- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Een energiebesparing van 10 tot zelfs 20 procent met een terugverdientijd van je investering van slechts twee of drie jaar? Het kan door warmteterugwinning uit rookgassen.
Tekst: Kim de Booij
Restwarmte uit processen gaat nog te vaak via leidingen en schoorstenen onbenut de lucht in. Zonde, zeker in een tijd als deze, waarin de energieprijzen alle kanten op gaan. Restwarmte is namelijk een belangrijke energiebron, dus die wil je niet verloren laten gaan. Maar wat kun je ermee? Delen met de buren? “Dat is vaak het eerste waar je als bedrijf aan denkt”, bevestigt Robert Sakko, medeoprichter van HeatMatrix Group, een bedrijf gespecialiseerd in warmteterugwinning uit rookgassen. “Maar”, vervolgt hij meteen, “in veel gevallen kun je restwarmte beter zelf benutten. Zo zou je de restwarmte uit je rookgassen heel goed kunnen gebruiken als voorverwarming van je verbrandingslucht. Hierdoor verbruik je direct minder gas.”
Deze tip en nog veel meer soortgelijke geeft HeatMatrix dagelijks. “Tegenwoordig onder de vlag van Bos Nieuwerkerk. Een aantal maanden geleden zijn we door dit bedrijf overgenomen. We werkten al jaren samen, maar nu zijn we dus één bedrijf. Daar zijn we heel blij mee. We stelden het zelf aan ze voor nadat de fondsen van onze initiële investeerders aan het einde van hun looptijd kwamen.”
“Ik was gelijk enthousiast”, reageert Martine Goedegebuure, eigenaar van Bos Nieuwerkerk. “We hadden warmteterugwinning op al op de agenda had staan en HeatMatrix was de perfecte partner om dit samen mee op te pakken. Als Bos Nieuwerkerk bieden we totaaloplossingen aan onze klanten en waar het om warmteterugwinning deden we dit voorheen al in samenwerking met HeatMatrix. Nu doen we dat dus als één partij. We kunnen nu veel makkelijker een warmtewisselaar én de inpassing ervan voor onze klanten verzorgen. Doordat we nu één organisatie zijn en nog kortere lijnen hebben, zijn we nog beter in staat een optimaal ontwerp te ontwikkelen en een succesvol project te realiseren.”
Voor een succesvol samensmelten van twee bedrijven is echter meer nodig dan een gezamenlijk doel alleen. “Bedrijven moeten ook qua cultuur bij elkaar passen”, bevestigt Sakko. “Dat is bij ons het geval. Hoewel HeatMatrix een startup is, heerste er bij ons altijd al een familiesfeer. Die sluit naadloos aan bij familiebedrijf Bos Nieuwerkerk. De integratie verloopt dan ook heel organisch. We kunnen gelijk verder op de weg waarop we al zaten.”
Die weg startte voor Bos Nieuwerkerk al in 1973. Het bedrijf begon in schoorsteentechniek voor de Nederlandse tuinbouw. Inmiddels zijn de engineers en monteurs van het bedrijf wereldwijd actief in de food-, feed- en (petro)chemiebranche en dekt ‘schoorsteentechniek’ al lang de lading niet meer. “De schoorsteen is het sluitstuk van alle toepassingen die we bieden”, legt Goedegebuure uit. “Ook het hele voortraject van de afvoer van productiegassen vanuit het proces naar de schoorsteen nemen we mee, inclusief uitdagingen als uitstooteisen, druk, geluid en nu dus ook warmteterugwinning. De producten/diensten die hierbij ingezet worden zijn betonfundaties, staalconstructies, maatwerk ducting, ventilatoren, kleppen, lbk’s en geluid- en trillingdempers. En het e&i om alles met elkaar te laten werken.”
Voor het begin van HeatMatrix moeten we minder ver terug in de tijd, naar 2008. “In die tijd hadden we diverse ideeën ontwikkeld rondom energiebesparing”, begint Sakko. “De awareness was toen natuurlijk nog lang niet zo groot als nu, zeker niet in vergelijking met dit jaar. Maar vraag naar onze oplossingen was er zeker, sinds 2012 ook vanuit Bos Nieuwerkerk. We zagen in hen de ideale partner voor de technische inpassing van onze systemen in de processen van bedrijven.”
Genoeg over de geschiedenis, terug naar het nu. Op dit moment is de vraag naar energiebesparing en dus ook warmteterugwinning vanzelfsprekend bijzonder groot. Als je er budget voor hebt, zet je het hiervoor in. Maar de vraag bij veel bedrijven is: hoe? “Dat laat onze Heat Recovery Opportunity Scan zien”, aldus Sakko. “Met deze scan brengen we je warmtebronnen en warmtegebruikers in kaart en laten we zien hoe je restwarmte kunt inzetten. We geven ook meteen inzicht in de investeringskosten en terugverdientijd.”
Dankzij veertien jaar aan ervaring in warmteterugwinning, en bijna een halve eeuw aan ervaring in schoorsteentoepassingen, weet het bedrijf de mogelijkheden optimaal om te zetten in maatwerk oplossingen. “Nu dus nog efficiënter en vollediger dan voorheen”, besluit Goedegebuure.
Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Tot nog toe werd deze wet niet strikt gehandhaafd, nu energiebesparing steeds dringender wordt, gaat dat komend jaar veranderen.
Al het voorbereidend werk voor de installatie van een warmtewisselaar doet Bos Nieuwerkerk off site, in eigen faciliteiten. De installatie ervan in je proces kan daardoor snel en efficiënt gebeuren, bijvoorbeeld tijdens een van je onderhoudstops/turnarounds.