
Archieffoto Neptune Energy
Het CO2-opslagproject L10CCS heeft de FEED-fase bereikt. Het maakt onderdeel uit van het Aramis-project.
De projectpartners Neptune Energy, EBN, Tenaz Energy en ExxonMobil Nederland CCS laten weten dat L10CCS de concept select-fase succesvol heeft afgerond. Deze fase omvat verschillende technische en economische assessments. Daarmee heeft het project de front end engineering design (FEED)-fase bereikt. Neptune heeft met Petrofac het facilities FEED-contract gesloten, dat vorige maand is ingegaan.
Nu is het wachten op de toekenning van de opslagvergunning die in het tweede kwartaal van dit jaar is aangevraagd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal hierover een beslissing nemen. Ook zijn gesprekken begonnen met partijen die hun CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee willen opslaan. Aan de op te stellen contracten wordt nu gewerkt. De projectpartners verwachten dat de technische FEED-scopes in de tweede helft van komend jaar af zullen zijn, waarna in 2025 een definitieve investeringsbeslissing wordt genomen.
L10CCS heeft een capaciteit voor de jaarlijkse opslag van 5 miljoen ton CO2. De tijdlijn van het project is helemaal afgestemd met die van Aramis. Wanneer dit CO2-transportsysteem in 2028 operationeel is, zal L10CCS hiermee vanaf dag één verbonden zijn. “Zonder CO₂-opslag halen we de klimaatdoelen niet. Om een goed functionerende CCS-markt tot stand te brengen, hebben zowel industrie als opslagaanbieders CO₂-transport nodig. De regio rond L10 heeft een potentiële opslagcapaciteit van ongeveer 120 tot 150 MT en zal dus een cruciale rol spelen om de klimaatdoelstellingen te helpen realiseren”, aldus Lex de Groot, managing director van Neptune Energy.
Zie ook: Aramis bereikt FEED-fase