Selecteer Pagina

Imbema

door | 8 sep, 2023 | Bedrijveninfo

Imbema neemt al 76 jaar zorgen over corrosie weg 

Online monitoringsysteem CorroGuard houdt 24/7 de wacht 

Corrosiebescherming is diep verankerd in het DNA van Imbema. Het bedrijf begon 76 jaar geleden als groothandel in corrosiewerende producten. Het nieuwste wat Imbema op dat vlak aanbiedt, is het zelfontwikkelde CorroGuard. Dat is een aan een online dashboard gekoppelde IoT-sensor voor het monitoren van kathodische beschermingssystemen. 

Tekst: Erik Stroosma

‘Een specialistische dienstverlener’, zo omschrijft algemeen directeur Alexander Bloemers Imbema. Een van die diensten is het bieden van oplossingen voor corrosieproblemen. Daarmee bedient het in Nederland en België actieve familiebedrijf onder meer ondernemingen in de procesindustrie, offshore en de marine- en energiesector. Dat begon 76 jaar geleden met Denso-band, ook wel bekend als vetband. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was dat een effectief middel om corrosie te voorkomen. De ‘Internationale Metaalbeschermingsmaatschappij’ maakte in de jaren die volgden een enorme ontwikkeling door. Het verbreedde zich tot een dienstverlener met twee divisies, Transport & Logistiek en Industrie & Energie, dat een groot aantal technische producten en diensten levert. Daar is Denso-band er nog altijd een van, maar dan in doorontwikkelde vormen met petrolatum, bitumen of butylrubber als beschermende bestanddelen. “In Nederland en België zijn we nog altijd de exclusieve distributeur van Denso-producten”, zegt directeur business development & innovatie Koos Verkleij. 

Kathodische bescherming 

“De banden van Denso zijn net als het nieuwste van het nieuwste op dit gebied, de innovatieve en duurzame Sealid-band, middelen voor corrosiebescherming”, vertelt Verkleij verder. “Die beschermen stalen assets/infrastructuur en verlengen de levensduur door die objecten te scheiden van corrosieveroorzakende stoffen als zuurstof, vocht en chemicaliën. Wij bieden daarvoor een compleet assortiment aan A-kwaliteit producten. Daarnaast kunnen klanten bij ons terecht voor kathodische bescherming van infrastructuur. Daarbij wordt het potentiaal [de elektrische lading, red.] van een object verlaagd tot een niveau dat bescherming biedt tegen corrosie. Zoals bekend, bestaat er zowel passieve als actieve kathodische bescherming. Wanneer er voor de potentiaalverlaging gebruikgemaakt wordt van opofferingsanodes [opofferingsmetalen die bij deze methode de oxidatie ‘overnemen’ van het metaal dat zij beschermen, red.] spreken we van passieve kathodische bescherming. Ook daarvoor hebben we een volledig aanbod aan hoogwaardige producten.” (Lees verder onder de foto.)

Stroomopdruksysteem

Als er voor het tot stand brengen van het gewenste potentiaalverschil galvanische anoden of een externe bron, een gelijkrichter, wordt gebruikt, noemen we dat actieve kathodische bescherming (KB) of stroomopdruksysteem. Verkleij: “Het voordeel van die methode bij ondergrondse metalen objecten, zoals pijpleidingen en opslagtanks, is dat de beschermstroom aangepast kan worden aan veranderende bodemcondities. De systemen die wij hiervoor ontwerpen en aanbieden zijn van hoge kwaliteit, zeer efficiënt, kostenvriendelijk en vragen weinig onderhoud. Wel moet periodiek gecontroleerd worden of ze nog voor het juiste potentiaalverschil zorgen. Dat is een tijdrovend handmatig proces waarbij men reactief acteert op eventuele incidenten. Om het beschermingsniveau niet ter plaatse, maar op afstand te kunnen controleren en dit 24/7 te monitoren, hebben wij CorroGuard ontwikkeld.” 

Online monitoringsysteem CorroGuard 

Imbema ontwierp dit online monitoringsysteem samen met Hyrde en Dent IoT. “CorroGuard is een goed voorbeeld van de ontwikkeling die wij als bedrijf doormaken”, geeft Verkleij aan. “Waarbij we steeds meer (mede) zelfontworpen innovatieve producten en diensten op de markt brengen die gericht zijn op veiligheid, efficiency en duurzaamheid. CorroGuard draagt aan al die drie zaken bij. Deze slimme oplossing houdt de bescherming van een asset 24/7 in de gaten. Het systeem geeft zelf een waarschuwing af wanneer er iets mis is met dat verschil. Dat kan dan direct opgelost worden waardoor de kans op schade door corrosie minimaal is. Met de data die CorroGuard verzamelt, kunnen gebruikers precies zien wanneer er onderhoud nodig is. Doordat er geen periodieke checks van KB-installaties op locatie meer nodig zijn, besparen bedrijven op kosten en personeel. Bovendien zorgt het vermijden van onnodige ritjes naar assets voor een CO2-reductie van naar schatting 60 procent bij het uitvoeren van onderhoud.” 

Eén dashboard voor alle assets 

“CorroGuard registreert alle relevante data van een kathodisch beschermde asset en slaat die op”, vervolgt Verkleij. “Het enige dat daarvoor nodig is, is een functionerende voedingsbron, zoals een batterij of vaste voeding. Bij die data gaat het onder meer om de spanning, de uitgaande stroom en het potentiaalverschil. Die informatie vergroot het inzicht aanzienlijk in bijvoorbeeld de uptime en de onderhoudshistorie van een installatie. Via een dashboard kan al die data gemonitord en geanalyseerd worden. Het grote voordeel van dit systeem is dat alle bestaande en toekomstige KB-installaties overzichtelijk in één centraal dashboard kunnen worden samengebracht. CorroGuard heeft geen invloed op bestaande installaties en is te combineren met elke bestaande KB-installatie, zoals opslagtanks, pijpleidingen, pompen, boten, beton en damwanden, ongeacht installateur of merk. Het monitoren kunnen bedrijven zelf doen, maar ook uitbesteden aan ons. Dat geldt ook voor het onderhoud. Met alle genoemde producten en diensten, en het nog niet aangestipte projectmanagement, hebben we alles in huis om bedrijven helemaal te ontzorgen in hun strijd tegen corrosie.” 

Via een dashboard kan alle data die CorroGuard registreert en opslaat, worden gemonitord en geanalyseerd.

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!