Selecteer Pagina

Bewust kiezen

door | 3 jul, 2023

Ik noem de transitie van fossiel naar duurzaam en circulair vaak ‘De grote verbouwing’. In Rotterdam, met zijn raffinaderijen, basisindustrie en op- en overslag, is de verduurzamingsopgave extra groot. Het Haven Industrieel Complex moet stevig op de schop. Het goede nieuws is dat we in deze transitie internationaal vooroplopen. Onze bedrijven trekken er hard aan om ervoor te zorgen dat we én de klimaatdoelen halen én concurrerend blijven. De overgang is ingewikkeld, maar biedt ons ook grote kansen.

Tekst: Victor van der Chijs

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Er zijn in de Rotterdamse haven nu zo’n 70 transitieprojecten die operationeel zijn, worden uitgevoerd of in de startblokken staan. En dat is nog maar het begin. De verbouwing is pas over zo’n 25 jaar echt afgerond. En dat terwijl de verkoop gewoon door moet gaan, want we blijven ook nog lang afhankelijk van fossiele grondstoffen.

Die langdurige verbouwing vraagt om veel extra mensen. Daarnaast creëren de toegepaste nieuwe technologieën en de voortschrijdende digitalisering ook nieuwe banen. Het aantal vacatures in de haven blijft stijgen. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 37 procent van de vacatures rond de energietransitie ‘onvervulbaar’ is.  Daarbij gaat het vooral om technisch geschoolde mensen. Hierdoor dreigt de vaart uit de energietransitie te gaan.

We hebben ons technisch talent harder nodig dan ooit; daarmee overdrijf ik niet. We kunnen er niet omheen draaien: jongeren laten het technisch onderwijs links liggen. Wist u dat Nederland in de top 5 staat van OECD-landen waar jongeren het minst voor een technische of bèta-opleiding kiezen? De afgelopen vijf jaar is de instroom op de technische scholen gehalveerd en een kentering is niet in zicht. Terwijl we weten dat de technici maar ook de IT’ers van de toekomst onmisbaar zijn om de haven van de toekomst te bouwen. We moeten in actie komen.

We, daarmee bedoel ik in de eerste plaats het bedrijfsleven. De tijd dat we rustig achterover konden leunen is allang voorbij. We zullen ons veel meer moeten openstellen, leerlingen naar ons toe halen om te laten zien wat we doen, de stageplekken bieden die nodig zijn. We zullen ze moeten verleiden om bij ons te komen werken.

We zullen dat ook meer collectief moeten doen. Binnenkort lanceren we de website www.werkeninderotterdamsehaven.nl. We willen daar laten zien dat er meerdere goede redenen zijn om bij de studiekeuze aan een baan in de haven te denken. Omdat je dan werkt in de nummer één haven van Europa. Omdat je er een goed salaris kan verdienen met bijbehorende arbeidsvoorwaarden. Omdat je je er op veel manieren kunt ontwikkelen. Omdat je een bijdrage kan leveren aan maatschappelijk impactvolle projecten, zoals de energietransitie en digitalisering. Bedrijven uit het gebied kunnen participeren in deze webportal en daarmee hun zichtbaarheid vergroten. 

De bedrijven moeten dus aan de bak. Maar ik vind dat hier ook een taak voor het onderwijs en de overheden ligt. Er kiezen immers veel te weinig jongeren voor een technische opleiding. Onbekendheid met de baankansen in de haven en industrie mag daarvoor niet de reden zijn. Stimuleren helpt en daarom mogen leerlingen best geholpen worden met kiezen, zonder overigens de vrijheid van onderwijs ter discussie te willen stellen. 

Scholen moeten nog sterker inspelen op wat de maatschappij nodig heeft. We gaan door de belangrijkste transitie sinds misschien wel honderd jaar. Een transitie die veelomvattend is en van iedereen wat vraagt. Daar hoort de verantwoordelijkheid bij om dat verhaal aan de jongeren van nu te vertellen, zodat zij heel bewust de keuze voor later kunnen maken.

[/et_bloom_locked]

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!