden Celsius krijgen, wat de minimale temperatuur is voor uitharding van diverse verfsoorten. “De benodigde apparatuur stellen wij naast de tank op als dat mag. De luchtslang vanaf onze apparatuur gaat door een mangat in de tank naar binnen. Bij kleinere tanks kan dat een uitdaging zijn, omdat er ook een mangat moet zijn waardoor de onderhoudsmensen naar binnen moeten. Vervolgens gaan wij drogen en verwarmen”, legt hij uit.

Ambitie & innovatie

In de Verenigde Staten – waar Polygon Group een bedrijf heeft overgenomen – werkt men aan een innovatieve ontwikkeling, die volgens Van Oers op zeer korte termijn in de praktijk kan worden toegepast. “We zijn bezig om continu de staaltemperatuur en luchtvochtigheid te meten. Die gegevens willen wij benutten voor het aansturen van onze equipment. Je kunt dan energie besparen door tijdelijk af te schakelen. Hiermee bieden wij klanten de mogelijkheid om fors minder brandstof te gebruiken. Dat wordt een echt unique selling point. Ook kunnen wij de hoeveelheid stof in de lucht gaan meten. Dat is belangrijk om te weten, want als er bij het stralen te veel stof vrijkomt, kan er een risico op explosies ontstaan.” 

Een andere vernieuwing om CO2-uitstoot te verminderen, die Polygon onlangs introduceerde, was het gebruik van elektrische heaters voor het verwarmen van een hal van Sif op de Maasvlakte. “Hiervoor hebben wij geïnvesteerd in apparatuur, die wij vervolgens weer bij andere projecten kunnen gebruiken.” Dit alles tekent volgens Van Oers de ambitie bij Polygon om klanten de beste oplossing te bieden, tegen de laagst mogelijke kosten en zo groen als het kan. “Wij zijn er voor de klant. Om onze Duitse slogan aan te halen: Wir machen das!”

Focus op schadeherstel

Polygon Group komt voort uit het Zweedse bedrijf Munters, genoemd naar de oprichter Carl Munters. Hij was uitvinder en houder van ruim duizend patenten, waaronder het warmtewiel. Dit wordt nog altijd door Polygon gebruikt voor het opnemen van vocht. Sinds 2010 is het huidige Polygon afgesplitst van Munters. Klimaatbeheersing is slechts een van de vele activiteiten van Polygon. Het bedrijf richt zich met schadeherstel voor verzekeraars – onder meer lekdetectie, brandschade- en watersanering – op de sectoren bouw, industrie, food en farma. Het is actief in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. 

Duurzaam partner

“Bij Polygon zit duurzaamheid in het DNA”, zegt Eddy van Oers. “Herstellen is bij voorbaat duurzamer dan vervangen en wij werken continu aan CO2-reductie. Wij investeren in onder meer het verduurzamen van afvalstromen, zonne-energie, elektrisch vervoer en led-verlichting.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!