- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
De tijdelijk in te zetten draadloze brandmeldsystemen van Cygnus kenmerken zich door hun grote betrouwbaarheid. Daarnaast maakt de flexibiliteit ze ook geschikt om aan systemen van derden te koppelen, wat het mogelijk maakt om opvolging te geven aan brand of calamiteiten. Distributeur CygnusNederland uit Tynaarlo zet na de bouwwereld nu ook in op de industrie en scheepvaart.
William Finkers, directeur/eigenaar van CygnusNederland, is sinds vier jaar officieel distributeur in de Benelux en Duitsland van brandmeldsystemen van de Britse producent Cygnus. “In het Verenigd Koninkrijk zijn ze op het gebied van brandveiligheid vele malen verder dan op het Europese vasteland”, stelt hij. “Cygnus is er marktleider. De systemen worden gebruikt bij grote bouwwerken, de Londense metro, het stadion van Tottenham Hotspur, de industrie, noem maar op. Ook zijn de brandmeldsystemen vaak te vinden bij de renovatie van panden. Begrijpelijk, want als zo’n oud gebouw zou afbranden, is dat immers niet zo snel meer op te bouwen.”
Een brandmeldinstallatie bestaat uit een brandmeldcentrale, waarop rook-, hitte- en brandmelders draadloos kunnen worden aangesloten. De units communiceren met behulp van een radiosignaal met de centrale. “De systemen zijn tijdelijk te gebruiken bij bijvoorbeeld bouw, verbouwingen, renovatie of evenementen. De units worden aan het plafond geplaatst en zijn makkelijk te verplaatsen, terwijl ze in de centrale altijd zichtbaar blijven”, legt Finkers uit. Daarnaast biedt CygnusNederland trolleys aan van dezelfde fabrikant. Dit zijn zestig centimeter brede en één meter tachtig hoge wagens in drie uitvoeringen: een rode voor brandveiligheid, een gele voor ‘spill control’ en een groene voor EHBO- of BHV-toepassingen. “De trolleys kunnen worden uitgerust met hand- en rookmelders, brandblussers, een EHBO-doos, oogspoelmiddel, een AED-apparaat, wat men maar wil. Zo heb je je safety station altijd bij de hand.”
Het grote voordeel dat het gebruik van de systemen met zich meebrengen, is volgens Finkers de grote betrouwbaarheid. “Het mesh-systeem werkt versterkend, waardoor de units tot een afstand van 1,8 kilometer met de centrale kunnen communiceren”, zegt hij. “Als ik voor het eerst bij een klant kom, neem ik altijd een centrale en een aantal units mee. ‘Loop er maar mee naar buiten, ga zo ver als je wilt en zet de unit maar neer’, zeg ik dan. Bij terugkomst blijkt het systeem altijd te werken. Dat is een groot verschil met de producten van andere aanbieders. De radiosignalen zijn zo sterk en stabiel, dat deze zelfs vanuit een stalen container bij onze klant Tennet goed doorkomen. Dat terwijl staal en beton echte signaalvreters zijn.”
“Onze units zijn ook adresseerbaar”, vervolgt Finkers. “Dat is een groot pluspunt. Dit houdt in dat je de units een nummer of naam kunt geven. Als er alarm is, kun je meteen zien waar het vandaan komt. Dan kun je er gelijk naartoe. Verder valt er heel fijnmazig een zonering in te stellen. Dit heeft als voordeel dat er niet overal een alarm af gaat, maar alleen in de zone waarop dit van toepassing is.” De interface van het brandmeldsysteem is zo ontworpen dat er eenvoudig systemen van derden aan kunnen worden gekoppeld. Bijvoorbeeld van watermeters, waardoor waterschade – een veel voorkomende vorm van overlast in de bouw – valt te voorkomen.
Maar er is nog meer, zegt Finkers. “Wij zijn een samenwerking aangegaan met SOSvolaris, een Eindhovens bedrijf dat is gespecialiseerd in alarmoplossingen. Ze hebben software ontwikkeld voor robuuste telefoons, die geen twaalf maar vier voorgeprogrammeerde toetsen hebben. Wij hebben ons systeem daaraan gekoppeld. Bij melding van een brand hoeft de BHV-verlener de juiste toets maar in te drukken en het protocol wordt uitgerold. Het is een ideale toepassing voor in de chemie, zodat men bij een melding precies weet wat te doen.” Daarnaast is er een koppeling met toegangspoortjes, zodat die bij een brand of calamiteit opengaan zonder dat iedere medewerker daarvoor apart zijn of haar toegangspas voor hoeft te houden. Koppelingen als deze maken het mogelijk de veiligheid beter te managen, vindt Finkers.
In de bouwsector worden de brandmeldsystemen van Cygnus inmiddels veelvuldig gebruikt. Finkers’ volgende doel is ook bedrijven in de industrie en scheepvaart hiervoor te interesseren, zoals in een aantal andere Europese landen al het geval is. “De brandmeldsystemen zijn makkelijk uit te breiden en zijn ook herbruikbaar. Je kunt ze heel eenvoudig herprogrammeren. Ik zeg altijd dat je dit binnen een kwartier onder de knie hebt. In de industrie komen de systemen van pas als een plant wordt stilgelegd. Als de stroom eraf gaat, werkt de vaste brandmeldcentrale niet meer. Dan kunnen onze systemen een uitstekende oplossing bieden. En in de maritieme sector zijn de brandmeldsystemen goed geschikt omdat er daarin veel met staal wordt gewerkt. De belangrijkste manier om bedrijven in deze sectoren te interesseren, is door bekender te worden. Vaak neem ik nieuwe klanten mee naar bestaande gebruikers. Dan kan men met eigen ogen zien dat onze systemen altijd werken, en dat ze helpen bij het managen van de veiligheid.”