- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Peinemann kiest voor een nieuwe positionering. Voortaan richt het zich op de vier markten bouw, haven, industrie en logistiek, in plaats van de producten centraal te stellen. Een opvallende koerswijziging, waarop Sam Peinemann en Ad Kornet – beiden ceo bij het familiebedrijf – een toelichting geven. “Zie ons als een totale ontzorger van horizontaal en verticaal transport.”
Vanuit maar liefst 16 dochterondernemingen staat Peinemann sinds jaar en dag klanten bij met de verhuur van allerlei soorten materieel. Naar gelang klanten een bepaald product nodig hadden, werd er met de desbetreffende Peinemann-BV zaken gedaan. Sinds begin deze maand gooit het bedrijf het over een andere boeg. Het richt zich voortaan op de vier marktsegmenten haven, bouw, logistiek en industrie. De markt waarin een bedrijf actief is, vormt dus het startpunt van de gesprekken. “Dit vergroot de synergie in ons aanbod”, legt Sam Peinemann uit. “Op deze manier kunnen wij ons gehele portfolio in een gesprek meenemen, terwijl het anders misschien maar over een aantal producten zou gaan. Bedrijven kennen ons van de kranen, hoogwerkers en heftrucks. Maar soms horen wij: ‘O, hebben jullie ook schrobveegmachines?’”
“Veel klanten weten bijvoorbeeld niet dat wij Spijkstaal hebben overgenomen. Dat is een mooi, meer dan honderd jaar bestaand bedrijf dat elektrische trekkers produceert. Dankzij onze nieuwe positionering kunnen wij onze machines en oplossingen in één keer aanbieden. Dat helpt klanten beter te begrijpen wat wij allemaal aanbieden. Peinemann is al lang geen traditioneel verhuurbedrijf meer, maar een servicebedrijf dat oplossingen aanbiedt. Zie ons als een totale ontzorger”, zegt Ad Kornet. Binnen Peinemann zijn vier marktteams samengesteld, met daarin mensen die over specifieke kennis beschikken over de vier marktsegmenten. “Vragen van klanten worden door de marktteams opgevolgd. Voor klanten is het prettig dat ze direct worden geholpen door mensen met kennis van zaken. Onze marktgerichte positionering zal leiden tot een sterkere focus op de klant en meer kennis”, aldus Kornet.
“Begrijp me goed, het ontzorgen van klanten doen we al heel lang. Dat zit in onze genen. We zijn hard gegroeid in services”, vervolgt Sam Peinemann. Zo staat Peinemann bijvoorbeeld een grote containerterminal in Rotterdam bij met het preventief onderhoud van AGV’s, takelkranen en kadekranen. Kornet: “Wij ontzorgen de volledige technische dienst. Op basis van een langlopend contract hebben wij er een kleine dertig mensen zitten. Naast de verhuur van activa helpen wij deze klant ook als er bijvoorbeeld een heftruck is uitgevallen door extra materieel aan te bieden. Ook staan onze monteurs klaar om op locatie een reparatie uit te voeren.” “Het mooie voor deze klant is dat het kan afschalen als het rustiger wordt. Dat is lastiger wanneer je een technische dienst op de loonlijst hebt staan”, vertelt Peinemann. Ook is het mogelijk om machines per draaiuur te huren. “Traditionele havenbedrijven als deze zijn erop ingesteld om te laden en te lossen. Alles wat er daar omheen komt kijken, is niet hun specialisme. Wij kunnen daarbij helpen”, licht Kornet toe.
Voor bedrijven in de bouw biedt Peinemann tailor made logistieke dienstverlening aan. Peinemann: “Wij helpen vooral bouwbedrijven met hubs en mensen voor projecten. Wij leveren alle bouwmaterialen just-in-time op de bouwplaats. En dan bedoel ik niet buiten voor de deur, maar ook op de twintigste verdieping van een kantoor als dat nodig is. De stukadoor die daar aan het werk is, hoeft geen trappen op en af te sjouwen voor materiaal. Dat werkt een stuk efficiënter, waardoor in de praktijk meer vierkante meters gestuct kunnen worden.” De markt logistiek bedient Peinemann met een veelheid aan materieel. “Alles wat in een warehouse rolt, kunnen wij leveren, of het nu gaat om heftrucks, reachtrucks, stapelaars, noem maar op. Iedereen kan materieel verhuren, maar wij zijn ook goed in het flexibele er omheen. Bijvoorbeeld door extra machines tijdens piekperiodes beschikbaar te stellen. Wij weten dat klanten dit waarderen”, zegt Kornet.
Het vierde marktsegment industrie is zeer bekend terrein voor Peinemann. “We hebben alle grote bedrijven in de petrochemie als klant. Ook bedienen wij de zware industrie, beton- en cementfabrieken. In de petrochemie zijn wij sterk in horizontale en verticale bewegingen, zowel bij nieuwbouw, onderhoud als het verplaatsen van fabrieken”, licht Peinemann toe. Het bedrijf beschikt over een eigen ingenieursbureau dat klanten helpt om zware objecten op een verantwoorde en veilige manier te verplaatsen. Een bijzondere vermelding verdient de bundeltrekker, een tool waarmee koelers op een veilige en efficiënte wijze uit een plant kunnen worden gehaald. “Wij hebben de bundeltrekker zelf ontwikkeld en gepatenteerd. Dat is uniek voor een kraanbedrijf. Zo’n bundel weegt zestig ton en kost miljoenen. Jarenlang heeft men er het hoofd over gebroken hoe je die verantwoord uit een fabriek kunt trekken. In de bundeltrekker hebben wij daarvoor dé oplossing beschikbaar.” Peinemann beschikt over een team van dertig ‘bundeliers’ die binnen Europa de bundeltrekker bedienen. Binnen Europa bedient Peinemann de bundeltrekkers, erbuiten verkoopt het bedrijf de machines alleen.
Benieuwd naar meer informatie over de nieuwe marktpositionering van Peinemann? Ga dan naar Peinemann.nl!
Een trots familiebedrijf, zo omschrijft Ad Kornet Peinemann. De onderneming dateert uit 1954, toen Wilhelm Peinemann – eigenaar van een sigarenzaak – brood zag in de verhuur van heftrucks. “In de naoorlogse jaren kwamen de transportstromen goed op gang. Destijds waren er nog geen containers, maar waren onder andere heftrucks nodig om de bulklading te laden en lossen”, vertelt Kornet. De broers Jaap en Peter Peinemann, zoons van de oprichter, zagen later kansen in de verhuur van kranen, maar Wilhelm Peinemann hikte tegen de forse investeringen aan. Daarop hebben Jaap en Peter Peinemann het bedrijf in 1975 overgenomen, startten zij de verhuur van kranen en vervolgens ontwikkelde Peinemann zich stormachtig. Tegenwoordig zijn er circa duizend mensen in dienst. “Ik beschouw hen als onze grootste assets”, zegt Kornet. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft in totaal zo’n 4.500 machines in de verhuur.