- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Het hergebruik van textiel is bij Mewa tot in het DNA verweven. Al sinds 1908 biedt het bedrijf met textielsharing een totaaloplossing voor onder andere industriële klanten. Zo kunnen zowel bedrijfskleding als poetsdoeken op een milieuverantwoordelijke wijze worden gebruikt.
Dat het duurzaam omgaan met textiel niet alleen een actueel thema is, bewijst de Duitse ‘pionier in textielsharing’ Mewa wel. Al sinds 1908 biedt het een totaaloplossing voor bedrijfskleding aan en anno 2022 is het full-servicesysteem van Mewa springlevend. Hergebruik van textiel vermindert de impact op het milieu, is de gedachte hierachter. Dat begint al bij de productie van bedrijfskleding. Onlangs heeft Mewa haar eerste collectie uit gerecycled materiaal ontwikkeld. Peak is werkkleding met uitstekende functionele eigenschappen en heeft de look van een modieuze outdooroutfit. De polyestergarens die ervoor gebruikt werden, zijn uitsluitend gemaakt van gerecycleerde PET-waterflessen. Die worden gecombineerd met biologisch katoen. In totaal worden voor het vervaardigen van Mewa PEAK ongeveer 75 procent duurzame en grondstofbesparende materialen gebruikt. “De afgelopen jaren is de kwaliteit van gerecycleerd polyester aanzienlijk verbeterd en is de bereidheid om te investeren in de recyclingsector over het algemeen toegenomen – ook in ons netwerk”, verklaart Antoine Meneere, administratief directeur bij Mewa Nederland.
Laat het aan een specialist als Mewa over om bedrijfskleding op een verantwoorde wijze te wassen. Een huishoudelijke wasbeurt kan de beschermende werking van werkkleding verminderen of zelfs tenietdoen. Zo kan een verkeerde wastemperatuur, ongeschikte wasmiddelen of een onjuiste belading niet alleen de wasmachine beschadigen, maar ook bijvoorbeeld de kleuren en reflecterende stroken van hoge-zichtbaarheidskleding onherstelbaar beschadigen. Veel beter is het, zo stelt Mewa, om bedrijfskleding toe te vertrouwen aan een specialist in textiel.
Behalve voor werkkleding heeft Mewa ook voor poetsdoeken een textielsharingconcept ontwikkeld. Door het gebruik van herbruikbare poetsdoeken in plaats van wegwerpdoeken, produceer je minder afval. Duurzaamheid en het gebruik van hulpbronnen zijn volgens Mewa kenmerkend voor alle onderdelen in haar dienstverleningssysteem. Het begint al met de gecertificeerde ‘SaCon’-veiligheidscontainers: zij zorgen voor een veilige verwerking van de vuile doeken. De SaCon is daartoe door de TÜV getest volgens de internationale eisen van de ADR-regelgeving en door BAM goedgekeurd als verpakking van gevaarlijke stoffen. De veiligheidscontainers zijn verkrijgbaar in twee versies: als SaCon en als SaCon antistatisch, die geschikt is voor explosieveilige ruimten en wordt aanbevolen wanneer oplosmiddelen met een vlampunt lager dan 55°C worden gebruikt. Zij worden geproduceerd door RS Kunststoff, een dochteronderneming van de Mewa Groep. Alle SaCon-containers worden regelmatig getest op hun blijvende bruikbaarheid en hebben een maximale gebruiksduur overeenkomstig het ADR. Daarna worden ze op milieuvriendelijke wijze gerecycled door gecertificeerde bedrijven.
Ook het wasproces van Mewa geldt als een duurzaam onderdeel in de keten. Water in het was- en spoelproces wordt zowel gefilterd als hergebruikt in verschillende fasen in het wasproces. Dat gesloten lussysteem, de zogenaamde ‘cascadetechnologie’, vermindert het watergebruik tot vijftig procent in vergelijking met conventionele systemen. Bovendien bereikt Mewa dankzij haar eigen waterzuiveringsinstallatie een zuiverheid van 98 procent. In de wasinstallaties worden biologisch afbreekbare wasmiddelen gebruikt. Die doseert zij op basis van de hoeveelheid te wassen textiel. In vergelijking met traditionele systemen betekent dat een vermindering van de milieu-impact van maar liefst 85 procent. Op het gebied van waterbescherming gaat Mewa daarmee naar eigen zeggen verder dan de wettelijke voorschriften en industrienormen. Verder zijn alle vestigingen van het bedrijf uitgerust met innovatieve technologieën. Door het vuil uit de gewassen kleding thermisch te recyclen, voorziet Mewa in tot 80 procent van de energiebehoefte voor haar was- en drooginstallaties. Hierdoor bespaart het jaarlijks enkele miljoenen liters stookolie. Bovendien ontwikkelt het een meerfasendroogsysteem dat een stuk efficiënter is dan conventionele drogers.
Om de impact op het milieu te minimaliseren maakt Mewa gebruik van een vloot van milieuvriendelijke voertuigen. Ook plant het de leveringsroute zo zorgvuldig mogelijk om zowel het verbruik als de uitstoot te optimaliseren. In Zwitserland werd vorig jaar de eerste vrachtwagen op waterstof geïntroduceerd en op korte termijn worden klanten in Duitsland helemaal elektrisch bevoorraad. zo kondigt het bedrijf aan. De aanpak van Mewa levert niet alleen milieuwinst en een schare aan tevreden klanten, maar ook erkenning op. De textielspecialist heeft al verschillende internationale onderscheidingen ontvangen voor diens inzet voor duurzaamheid. Een van de meest recente is de Italiaanse prijs in 2021 ‘Best Performer of the Circular Economy’ van brancheorganisatie Confindustria. In 2022 ontving Mewa een prijs voor haar inzet voor duurzaamheid van het Keulse ratingbureau ServiceValue, dat een onderzoek onder Duitse consumenten uitvoerde.
Mewa levert vanuit 46 vestigingen aan bedrijven in heel Europa beroepskleding, beschermende kleding, poetsdoeken, olieopvangmatten en voetmatten – inclusief onderhoud, reparatie, opslag, logistiek. Daarnaast kunnen nu ook artikelen voor arbeidsveiligheid worden besteld. Zo’n 5.700 medewerkers staan klaar voor meer dan 190.000 klanten uit de industrie, handel, ambachtelijke sector en gastronomie. In 2021 realiseerde Mewa een omzet van 770,4 miljoen euro. Het mag zich hiermee marktleider noemen in de textielmanagementsector.