- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Op Maintenance NEXT hebben SPIE en C-Green een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de bouw van een biobrandstoffenfabriek. Deze zet rioolslib om in biobrandstof.
C-Green heeft een installatie ontwikkeld die natte biomassa energiezuinig omzet tot het droge product hydrochar. Dit is een milieuvriendelijk eindproduct dat valt te gebruiken als biobrandstof en bodemverbeteraar. Bij het productieproces kan van vijf kilo slib één kilo hydrochar worden gemaakt.
Een dergelijke fabriek biedt diverse milieuvoordelen, betoogt C-Green. Zo ontstaat normaal gesproken bij het afbraakproces van rioolslib methaangas, dat vele malen schadelijker is voor het klimaat dan koolstofdioxide. Bovendien gaat het verzamelen en transporteren van natte slib met hoge kosten gepaard. Door het slib in een droge stof om te zetten, ontstaat er geen methaangas. Daarnaast vermindert dit het volume, wat transporten efficiënter en goedkoper maakt. De fabriek is modulair van opzet en compact. Hij kan bij bijvoorbeeld een afvalwaterzuiveringsinstallatie of pulpfabriek worden verplaatst, waar jaarlijks 25.000 ton slib kan worden verwerkt.
De proefinstallatie van C-Green is nu operationeel bij REYM Rotterdam. Deze zal slibmonsters van industriële en gemeentelijke afvalwaterbehandeling verwerken. Nederland is volgens C-Green een veelbelovende markt, gezien de dichte bevolking en de belangrijkste industrieën, zoals landbouw en voedselproductie. De technologie van C-Green kan een duurzame circulaire oplossing bieden voor de verwerking van de enorme hoeveelheden slib die daar worden geproduceerd. SPIE kan expertise en capaciteit leveren om C-Green-installaties in Nederland en mogelijk andere landen in Europa te produceren, te installeren en te onderhouden.