- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
De petrochemie is een grote energieverbruiker, dus wordt frontaal getroffen door de extreem hoge energieprijzen. Sommige bedrijven staan zelfs voor de vraag: zet ik mijn gasgestookte ketel uit of heb ik nog een alternatief? Want zo doorgaan is soms geen optie meer. Maar alternatieven zijn er wel.
Tekst: Kim de Booij
Gas is niet de enige brandstof voor ketels. Ook olie, elektriciteit en waterstof zijn opties. Maar ga je dan nu al je bestaande installaties vervangen? Nee, dat is ook geen haalbare kaart. “Tijdelijke huur van dergelijke ketels wel”, geeft Jan Bron van Eco Steam and Heating Solutions aan. “Of de aanschaf van een e-boiler naast je huidige gasgestookte ketel”, voegt hij eraan toe.
Als technisch commercieel manager van een van de grootste leveranciers van (tijdelijke) energievoorzieningen in Europa, ziet Bron de vraag naar deze oplossingen hard stijgen. “De laatste jaren zagen we al een toename vanwege de NOX-problematiek, CO2-reductie en vermindering van Gronings gas. Het was voor veel bedrijven al reden om naar andere technologieën te willen overstappen. Dit jaar is er ook nog de situatie in Oekraïne bijgekomen waardoor gasleveranties onzeker en extreem duur zijn geworden. Dat heeft een enorme impact op de vraag naar onze producten teweeggebracht.”
Kan Eco Steam and Heating Solutions deze vraag aan? “De vraag is momenteel enorm”, antwoordt Bron. “We hadden al een grote huurvloot, en deze is nog verder gegroeid nadat we vorig jaar met Atlas Copco Rental Europe zijn samengegaan. We hebben nu een vloot van zo’n 400 CE-gecertificeerde installaties tot onze beschikking. Allemaal kwalitatief hoogwaardige installaties, samengesteld met sec klasse A-componenten en bovendien perfect onderhouden. Dat geldt niet alleen voor onze ketels, maar ook voor alle toebehoren zoals onthardingsinstallaties, tanks en ontgassers.”
Eco Steam and Heating Solutions is er dus klaar voor, maar zijn bedrijven dat ook? “Absoluut. Ze willen allereerst hun productie veiligstellen en dat kan heel snel via onze huurinstallaties. Nu gaat het vaak om olie-gestookte ketels. Daarnaast zijn ook veel bedrijven met het oog op de toekomst op zoek naar een meer permanente oplossing. Zij kiezen nu eerder voor een elektrische boiler.”
“Een elektrische boiler wordt vaak als extra ketel geplaatst naast de bestaande voorzieningen”, legt Brons collega Rob Snelders uit. “Het grote voordeel van een elektrische boiler is namelijk dat je kunt inspelen op de fluctuerende energieprijzen van gas en elektriciteit. Vanwege congestieproblematiek wordt tegenwoordig grid regulation ingezet door netbeheerders. Op de momenten dat er meer aanbod dan vraag is, zoals op winderige en zonnige dagen en in het weekend, profiteer je van lagere energieprijzen. Op die momenten gebruik je dus de elektrische boiler. Op de momenten waarop de gasprijs juist weer gunstiger staat, schakel je je gasketel in.”
Een dergelijke omschakeling kan volledig geautomatiseerd worden. “Er zijn slimme softwarepakketten die de verschillende energieprijzen analyseren”, legt Snelders uit. “Ze zijn zelfs zo ontworpen dat ze van tevoren de prijzen al voorspellen zodat je tijdig kunt omschakelen tussen je installaties.”
Voordat je een elektrische boiler kunt installeren en gebruiken, is er echter nog een belangrijke horde te nemen, zo brengt Snelders ter sprake. “Je moet kijken hoeveel elektriciteit je ter beschikking hebt of kunt krijgen. Heb je een hoogspanningsaansluiting en is de capaciteit van de infra toereikend? Ja, mooi. Zo niet, dan moet er via de netbeheerder nog een nieuwe aansluiting geregeld worden. Dat kan flink in de papieren lopen.”
Wegen deze hoge kosten op tegen het voordeel van de elektrische boiler? Snelders: “Dat is bij ieder bedrijf anders. Consultancybureaus kunnen dit berekenen op basis van onder meer je productie, fluctuaties in afname, huidig gasverbruik en nominaal stoomverbruik. Met inbegrip van alle bijkomende kosten rolt daar een businesscase uit met een bepaalde terugverdientermijn.”
Hoewel een positief economisch scenario wenselijk en vaak mogelijk is, kan ook een in eerste instantie negatief economisch scenario toch leiden tot aanschaf van een e-boiler, geeft collega Bron aan. “Bedrijven moeten ook hun CO2-footprint en NOX-uitstoot in het oog houden. De grootste besparingen zijn vaak al gedaan. Daardoor loop je tegen beperkingen aan als je bijvoorbeeld je productie nog verder wilt opschalen. Een vergunning voor uitbreiding is wel mogelijk als je dus deels overstapt naar elektrisch verwarmde installaties of installaties op waterstof. Zo ontstaat er toch een positieve businesscase.”
Is een e-boiler duurder in verbruik dan een gasgestookte ketel? Ja en nee. Ja, als je 100 procent elektrisch stookt. Maar nee als je inspeelt op de energieprijzen in de markt door slim tussen je gasgestookte ketel en e-boiler te schakelen.
Eco Steam and Heating Solutions levert industriële stoom- en heetwaterinstallaties voor tijdelijke of permanente oplossingen en heeft een exclusief dealerschap met Bosch Thermotechniek. Daarnaast speelt het bedrijf in op duurzame innovaties, zoals elektrische of waterstofketels.