- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Binnen 10 weken met een nauwkeurigheid van 25 procent weten hoe je jouw ideale groenewaterstofproces moet inrichten en hoe de businesscase eruit ziet. Kan dat? Mooi zou het wel zijn, aangezien je investeerders en besluitvormers dan snel kunt overtuigen en de kosten van het voortraject laag kan houden. Goed nieuws: het kan.
Tekst: Kim de Booij
Het proces van groene waterstof is complex. Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een X hoeveelheid waterstof? Welk type elektrolyser is het meest geschikt? Wat is de impact daarvan op de totale CAPEX (investeringskosten) van mijn project? Op welke druk moet de waterstof aangeleverd worden? Zijn er compressoren nodig? Zo ja, met welk vermogen? Wat betekent dit dan weer voor de geluidsemissie? En welke vergunningen zijn nodig om alles te realiseren?
Op die vragen wil je snel antwoord. Des te eerder kun je investeerders en besluitvormers helderheid geven, de vergunningen aanvragen en het project opstarten. Normaal ben je echter zo’n vier maanden verder voordat je alle antwoorden hebt. Bilfinger Tebodin heeft nu echter een aanpak ontwikkeld die veel sneller en nauwkeuriger duidelijkheid geeft.
“We noemen het onze Early Businesscase Approach”, legt Arjen Teunissen uit. “Wat je vaak ziet, is dat consultants en engineers eerst een breed, algemeen haalbaarheidsonderzoek doen. Na afronding volgt een conceptstudie en daarna wordt naar de CAPEX-kosten gekeken. Wij vatten al deze stappen samen in één proces.”
Helemaal nieuw is de Early Businesscase Approach niet. “Vijf jaar geleden zijn we al gestart met een soortgelijke ‘Pitstop’ aanpak in de voedingsmiddelenindustrie, waarbij we al vroeg in het proces heel veel informatie verzamelden. Die aanpak hebben we anderhalf jaar geleden verder uitgebreid met conceptengineering, cost estimation en risicoanalyse. Zo leveren we dus eigenlijk al het eerste deel van het project op. Dat doen we in projecten voor groenewaterstofproductie, -opslag en -distributie, maar ook in andere industrieën. De reacties zijn heel positief.”
Alles begint bij het samenstellen van een projectteam, legt Teunissen uit. “Samenwerking met de opdrachtgever is een belangrijk aspect van onze aanpak. We betrekken alle disciplines tijdens het volledige proces. Denk aan mechanical, process en cost engineers, maar ook veiligheidsconsultants en plant-ontwerpers. Het helpt om ‘out of the box’ te denken en snel tot de beste oplossing te komen.”
Na een eerste kick-off met het projectteam, waarin de scope, planning en verwachtingen met elkaar worden gedeeld, gaat Bilfinger aan de slag. “We maken een eerste lay-out van de plant en zetten het riskmanagement op. We tekenen bijvoorbeeld in waar de elektrolyser komt te staan en hoe we met de juiste opstelling minimale geluidsemissie kunnen realiseren. Hierbij worden meerdere opties bekeken, die we dan in de eerste workshop presenteren.”
In de Early Businesscase Approach zijn er zo meerdere workshops voorzien. “Na iedere stap komt het hele projectteam samen, alle specialisten van ons én van de opdrachtgever. In één of twee dagen tijd bekijken we samen alle mogelijkheden, brainstormen we over opties en maken we goed onderbouwde keuzes die vanuit alle standpunten bekeken zijn.”
Aan het eind van de eerste workshop zijn er keuzes gemaakt in het best passende conceptontwerp op basis van onder meer de process flow diagrammen, risico’s, kosten en locatie. Teunissen: “Vervolgens gaan wij aan de slag met de verdere uitwerking van het ontwerp met equipment, mechanical, elektrische en procesdiagrammen. Ook vragen we al prijzen op bij fabrikanten van elektrolysers. Door continue doorontwikkeling van elektrolysers, veranderen die prijzen snel. Op basis van de offertes en onze eigen ervaringscijfers voeren we een AACE klasse 4 kostenraming uit, dus met 25-40 procent nauwkeurigheid.”
In workshop 2 presenteert Bilfinger Tebodin het aangepaste ontwerp aan de opdrachtgever. “En we leggen uit hoe de kosten opgebouwd zijn en hoe we de risico-evaluatie hebben gedaan. Ook laten we zien wat de opdrachtgever vanaf dit moment zelf nog moet ondernemen. Denk aan het opstarten van bouw- en milieuvergunningstrajecten. Een groot deel van de benodigde documenten daarvoor hebben wij al voor de opdrachtgever opgemaakt en we kunnen ondersteunen met het volledige vergunningstraject. Na deze workshop volgt het Final design en kan de opdrachtgever snel aan de slag.”
In 10 weken tijd levert Bilfinger Tebodin met zijn Early Businesscase Approach een ontwerp en kostenraming van 25-40 procent nauwkeurigheid op. Ben je tevreden met 35-50 procent nauwkeurigheid, dan kan het nog sneller.
Arjen Teunissen is business development manager waterstof en high voltage bij Bilfinger Tebodin en een echte expert in waterstof. Al in 1999 werkte hij voor een Amerikaans waterstofbedrijf. Tien jaar later bewoog hij mee naar de biogas- en biomassa-industrie om zeven jaar geleden terug naar het inmiddels veelbelovendere waterstof te gaan, nu bij Bilfinger Tebodin. Dit bedrijf levert wereldwijd consultancy- en engineeringdiensten aan industriële bedrijven in verschillende markten.