- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Appendages zijn vaak een beetje het ondergeschoven kindje van een proces. De ketel, turbine of tank is waar de aandacht veelal naar uit gaat. Maar zo relatief klein als appendages zijn, zo groot is hun impact. In veel gevallen is hierin nog ruime winst te behalen in energie- en kostenbesparing, duurzaamheid en veiligheid.
Tekst: Kim de Booij
Aan appendages is al decennialang niet veel veranderd. Er heeft nauwelijks verandering of innovatie in plaatsgevonden. Geen wonder dus dat ze niet bij iedereen top of mind zitten. Maar dat betekent niet automatisch dat dat ook terecht is. “Appendages zorgen dat processen zo efficiënt en veilig mogelijk functioneren”, begint Peter Arriaans van Driessen Appendages. “Ze zijn dus wel degelijk van groot belang.”
Driessen Appendages specialiseert zich in de revisie en modificatie van appendages en merkt dat er wel aandacht voor appendages is, maar dat deze zich vaak beperkt tot de keuringsplicht. “Van onze klanten krijgen we meestal een lijst met appendages die volgens de richtlijnen gekeurd moeten worden. Deze vult men dan zelf nog aan met bijzonderheden waar operators in de praktijk tegenaan lopen. Voordat we beginnen, gaan we echter zelf nog bij de fabriek langs om de situatie met eigen ogen te bekijken. In veel gevallen komen we dan extra aandachtspunten en besparingsmogelijkheden tegen.”
Die aandachtspunten en besparingsmogelijkheden zitten hem in preventief onderhoud, betere afstelling van de appendages en vooral ook het verhelpen van lekkages. “Tijdens de opname van het werk kijken we al of we lekkages zien. Ook de lekkages die moeilijk zichtbaar zijn en door een operator vaak over het hoofd gezien worden, merken we op. Zeker in deze tijd, waarin de energieprijzen de pan uitrijzen, levert het oplossen van dergelijke lekkages een grote kostenbesparing op. Zelfs uit de kleinste stoomlekkages kan namelijk enorm veel energie verloren gaan.”
Besparing in energie heeft ook een directe relatie met duurzaamheid, je moet immers minder energie opwekken. “Combineer dit met het uitgangspunt dat je appendages reviseert en niet onnodig door nieuwe vervangt, en de milieuwinst is nog veel groter”, reageert Arriaans. “Er moeten namelijk geen nieuwe grondstoffen aangewend worden, er is geen sprake van CO2-uitstoot voor de productie van een nieuwe appendage en de bestaande appendage wordt geen afval. De revisie versterkt bovendien de besparing in kosten. Zeker met de woekerprijzen van tegenwoordig en de bizar lange levertijden van nieuwe appendages komt revisie al snel als beste uit de bus.”
Natuurlijk levert preventief onderhoud, keuring en revisie ook winst op in het kader van veiligheid. “Onze slogan is ‘Our quality is your safety’, doelend op zowel de veiligheidsafsluiters waarin we gespecialiseerd zijn en de veiligheid dit deze brengen. Veiligheid is ook voor ons intern een belangrijk aandachtspunt. We leiden onze mensen maximaal op in VCA en productkennis en noteren al jaren nul ongevallen met verzuim.”
Nu is dat al een prima prestatie voor revisiebedrijven die het werk voornamelijk in een eigen gecontroleerde werkplaats uitvoeren, maar zeker voor een bedrijf als Driessen Appendages dat revisies ook veelal op locatie uitvoert. “Onze mensen zijn optimaal opgeleid en uitgerust om alle voorkomende werkzaamheden rondom een revisie en keuring op locatie uit te voeren en dit ook veilig te doen. Daarin onderscheiden we ons in de markt. Zo hebben we bijvoorbeeld de beschikking over een compleet ingerichte mobiele werkplaats met kotter-, draai- en testbank.”
Dit alles heeft weer een extra voordeel. “Doordat we alles in eigen huis hebben, kunnen we bijzonder efficiënt werken en een revisie van A tot Z zelf afwerken. We hoeven dus niet te wachten op een derde partij als er een keer een speciale machine nodig is. En mocht er eens een onderdeel nodig zijn, dan kunnen we ook dat zelf fabriceren. Over extra downtime hoef je je bij ons dus geen zorgen te maken.”
Vroeger werden drukprocessen vaak bewaakt met gewichtsveiligheid. Aan een klep hing een gewicht dat precies afgestemd was op de druk in het proces. Steeg de druk daarboven, dan hief deze het gewicht letterlijk en figuurlijk op en ging de klep open. Deze regeling was echter niet onfeilbaar. Hing je wat extra gewicht aan de klep, dan konden er bijzonder gevaarlijke situaties ontstaan. Vandaag de dag worden veiligingen daarom met veerkracht gesloten.
De meeste bedrijven waarvoor Driessen Appendages werkt, grote energie-, afvalverwerkings- en chemiebedrijven, weten het wel, maar daarbuiten is niet iedereen zich bewust van de kracht van water. Water kan namelijk in zeer korte tijd tot 1.700 keer uitzetten wanneer het in stoom verandert. Bij condensvorming in leidingen, vaak als gevolg van een defecte condenspotten, kan dit tot zeer gevaarlijke situaties leiden waarbij waterslag voor overdruk zorgt en ernstige schade kan brengen aan de gehele installatie. Tijdige keuring en revisie is dan ook van groot belang.