- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
“Wij vinden het belangrijk goed naar de installateur te luisteren. Zo weten wij wat speelt in de markt, waarop wij met innovatieve oplossingen durven in te spelen”, zegt accountmanager Robin Oomens van producent Klemko. Het afgelopen jaar heeft het in Soest gevestigde bedrijf een aantal producten vernieuwd en nieuw op de markt gebracht.
“Ons uitgangspunt is producten zelf te ontwerpen en te produceren, zodat de installateur zijn werk sneller, slimmer en efficiënter kan doen”, begint Oomens te vertellen. In samenspraak met klanten, groothandels en – vooral – de gebruikers komt Klemko zo al jarenlang tot passende producten, op maat ontwikkeld voor specifieke toepassingen.
Een voorbeeld hiervan is de begin vorig jaar op de markt gebrachte gecombineerde knip-, strip- en krimptang. “Het is een bestaande tang, waar wij een andere inzetbek in hebben geplaatst”, legt Oomens uit. “Hij heeft een knipgedeelte, aan de bovenkant een stripgedeelte en een inzetbekken om de adereindhulzen te kunnen aankrimpen. We merkten dat er behoefte was aan een tang voor het aanpersen van adereindhulsen. Op een flexibele ader moet conform de NEN een adereindhuls worden geplaatst. Maar voor een installatiebedrijf is het vaak een te grote investering om iedere werknemer van een adereindhulstang te voorzien die zomaar richting de honderd euro gaat. Het voordeel is dat je in één handeling meerdere aders tegelijkertijd kunt strippen, wat tijd scheelt. Door de lange handvaten hoef je weinig kracht te zetten voor het uitvoeren van de handelingen. Prijstechnisch gezien is het een prijsvechter. Door het gemak en de prijs is hij goed ontvangen. Het is een ideale oplossing voor als je zo nu en dan, een aantal keer per dag, een kabel moet knippen, strippen en aankrimpen.”
“Na het succes hiervan hebben we besloten een assortimentskist samen te stellen”, vervolgt hij. “Het is een sterke kunststof doos die adereindhulzen in de meest voorkomende maten bevat. Ook leveren wij een index mee, met daarop het artikelnummer, de omschrijving en een QR-code om adereindhulzen eenvoudig te kunnen bijbestellen. Daarvoor hebben we blisterverpakkingen samengesteld, kleine hersluitbare kunststof doosjes in kleinverpakkingen van 40 of 100 stuks. Hierdoor is het gemakkelijk om de assortimentsdoos altijd optimaal gevuld te hebben en hoef je nooit mis te grijpen voor een adereindhulsje.” Voorheen werden adereindhulzen altijd in een grootverpakking geleverd, vertelt Oomens. Dankzij deze kleinverpakkingen zijn bedrijven geen tijd kwijt aan het verdelen van hulzen uit een grootverpakking onder de monteurs die ermee werken. “Een ander voordeel is dat de doos hersluitbaar is. Vergeleken met een zakje heb je geen verspilling van installatiemateriaal. Zakjes worden opengescheurd, belanden veelal in de bus en uiteindelijk heb je met derving te maken.”
Een andere vernieuwing, een aluminium sperkrimptang om datakabels te knippen, ontmantelen en aan te krimpen, komt ook al voort uit signalen die Klemko uit de markt heeft opgepikt. “We merkten dat er bij installateurs veel irritatie zat over het strippen”, aldus Oomens. “Nadat je aan datakabel hebt gestript, moet je de acht aders op de juiste volgorde leggen. Dat kost de nodige tijd, en je loopt het risico dat de aders niet allemaal op de gelijke lengte zijn gelegd. De installateur moet door de stekker zien of de volgorde juist is en je kunt je voorstellen dat er dan wel eens wat mis gaat. Daarom hebben wij de tang aan de voorkant open gemaakt. Als je de aders er doorheen steekt, kun je in één oogopslag zien of de kleurvolgorde goed is. Hierbij horend hebben we ook een tule ontwikkeld. Dit is enerzijds een stukje afwerking van de kabel, maar ook een bescherming van het lipje dat je bijvoorbeeld in een router of paneel voor de patchkasten moet klikken.” Oomens pakt er één bij en wijst op de weerhaakjes die aan de tules zitten. Hij schuift er een in de connector. “Kijk, met het aankrimpen snijdt hij de aders direct op de juiste lengte af. De tule zit aan de connector vast en het lipje van de tule zit als een bescherming over het lipje van de connector. Vaak blijft dat lipje ergens achter hangen en kan het afbreken. Ook ziet deze afwerking er esthetisch gezien mooier uit.”
De introductie van deze vernieuwing was erg geslaagd, zegt Oomens. “Wij kregen de vraag of hier ook niet een assortimentsdoos aan konden toevoegen. Dat hebben we gedaan, tegen een scherpe prijs en opnieuw met een handige index om bij te bestellen. Dan heeft de installateur te allen tijde alles voorhanden om een goede installatie op te leveren.”
Hoe weet je als inkoper of je de juiste keuze maakt? Robin Oomens van Klemko: “Daar kun je je in laten adviseren. Door ons bijvoorbeeld. We komen kosteloos en vrijblijvend uitleg doen over de diverse mogelijkheden. Ook geven we trainingen en advies over hoe je sneller of slimmer kunt werken. En we nemen materialen mee, zodat je ook zelf het verschil kunt ervaren. Daarna kun je een beter onderbouwde beslissing maken en via een groothandel de juiste materialen inkopen.”