- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Al tientallen jaren voert MOB Mechanical Contracting turnarounds uit voor klanten in de petrochemie en raffinage. Sinds kort biedt het Rotterdamse bedrijf zijn ervaring en expertise ook aan nieuwe opdrachtgevers in andere markten aan. “Ook bij waterstof- en biomassaprojecten kunnen opdrachtgevers van onze kwaliteit, kennis en flexibiliteit profiteren”, zegt René van Oosterhout van MOB Mechanical Contracting.
MOB Mechanical Contracting heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een kleine aannemer op het gebied van piping tot een mechanical contractor van betekenis. De organisatie heeft een stevige groeiambitie en wil haar marktpositie blijven versterken. Om die reden is René van Oosterhout op 1 september jl. aan de slag gegaan als directeur Projecten en Turnarounds. “‘Mechanical contracting’ vat mooi samen wat MOB allemaal kan. Wij positioneren ons als partner voor onze klanten op het gebied van nieuwbouw, CAPEX-investeringen, modificaties en turnarounds van fabrieken en installaties.” MOB biedt drie kernactiviteiten aan: mechanical & piping projecten, turnarounds en equipment services. “Van die drie zijn turnarounds belangrijk als het gaat om het behalen van een goed operationeel en financieel resultaat en het behouden van een goede naamsbekendheid”, vertelt Van Oosterhout. “Omdat turnarounds vaak in het voor- en najaar plaatsvinden is het belangrijk in de andere maanden projecten uit te voeren, zodat er met een vaste kern van medewerkers op site kan worden gewerkt.”
Jaarlijks neemt MOB zo’n vijf turnarounds voor haar rekening. “Ieder jaar zitten wij vol. Ook voor 2023 zijn de eerste turnarounds alweer vastgelegd.” Eén van de grootste turnarounds van vorig jaar voerde MOB bij een raffinaderij in Rotterdam uit. “Dat was een grote turnaround die in de piek van de pandemie plaatsvond. Een gemiddelde turnaround duurt ongeveer vier weken, maar deze nam uiteindelijk acht weken in beslag, waardoor er ook overlap was met de uitvoeringsperiode van een andere turnaround. Het was voor MOB een uitdaging om voldoende mankracht beschikbaar te hebben en de werkzaamheden op tijd af te ronden. We zijn er trots op dat het werk is afgerond zonder daarbij concessies te doen aan veiligheid en kwaliteit.” Bij twee grote klanten in Rotterdam, waarvoor MOB sinds jaar en dag turnarounds verzorgt, heeft het bedrijf al jaren een vaste werklocatie op site. Dit stelt het in staat daar ook dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Volgens Van Oosterhout is deze klanttevredenheid onder meer te danken aan de geboden kwaliteit “Toen ik bij MOB startte, viel het mij op dat klanten zo tevreden zijn over de kwaliteit, het nakomen van afspraken en onze flexibiliteit. Dankzij onze vaste flexibele schil zijn wij in staat om zowel kleine als grote turnarounds op ons nemen. We stellen de wensen en behoeftes van de klant centraal en investeren in een duurzame samenwerking voor de langere termijn. We gaan altijd voor het maximale resultaat.”
Van Oosterhout ziet dat de behoeften van klanten door de jaren heen zijn veranderd. “Een aantal jaar terug was het gebruikelijk dat de klant de scope van een turnaround vaststelde. Contractors konden vervolgens op deze scope en op basis van de engineering bieden. Tegenwoordig vragen klanten vaker om contractors die een totaalpakket kunnen bieden. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de werkvoorbereiding of het geven van advies op het gebied van engineering. De samenwerking is intensiever. Klanten gaan eerst op zoek naar contractors waarna vervolgens in samenspraak de werkvoorbereiding wordt uitgevoerd en de scope van een turnaround wordt besproken. Deze samenwerking tilt de kwaliteit en uitvoering van turnarounds naar een hoger niveau, waarbij beide partijen voordelen kunnen behalen op het gebied van kostenefficiency.” Het projectmanagementteam binnen MOB kan klanten bijstaan op alle vlakken omtrent turnarounds. “Ook als het gaat om het aansturen van derden, zoals steigerbouwers en isolatiebedrijven. Dat is niet ons specialisme, maar we pakken dit op om de klant te ontzorgen. Van Oosterhout zegt toe te willen werken naar geaccrediteerd projectmanagement. “Op deze manier weet de klant direct over welke specificaties onze projectmanagers beschikken en kunnen we onze huidige concurrentiepositie op het gebied van turnarounds nog meer versterken.”
Eén van de belangrijkste doelen die Van Oosterhout zichzelf heeft gesteld, is om MOB op de toekomst voor te bereiden. “De markt verandert”, licht hij toe. “MOB is voornamelijk actief in de petrochemie en raffinage, maar deze markten staan voor een grote opgave om de afgesproken klimaatdoelstellingen te behalen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Thema’s als elektrificatie van productieprocessen, CO2-opslag, waterstofproductie en de productie van producten uit biomassa zijn zeer actueel en zullen werk voor deze markten opleveren. MOB is klaar om het werk op te pakken en haar opdrachtgevers te helpen met deze energietransitie.” Van Oosterhout, die over een jarenlange ervaring in de energie- en turnaroundwereld beschikt, heeft zijn netwerk ingeschakeld om MOB ook in deze markten te introduceren. “We hebben de eerste aanvragen inmiddels ontvangen. In deze nieuwe markten zijn er weer andere concurrenten, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat de kennis en ervaring van MOB ook nieuwe klanten bij turnarounds en projecten toegevoegde waarde kan bieden.”
“Allerlei nieuwe technieken helpen de veiligheid en efficiency van turnarounds te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van drones”, zegt René van Oosterhout van MOB Mechanical Contracting. Andere actuele trends op het gebied van turnarounds zijn volgens hem de kritische doorlooptijden, het spel tussen opdrachtgever en -nemer omtrent de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en beschikbaarheid van installaties, en de vraag naar vaste mensen. “Steeds vaker vragen klanten om een continue bezetting. Daaraan kunnen wij niet altijd voldoen. We kunnen immers niet garanderen dat iemand ons bedrijf niet verlaat of niet met pensioen gaat. Op de arbeidsmarkt is het momenteel lastig om vakspecialisten te vinden. Daar spelen wij op in door onder andere een eigen leertraject aan studenten te bieden waarbij ze door onze seniors worden getraind.”