- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Hoe eerder je in de voedselketen test, des te minder producten worden er aan het eind afgekeurd. Dit stelt Niels Martha, directeur van de Eurofins-laboratoria in Barendrecht en Zeeuws-Vlaanderen.
Bij het laboratorium van Eurofins in Barendrecht worden naar Rotterdam verscheepte dierenvoeding en voedselingredienten op kwaliteit en veiligheid getest. Dagelijks gaat het om duizenden monsters. Directeur Niels Martha van het laboratorium heeft sinds kort een tweede lab onder zijn hoede: dat in Graauw, Zeeuws-Vlaanderen. Hier worden vooral groenten en fruit getest.
Martha streeft niet alleen een nauwere samenwerking tussen beide labs na, ook wil hij proberen al in de landen van herkomst te testen. Op de plantages en kwekerijen dus. Dit voorkomt dat producten pas in de supermarkt worden afgekeurd, met onnodige kosten en een belasting op het milieu tot gevolg.
Onveilig voedsel kan al veel eerder worden opgespoord, vindt Martha. Daarom gaat Eurofins beginnen met pro-actieve advisering op plantages en kwekerijen. Ook maakt het laboratoriumbedrijf risico-analyses en monitoringsplannen waarmee het producenten, handelaren en retailers ‘grip op de keten’ wil bieden.
Zie ook: Circulair biolab
The earlier you test in the chain, the fewer products will be rejected at the end. This is the opinion of Niels Martha, director of the Eurofins laboratories in Barendrecht and Zeeuws-Vlaanderen.
At the Eurofins laboratory in Barendrecht animal feed and food ingredients shipped to Rotterdam are tested for quality and safety. Thousands of samples are taken every day. Laboratory director Niels Martha recently took over a second lab: the one in Graauw, Zeeuws-Vlaanderen. Here, mainly vegetables and fruit are tested.
Martha is not only striving for a closer cooperation between both labs, he also wants to try to test in the countries of origin. In other words, on the plantations and nurseries. This prevents products from being rejected in the supermarket, resulting in unnecessary costs and a burden on the environment.
Unsafe food can be traced much earlier, Martha thinks. That is why Eurofins is going to start giving pro-active advice on plantations and nurseries. The laboratory company also makes risk analyses and monitoring plans with which it wants to offer producers, traders and retailers ‘grip on the chain’.