- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Strengere duurzaamheidseisen en -wetgeving en minder arbeidskrachten in een wereld waarin snelheid en efficiëntie een steeds grotere rol spelen. De industrie staat niet voor de minste uitdagingen. Steeds vaker zoeken partijen elkaar op om die samen het hoofd te bieden. Bij Mourik, specialist in infrastructuur, industriële diensten, bouw en milieutechniek, juichen ze dit toe.
Tekst: Kim de Booij
“Je merkt dat het vertrouwen groeit”, begint Mylène van Dissel, business development manager bij Mourik Industry, de onderhoudsdivisie van het bedrijf. “Opdrachtgevers zijn zich er steeds meer van bewust dat contractors diepgaande kennis van en expertise hebben in onderhoud. We worden vaak gevraagd om mee te denken in het zo efficiënt mogelijk inrichten daarvan.”
Mourik staat klaar met innovatieve oplossingen. “In energie- en waterbesparing bijvoorbeeld en in emissieverlaging en robotisering. Deze innovaties ontwikkelen we zelf of in samenwerking met technologiepartners. Het is onze missie om mee te helpen aan een betere toekomst. Zo werkt een team van talentvolle collega’s bijvoorbeeld continu aan slimme technologie en processen om emissies te verlagen op een zo snel, milieuvriendelijk en goedkoop mogelijke manier.”
Mourik’s NanoVapor, een unieke innovatie voor het ontgassen van tanks, is hier een goed voorbeeld van. “En zo hebben we ook de NETC-E ontwikkeld: een elektrisch aangedreven Non Entry Tank Cleaning unit waarmee we uiterst veilig en duurzaam tanks reinigen”, aldus Van Dissel. “We zoeken en vinden oplossingen voor alle uitdagingen waar bedrijven vandaag de dag voor staan. Daarmee helpen we ze concrete stappen te maken in de energietransitie. Met deze ‘Transitional Services’ leveren we binnen onderhoud en projecten een concrete bijdrage aan veiliger en efficiënter werken op een duurzame manier.”
Het gaat er echter niet alleen om wat Mourik bedrijven kan bieden, maar ook hoe dat andersom het geval is, brengt Van Dissel ter sprake. “Wij kunnen innovaties bedenken, maar als we niet de kans krijgen om ze toe te passen, zijn we nog nergens. Je hebt altijd die eerste klant nodig die je het vertrouwen geeft om op zijn plant een nieuwe techniek te gebruiken. Dit soort klanten verdienen een compliment. Dankzij hen kunnen we samen innoveren.”
Ook aan de voorkant, tijdens de ontwikkeling, ziet Van Dissel samenwerkingen ontstaan. “In KSG’s, kleine slimme groepjes, werken we op basis van onderling vertrouwen samen met onderzoeksinstanties en bedrijven aan actuele topics. Dat had je je twintig jaar geleden niet kunnen voorstellen, maar het gaat ontzettend goed.”
“Zo’n zelfde beweging zien we nu ook bij Industriebouw ontstaan”, vertelt collega Joop van Waas, werkvoorbereider en technisch adviseur bij Mourik Industriebouw. “Waar we van oudsher vaak nog een technical query opgelegd krijgen waarin exact staat wat we moeten opleveren, merk je dat we steeds vaker worden gevraagd om in bouwteamverband mee te denken in de ontwerpfase.”
Van Waas is daar enthousiast over. “Met onze kennis kunnen we in die beginfase echt iets toevoegen, zeker nu er vaak met 3D-modellen wordt gewerkt. Door in de beginfase kloppende 2D-tekeningen aan te leveren, kunnen deze beter vertaald worden naar 3D en voorkomen we fouten in de realisatie.”
De focus bij industriebouw ligt daarbij meer op technische kennis dan op duurzaamheid, merkt Van Waas. “Qua duurzaamheid zien we dat met name leveranciers met initiatieven komen, zoals hergebruik van grondstoffen. In commerciële aanbestedingen zie je dergelijke eisen langzaam opkomen. In bouwteams is het vraagstuk nog met name: hoe kan iets beter en sneller? Wij komen dan met mogelijkheden en detailengineering, bijvoorbeeld voor prefab betononderdelen. En bij de uitvoering gebruiken we graag onze emissieloze waterstof-graafmachine, die door Mourik in eigen beheer is ontwikkeld.”
In die wisselwerking ligt de kracht van Mourik, vindt Van Waas. “Voor onze bedrijfsonderdelen geldt 1+1=3. Samen kunnen we met onze complementaire expertises heel veel bereiken. In de Botlek realiseerden we als team van Mourik-bedrijven een complete fabriek, binnen planning en budget. Dat was echt fantastisch. Je voelde het gezamenlijke gele hart kloppen.” Van Dissel bevestigt: “Dat we als Mourik verschillende expertises in huis hebben en de juiste vakmensen om het werk uit te voeren, levert voordelen op in veiligheid, kwaliteit en efficiëntie. Klanten kunnen bovendien rekenen op een minimale interface, snellere doorlooptijden en betere administratie. Echt iets om trots op te zijn.”
Het ontgassen van tanks duurt vaak lang en er zijn grote hoeveelheden stikstof voor nodig. Mourik heeft een innovatief damponderdrukkingssysteem – de NanoVapor – in huis om tanks op een veilige, snelle en minder milieubelastende manier te ontgassen. Mourik is de eerste en enige partij in Nederland die deze innovatieve techniek aanbiedt.
Mourik investeert veel in vakmanschap. Het heeft een eigen academy voor het opleiden, certificeren en trainen van eigen medewerkers. Daarnaast heeft Mourik een vakschool voor het aantrekken en opleiden van mensen zonder ervaring in de branche. Daar krijgen de vakmensen van de toekomst een technische opleiding en sociale begeleiding.