Selecteer Pagina

Bos Nieuwerkerk / HeatMatrix

door | 1 mei, 2021 | Bedrijveninfo

Klimaatdoelen binnen handbereik

Dankzij een bundeling van krachten kunnen Bos Nieuwerkerk en HeatMatrix industriële bedrijven van A tot Z een oplossing bieden in restwarmteprojecten van rookgas. Het gebruik van bestaande en bewezen technologieën brengt klimaatdoelen in zicht, stellen beide bedrijven.

De uitdaging in de energietransitie is enorm voor industriële bedrijven in Nederland. Voor 2030 moet een CO2-reductie van 49 procent zijn gerealiseerd, wat gelijkstaat aan een vermindering van 19,4 megaton CO2. “Daarbij hebben deze bedrijven te maken met de stikstofproblematiek en strengere eisen op het gebied van geur”, schetst Frank Tielens, ceo bij het in Geldermalsen gevestigde HeatMatrix. “De taak lijkt nog groter als je je realiseert dat van alle aan het ETS deelnemende bedrijven in Nederland, slechts 8 procent tot de Europese top op het gebied van duurzaamheid behoort. Waterstof en elektrificatie zijn nodig om de langetermijndoelstelling te halen om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Maar die technologieën worden nog ontwikkeld. Het duurt nog jaren voordat die zijn te gebruiken.”

Business case

Dat geldt niet voor de techniek die door HeatMatrix is ontwikkeld. “Wij beschikken over een bestaande en bewezen techniek, waarmee volgens onderzoeksbureau Berenschot in totaal 2,1 megaton aan CO2-uitstoot valt te besparen”, aldus Tielens. Met deze techniek kan restwarmte worden teruggewonnen uit rookgassen, die tot voor kort als ‘moeilijk’ bekend stonden. Dat komt door de aanwezigheid van zuur en vervuiling hierin, die neerslaat als de rook afkoelt en daardoor corrosie veroorzaakt. “Tot voor een paar jaar geleden had je hiervoor warmtewisselaars nodig die waren gemaakt van kostbare legering, om corrosie tegen te gaan. Maar daardoor was er geen business case. Wij gebruiken warmtewisselaars van polymeer, die gemakkelijk zijn schoon te maken en waarmee je geen last van corrosie hebt.” Tielens zegt de laatste tijd te merken dat klanten het bedrijf niet alleen vragen voor het terugwinnen van warmte uit de deze moeilijke rookgassen, maar uit alle rookgassen.

Warmte de lucht in

De uit rookgassen gewonnen restwarmte valt in het productieproces te hergebruiken, zoals voor een droger, voor het verwarmen van lucht voor een oven, van water of een gebouw. En dat bespaart op brandstofkosten, en dus ook op CO2-uitstoot. Tielens: “Via de rook en uitlaatgassen van de industrie verdwijnt nog veel warmte de lucht in. Tot wel 20 procent. Als je die warmte terugwint, dan kan je op korte termijn veel CO2-uitstoot besparen.“ Toch maakt de beschikbaarheid van bestaande en bewezen technologieën het winnen van restwarmte niet tot een eenvoudig karwei. “Er is specialistische kennis nodig, technische mensen en ook willen bedrijven graag een totaalsysteem met een garantie op hoeveel je gaat besparen”, zegt Tielens.

Samenwerking

Om deze drempels voor afnemers weg te nemen, werken HeatMatrix en Bos Nieuwerkerk samen. Laatstgenoemde bedrijf staat al tientallen jaren bekend als een specialist in rookgaskanalen en schoorstenen en beschikt over schat aan mechanische kennis en vaardigheden. “Wij doen al jaren meer dan alleen schoorstenen. Denk bijvoorbeeld aan staalconstructies, funderingen of geluids- en trillingdemping. Daarom is de samenwerking met HeatMatrix een logische integratie in ons systeem”, legt directeur Martine Goedegebuure uit. Tielens vult aan: “Wij zijn procesingenieurs. Wij bedenken concepten, die de technische mensen van Bos Nieuwerkerk ontwerpen en uitvoeren. Bos Nieuwerkerk is meer op werktuigbouw ingesteld en een meer praktische organisatie. Bovenal beschikken zij over de vakmensen om het werk uit te voeren.”

Van A tot Z

Het traject begint met een Heat Recovery Scan die door HeatMatrix wordt uitgevoerd. [Zie voor het precieze stappenplan de afbeelding op deze pagina’s, red.] “Daarmee identificeren wij welke verschillende opties er voor hergebruik van restwarmte zijn. Vervolgens wordt de meest optimale oplossing voor het restwarmtevraagstuk gekozen”, zegt Tielens. Daarna neemt vaste partner Bos Nieuwerkerk het stokje over, dat een deel van de engineering, de productie en de montage voor zijn rekening neemt. “Wij werken uitsluitend met betrouwbare, vaste partners in onze regio”, zegt Goedegebuure hierover. Op deze manier krijgen klanten een totaalpakket geleverd, dat van A tot Z door respectievelijk HeatMatrix en Bos Nieuwerkerk wordt verzorgd. Voor het project is HeatMatrix de contractpartner van de klant en het aanspreekpunt. De terugverdientijd is tussen de drie en vijf jaar. De levensduur van de geboden systemen zijn volgens Tielens minstens twintig jaar. “Dat betekent dat bedrijven tot na 2030 nog ruim voldoende tijd hebben om de investering terug te verdienen.”

Voorbeeld: warmteterugwinning uit een droger

Een industrieel bedrijf wilde graag energie besparen, waarop HeatMatrix een Heat Recovery Scan uitvoerde en een aantal mogelijkheden uitwerkte. De keuze viel op warmterugwinning uit een droger, waarop Heat Matrix en Bos Nieuwerkerk het ontwerp maakten en laatstgenoemde bedrijf de engineering en productie ter hand nam. Bos Nieuwerkerk installeerde alles ter plekke en leverde het project volgens planning op. “Inmiddels draait dit project al enkele jaren naar volle tevredenheid. Jaarlijks worden de besparing in energiekosten en CO2-reductie bereikt”, zegt Frank Tielens van HeatMatrix.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!