- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
De aandacht voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat en het realiseren van de klimaatambities zijn positieve punten uit het Hoofdlijnenakkoord, stelt Deltalinqs. De ondernemersvereniging waarschuwt echter dat het akkoord ‘niet op alle punten even concreet en realistisch’ is.
“Wij zijn positief over het voornemen om te komen tot gerichte investeringen per regio om daarmee het ondernemingsklimaat te verbeteren. Daarbij is specifieke aandacht nodig voor het Rotterdamse haven en industrieel complex, als belangrijke motor voor onze huidige en nieuwe economie”, verklaart voorzitter Victor van der Chijs van Deltalinqs.
Deltalinqs is er over te spreken dat het wettelijke doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 wordt herbevestigd, het Klimaatfonds blijft behouden en de maatwerkaanpak wordt voortgezet. Ook noemt Van der Chijs het ‘verstandig’ dat wordt afgezien van een extra CO2-heffing bovenop het ETS-systeem.
Tegelijkertijd biedt het akkoord geen concrete oplossingen met financiële dekking voor nijpende problemen als de te hoge nettarieven en de netcongestie. Ook wijst Deltalinqs erop dat energietransitieprojecten in de Rotterdamse haven vertraging oplopen vanwege het stikstofprobleem. Hiervoor is slechts een kleine hoeveelheid stikstofruimte nodig, en na realisatie leiden de projecten vaak tot CO2- en NOX-reductie. In Rotterdam valt 35 procent van de landelijke CO2-doelstelling te realiseren. De industrie draagt volgens Deltalinqs slechts 2 procent bij aan de landelijke stikstofdepositie. “Zolang een substantiële daling van de stikstofdepositie in de agrarisch sector uitblijft, zal Nederland nog jarenlang niet kunnen voldoen aan de doelstelling van de Vogel- en Habitatrichtlijn. De energietransitie in de Rotterdamse industrie kan hier niet op wachten”, vindt Van der Chijs.
Zie ook: Deltalinqs benadert informateurs