- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Water wordt niet alleen schaarser, ook neemt de maatschappelijke druk op bedrijven toe om er verantwoord mee om te gaan. Pathema kan bedrijven helpen om hier stappen in te zetten, vertelt directeur Mark Boeren. “Onze oplossingen zijn duurzaam én bieden een economisch verdienmodel.”
Alle apparaten die water verdampen om te koelen, dus ook koeltorens, krijgen te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische groei. Deze problemen werden sinds de jaren zeventig standaard aangepakt met chemische middelen, verklaart Boeren. “Alleen maak je een circulair proces zo lineair, want de aan het water toegevoegde chemicaliën komen ook in het milieu terecht. Ze vervuilen het water, waardoor het niet meer bruikbaar is en niet meer kosteloos kan worden geloosd. Daarvoor bieden wij een alternatief.”
De technologie die Pathema heeft ontwikkeld, pakt kalkaanslag, corrosie en microbiologische groei aan, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van chemicaliën. Boeren: “Dat doen we met onze Industrial Vortex Generator-Circulation Technology (IVG-CT). Dat is het gepatenteerde onderdeel in het hart van de installatie. Aan de voorkant filteren wij het water, waardoor je sowieso minder water gaat gebruiken. Vervolgens ‘Vortexen’ wij het water. Dit houdt in dat met behulp van een heel krachtige draaikolk in het water een vacuüm ontstaat. Daardoor kunnen wij kalk uitkristalliseren, wat voorkomt dat er kalkaanslag op het warmtewisselende gedeelte ontstaat met mogelijk rendementsverlies tot gevolg. Verder kunnen met de Vortex ook microbiologisch reinigen. Daarnaast gebruiken we nog een aantal technieken, zoals filtratie en ultraviolette C-bestraling om microbiologie onder controle te houden. ”Het grote voordeel van kalk uitkristalliseren”, legt Boeren uit, “is dat het geen corrosieve omgeving krijgt. Je kunt kalk voorkomen, corrosie tegengaan en koelwater onder controle houden.”
Na de marktintroductie in 2012 is inmiddels een aantal vervolgstappen gezet. Zo heeft het bedrijf een waterbehandelingssysteem beschikbaar, waarbij nagenoeg geen drinkwater meer hoeft te worden ingenomen voor de koeltorens: de IVG-CT Waste Water Recovery. “We hebben de kennis en ervaring om afvalwater te zuiveren voor hergebruik in de koeltorens en voor bijvoorbeeld stoomproductie, maar andere toepassingen zijn ook denkbaar”, legt hij uit. “Het is een zelfreinigend systeem, waardoor het teruggewonnen afvalwater hergebruikt kan worden én er minder koelwater verbruikt wordt. Er is sprake van een substantiële waterfootprintbesparing van tussen de 20 en 50 procent. Ook wordt meer dan 95 procent op leidingwater bespaard. Het spuiwater valt door middel van filtratie te hergebruiken, zodat er geen koelwater hoeft te worden geloosd. Zo koel je niet alleen chemievrij, maar ook circulair”, verklaart Boeren. “We leveren geen deeloplossingen, maar willen de eindgebruiker zoveel mogelijk motiveren om koelwater als geheel circulair in te zetten.” Hoewel water in Nederland relatief goedkoop is, zegt hij klanten een economisch aantrekkelijk verdienmodel te bieden, waarin je water kunt recyclen.
Industriële bedrijven die al tientallen jaren van chemicaliën gebruikmaken, stappen niet zomaar over op een relatief nieuw systeem dat goedkoper is, duurzamer is en minder water nodig heeft. Sommige hadden last van koudwatervrees, merkt Boeren. “‘When it sounds too good to be true, it is too good to be true’, hoorden wij soms. Maar tegenwoordig is de welwillendheid een stuk groter. Wij hebben wereldwijd al heel wat systemen draaien. Hierdoor kunnen wij gemakkelijk referenties geven van klanten die er al jaren naar alle tevredenheid mee werken. Ik kan met trots zeggen dat wij er nog nooit een hebben hoeven terugnemen. Jaarlijks groeit onze afzet gemiddeld met 30 procent, en afgelopen jaar zelfs met 40 procent. Dat is natuurlijk leuk voor ons, maar ook helpen we zo de industrie klaar te maken voor de nieuwe waterrealiteit. We staan onze klanten bij in de transitie van ‘Take, Make en Waste’ naar ‘Reduce, Re-use en Recycle’. Bovendien laten we zo zien dat chemievrij en circulair koelen eenvoudig en risicovrij kan, niet morgen, maar nu!”
Het feit dat het om een ‘plug-and-play’-systeem gaat, maakt de overstap volgens Boeren extra laagdrempelig. “Een laag water- en energiegebruik en de mogelijkheid van aanschaf op basis van full operational lease en ‘no cure no pay’ vergroot die laagdrempeligheid nog verder. Zonder een investering te doen, kun je een maand later al tot veertig procent op je kosten besparen en duurzaam opereren. Waar de industrie om te koelen tot vandaag drinkwater vervuilde met chemicaliën en dat aan het eind van het traject weer loosde op een eigen of externe waterzuivering, zien we nu dat geïnvesteerd wordt in duurzame oplossingen. Voor mij persoonlijk is het ultieme doel om de hoogste vorm van circulariteit te bereiken. Daarnaast vind ik het een uitdaging om een goede balans te vinden tussen zorgdragen aan het milieu en het financiële aspect. Lang was duurzaam duur, maar dat spanningsveld los je hiermee op. Het mes snijdt aan twee kanten. Ja, het is duurzaam, maar zeker ook een economisch verdienmodel.”