- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Binnen de industriële sector, maar ook daarbuiten kan communicatie van zo’n vitaal belang zijn, dat deze onder geen beding mag wegvallen. “Je hebt het dan over communicatie die zo essentieel is, dat er levensbedreigende situaties of grote financiële gevolgen kunnen ontstaan wanneer de communicatieve verbinding wordt onderbroken of zelfs wegvalt. Missiekritische communicatie noemen wij dat”, vertelt Adrie van Kampen, key account director bij Flash Private Mobile Networks. Het bedrijf, gevestigd in Europoort, is gespecialiseerd in het bieden van totaaloplossingen voor missiekritische communicatie.
Sinds jaar en dag vindt missiekritische communicatie met behulp van portofonie plaats. “Push-to-talk genoemd. Ofwel: je drukt op de portofoon een knop in en je kunt er door praten,” aldus Van Kampen. Analoge portofonie heeft zich door de jaren als heel betrouwbaar bewezen, maar het brengt beperkingen met zich mee. Zo zijn netwerken hierbinnen moeilijk te beheren. Door de toepassing van digitale technieken is het eenvoudiger geworden om netwerken te wijzigen, nieuwe gebruikers toe te voegen en remote services te bieden. Nu staan we aan de vooravond van een derde ontwikkeling: van push-to-talk applicaties naar spraak en data via 4G- en 5G-netwerken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een landelijk communicatienetwerk. “Het voordeel hiervan is dat je spraakcommunicatie zoals push-to-talk kunt combineren met dataverkeer. Spraak wordt versterkt met databerichten zoals tekst- en videoberichten. En dat kan tegenwoordig met één toestel; het is niet meer nodig om met zowel een portofoon als tablet rond te lopen.”
Door de jarenlange ervaring met push-to-talk applicaties en de toepassing van nieuwe technologieën is Flash Private Mobile Networks gespecialiseerd in het leveren van totaaloplossingen voor missiekritische communicatie. “Wij zijn in staat om bestaande oplossingen in onze communicatiesystemen te integreren en zijn voortdurend op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen. Neem bijvoorbeeld een overslagbedrijf voor containers, waar communicatie met reachstackers, een voertuig waarmee containers verplaatst en opgestapeld worden, via Wi-Fi verliep. Om bewegende objecten met elkaar te laten communiceren is het beter om de communicatie te laten verlopen via een netwerk waarbij gegarandeerde communicatie wordt geboden. Flash heeft dit van advies tot beheer op zich genomen.”
Een groot deel van de klanten van Flash bevindt zich in Rotterdam. De petrochemische industrie, op- en overslagbedrijven en transportbedrijven zijn zomaar enkele voorbeelden. Ook handhavingsorganisaties en evenementenorganisatoren behoren tot de klantenportefeuille van Flash. “Wij zijn kennishouder en marktleider. Volgens Agentschap Telecom is driekwart van de frequenties die in de regio worden afgegeven voor Flash bestemd. Voor elke klant leggen wij een netwerk, privaat of publiek, aan waarover de communicatie loopt. Van advies tot beheer. Dat is voor elke klant een maatwerkoplossing. Bedrijven hebben bijvoorbeeld verschillende manieren van alarmering, die wij in het netwerk opnemen. Missiekritische communicatie zit in ons DNA. Onze gehele bedrijfsvoering is hierop afgestemd. Met klanten sluiten wij onderhouds- en servicecontracten af waarvoor wij remote de communicatienetwerken monitoren en preventief actie ondernemen om storingen te voorkomen. Wij bieden 24/7 support van onze service engineers om wanneer nodig snel ter plaatse onderhoud te bieden. En in het uitzonderlijke geval dat een storing niet snel verholpen kan worden, zetten wij mobiele systemen in zodat de klant binnen vier uur weer operationeel is.”
Flash levert deze systemen al aan handhavingsorganisaties. Adoptie door de industrie begint nu op gang te komen, zegt Van Kampen. “Missiekritische communicatie en innovatie staan nu eenmaal op gespannen voet met elkaar. De industrie vereist proven technology. Dankzij een samenwerking met telecomprovider T-Mobile hebben wij ons van een zeer grote betrouwbaarheid verzekerd. In geval van calamiteiten neemt het telefoonverkeer toe en raakt het telecomnetwerk overbelast. Onze klanten bieden wij een afgeschermd deel op het netwerk, mét prioriteit, waardoor met een hoge beschikbaarheid communicatie altijd mogelijk is. Pilots binnen de Formule 1 in Zandvoort en de overstromingen in Limburg eerder dit jaar hebben een betrouwbaar netwerk bewezen. Binnen de industrie hebben we inmiddels verschillende implementaties met goed resultaat afgerond. De komende jaren zullen een overgangsperiode zijn, waar hybride systemen een belangrijke rol hebben. Met aan de ene kant een traditioneel portofoonnetwerk en aan de andere kant koppelingen met slimme communicatieoplossingen voor zowel push-to-talk als data over 4G of 5G en procesondersteunende applicaties.”