- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Klemko, als onderneming groot geworden op het gebied van aansluitmaterialen, is voor veel bedrijven een partner op het gebied van maintenance. “We engineeren de oplossing zodat toekomstige storingen voorkomen worden,” geeft Sander Pronk, key account manager aansluittechniek bij Klemko aan.
Tekst: Mels Dees
Geef eens een korte schets van de onderneming?
“We richten ons op industriële toepassingen en leveren bijvoorbeeld industriële krimpmachines, industriële handkrimpgereedschappen of slimme striptools, die met name ook voor de grote doorsnede kabels en diverse soorten industriële klemverbindingen geschikt zijn. Met ons assortiment kan de installateur of de persoon die assembleert, vaak een aanzienlijke tijdsbesparing genereren.”
Hoe ondersteunen jullie de klanten bij vraagstukken op het gebied van onderhoud?
“Klemko levert een breed portfolio, zowel als het gaat om gereedschappen als om slimme installatiematerialen, waardoor het onderhoud door klanten snel en efficiënt voltooid kan worden. Daarnaast adviseren we onze klanten op technisch vlak tijdens het uitvoeren van onderhoud. Zo zorgen we ervoor dat bepaalde storingen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Of we engineeren in overleg met de klant de installatie zo, dat het onderhoud makkelijker uitgevoerd kan worden.”
Zo kun je ook herhaling van bepaalde storingen voorkomen?
“Natuurlijk kijk je na een eventuele storing hoe een incident in de toekomst te voorkomen is. We herkennen dan bijvoorbeeld dat er sprake is geweest van een te hoge omgevingstemperatuur. Of zien dat de installatie is blootgesteld aan bepaalde extreme omstandigheden. Dan zullen we inderdaad gaan nadenken over een passende technische oplossing die we de klant kunnen bieden. Onze buitendienstmedewerkers zijn zeer bedreven om gezamenlijk met de klant en de eindgebruiker het probleem te analyseren en tot een passende technische oplossing te komen. Het gaat ons dus om veel meer dan alleen de verkoop van de producten. We beschikken ook over engineering-capaciteit in de eigen organisatie. Daarin zijn we als Klemko beslist onderscheidend in de markt.”
Dat betekent dat jullie over breed geschoold personeel beschikken.
“Iedereen die hier werkt, heeft een enorme passie voor techniek. En daarnaast vaak nog extra kennis op een bepaald gebied. Die verschillende expertises vullen elkaar heel mooi aan. Bij nieuwe projecten of innovatieve technieken verdiepen we ons eerst uitgebreid in de materie. Daar houden we van en zo kunnen we onze klanten steeds op een passende manier helpen bij het vinden van de meest geschikte oplossing.”
Jullie gaan zelf op zoek naar oplossingen.
“Zeker, maar wel altijd in nauwe samenspraak met de eindgebruiker. Binnen die organisatie is immers ook vaak al kennis en ervaring aanwezig. Wij zorgen dan met onze expertise vaak voor een andere kijk op de situatie, waardoor je samen tot vernuftige en innovatieve oplossingen komt. Die blijken in de praktijk vaak ook nog eens duurzamer dan de uitgangssituatie.”
Het Internet of Things (IoT) is veel in het nieuws de laatste tijd, hoe spelen jullie daarop in?
“IoT is een voorbeeld van de manier waarop de verschillende expertises binnen ons bedrijf bij elkaar komen. IoT bestaat namelijk uit een groot aantal disciplines, zoals besturingstechnologie, installatietechnologie, belichting en voeding. En daarnaast moet je het zo inrichten dat de installatie bij onderhoud zo kort mogelijk uit bedrijf is.”
Je gebruikte het woord duurzaamheid al, hoe maken jullie de slag naar verduurzaming?
“Wij proberen onze producten zo te ontwikkelen en produceren dat verspilling zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dat vind je onder meer bij de verpakking terug. Zo zetten we hersluitbare verpakkingen in voor bundelbanden, die voorkomen dat de inhoud op de grond valt bij het scheuren van een verpakking. Daarnaast werken we niet alleen met gerecycled plastic, maar zeker ook met kunststof dat weer te recyclen is. Op die manier willen we zo min mogelijk grondstoffen gebruiken. Bij dat alles zorgen we er ook voor, dat de verpakking garandeert dat de producten er in net zo’n goede staat uitkomen als ze van de productieband kwamen. Het moet beschadiging voorkomen. Ook dat voorkomt uiteindelijk weer onnodige verspilling.”
Betekent de energietransitie minder, meer of ander werk voor jullie onderneming?
“Het is voor ons en onze klanten vooral extra werk. Daar spelen we ook met onze producten op in. Voor het extra werk dat op de markt afkomt is niet altijd genoeg personeel voorhanden, daarom zorgen we ervoor dat onze producten slim worden ontworpen en multifunctioneel inzetbaar zijn. Dat bespaart tijd op de werkvloer, waardoor je meer kunt doen met dezelfde hoeveelheid personeel.”
Zo te horen wordt 2023 een mooi jaar voor Klemko.
“Het wordt zeker een mooi jaar voor ons. Zo verwachten we onder andere veel van een nieuw product van Mepac, een herbruikbare bundelband. Daarnaast zien we in de markt dat steeds vaker productie en assemblagelijnen naar Nederland worden gehaald. Dat is een gevolg van het feit dat partijen in de markt heel snel en flexibel beleverd willen worden. 2023 wordt voor Klemko naar verwachting een vruchtbaar jaar waarbij we met diverse slimme machines, tools en installatiematerialen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfscontinuïteit van onze eindgebruikers in de sector.”