Select Page

Bilfinger Tebodin

door | 2 jan, 2023 | Bedrijveninfo

Beschikbaarheid en betrouwbaarheid verhogen met asset management by design 

Bilfinger Tebodin voorspelt toekomst zonder glazen bol

Met een vooruitziende blik. Op die manier kijkt het team van Bilfinger Tebodin, dat zich bezighoudt met asset management by design, naar ontwerpen van industriële installaties en productiefaciliteiten. Met behulp van onder meer simulatiemodellen kunnen zij elementen in ontwerpen opsporen die op de lange(re) termijn de beschikbaarheid en betrouwbaarheid negatief beïnvloeden. Daarmee weten zij het risico op uitval te minimaliseren. 

Tekst: Erik Stroosma

De laatste maanden van het jaar zijn traditiegetrouw het moment voor het uitreiken van prijzen en onderscheidingen. Bij Bilfinger Tebodin is dat niet anders. Deze consultancy- en engineeringorganisatie (acht vestigingen in Nederland, waaronder Schiedam, en internationaal actief) reikte in november haar interne Quality Awards uit. In de categorie innovatieve verbeteringen ging de award naar Tewes Remge Zeef. Hij werkt als asset management consultant & reliability availability expert bij het team met de ‘vooruitziende blik’. Senior consultant asset management Petra Jalink maakt daar ook deel van uit en ondersteunde Zeef bij de twee projecten waarvoor hij de Quality Award ontving. “Die hadden beide betrekking op waterstof”, geeft Zeef aan. “Een van de projecten is confidentieel en kan ik daardoor niet noemen. Bij de ander ging het om het ontwerp van de Underground Hydrogen Storage Zuidwending van Gasunie. Met behulp van onder meer RAM-studies en risicoanalyses slaagden we erin een aantal verbeterpunten in het ontwerp bloot te leggen. RAM staat voor reliability, availability en maintainability, oftewel betrouwbaarheid, beschikbaarheid en de mogelijkheid tot goed onderhoud. De toepassing van die studies is een kwantitatieve methode om die drie zaken in het ontwerp van een systeem en installatie te kunnen beoordelen. Bij beide waterstofprojecten leverde dit een verbetering van de beschikbaarheid van meer dan 3 procent per jaar op. Dat lijkt misschien gering, maar omgerekend naar geld, en rekening houdend met een levensduur van 25 jaar, gaat het daarbij om bedragen die in de miljoenen lopen.” 

Multidisciplinair 

“Beide klanten waren daarom zeer tevreden met het behaalde resultaat”, zegt Jalink. “Tewes verdient daarvoor de credits, aangezien hij hoofdzakelijk aan die projecten heeft gerekend.” Op zijn beurt prijst Zeef de multidisciplinaire opzet van Bilfinger Tebodin: “Bij ons zitten consultancy, ontwerp en engineering, projectmanagement, inkoop- en constructiemanagement en nog een aantal diensten voor de industrie allemaal onder één dak. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor onze klanten, maar ook voor onszelf. Met al die verschillende disciplines en kennis en deskundigheid in huis kun je geweldig sparren en bij elkaar terecht voor feedback en advies. Dat werkt erg fijn en leidt tot hoge kwaliteit en goede resultaten. Bij mijn werk zorgen de klant en het engineeringteam voor waardevolle input en na de studie van het ontwerp is het belangrijk dat zij kijken hoe de conclusies en aanbevelingen daarin overgenomen kunnen worden.” 

Leveringsgaranties 

“Als er na de inbedrijfname van een fabriek of productielijn wordt ontdekt dat een installatie niet optimaal kan draaien of meer storingen kent dan verwacht, kan dat leiden tot hoge kosten”, vertelt Jalink. “Meestal is het te kostbaar om een installatie achteraf aan te passen en dit te herstellen. Machines of installaties gaan vaak tientallen jaren mee. Een onderdeel met problemen kan gedurende de levensloop van zo een asset voor hoge kosten zorgen. Met asset management by design kan dit voorkomen worden. Uit onder meer de projecten waarvoor Tewes de award won blijkt wel dat bedrijven daar veel voordeel uit kunnen halen.” 

Volgens Jalink en Zeef is een asset management by design-traject daardoor in veel gevallen aan te raden. Zeker als de capaciteit van een productielijn heel dicht tegen de vraag aanzit en er gewerkt wordt met leveringsgaranties. Zeef: “Als er in die situaties problemen met de beschikbaarheid en betrouwbaarheid zijn, kan dat door boeteclausules flink in de papieren lopen. Extra controle van het ontwerp vooraf, waarbij met onder andere simulatiemodellen gedetailleerd gekeken wordt naar het functioneren van de installatie op de lange termijn, is daarbij dan ook zeer aan te raden.” 

Energietransitie en circulaire economie 

Met zijn diensten voor de industrie focust Bilfinger Tebodin zich nu en de komende jaren in belangrijke mate op de energietransitie en circulaire economie. “Ons bedrijf ondersteunt exploitanten van industriële installaties bij het omgaan met de energietransitie en circulaire economie”, geven Jalink en Zeef aan. “Dat doen we met een uitgebreid portfolio aan producten en diensten dat onder meer gericht is op biomassa, CCUS [het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2, red.], elektrificatie, energie-efficiëntie, hoogspanningstransmissie, waterstof en wind- en zonne-energie.” 

Daarbij kan Bilfinger Tebodin de voordelen bieden die samenhangen bij het onderdeel zijn van een groot en wereldwijd actief concern. Daarmee wordt uiteraard de Duitse industriële dienstverlener Bilfinger bedoeld. Dat concern nam het in 1945 door de Nederlandse topingenieur Frederik Karel Theodoor van Iterson opgerichte N.V. Nederlandsch Technisch Bureau voor Ontwikkeling der Industrie (Tebodin) in 2012 over. 

Tewes Remge Zeef met de door hem gewonnen interne Quality Award van Bilfinger Tebodin. Rechts Petra Jalink.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!