- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Vijftien bedrijven en organisaties onderzoeken of het mogelijk is om een duurzaam warmtenet in de Botlek te realiseren. Een studie wijst uit dat dit kansrijk lijkt.
Dankzij financiële ondersteuning van de gemeente Rotterdam heeft Water Energy Solutions een onderzoek uitgevoerd. Aan de studie hebben Deltalinqs, NetVerder en Uniper meegewerkt.
Het onderzoek wijst uit dat de realisatie van een warmtenet in de Botlek kansrijk lijkt. De totale warmtebehoeften in het botlekgebied is 158 MW. Nu voorziet 76 megawatt aan restwarmte al in die behoefte. De resterende 82 MW wordt met behulp van aardgas gemaakt. De vraag naar warmte zal in de komende jaren stevig dalen doordat bedrijven op energie besparen. De studie maakt duidelijk dat er een potentieel aan restwarmtebronnen is van 29 MW. Mogelijk is er zelfs meer restwarmte beschikbaar, maar vraag en aanbod matchen niet altijd voor wat betreft de temperatuurniveaus.
Harry van Dijk, projectleider bij Deltalinqs, spreekt van een hoopgevende uitkomst. “De bronnen zitten vooral bij de procesindustrie, en de potentiële afnemers zijn bijvoorbeeld de opslagterminals, een biobrandstoffenfabriek en een fabriek voor eetbare oliën. Energiebedrijf Uniper vindt deze resultaten ook dermate interessant, dat het nader onderzoek gaat doen of dit rendabel te maken is. De geïdentificeerde restwarmte die benut kan worden, moet namelijk voor een deel nog verder opgewerkt worden naar hogere temperaturen om meer behoefte te dekken.”
Wel is er nog een aantal aandachtspunten. Van Dijk hierover: “Zo heeft elk bedrijf eigen CO2-doelen. Maar wat nu als je als bedrijf je eigen CO2-uitstoot niet vermindert, maar wel met jouw warmte je buurbedrijven helpt CO2 te besparen? Er is nog geen mechanisme dat daarvoor een compensatie of beloning biedt. In mindere mate geldt dat ook voor levering van warmte aan een publiek warmtenet om huizen in de regio mee te verwarmen. Ook daarvoor zijn er maar zeer beperkte ‘beloningen’ voor de klimaatwinst die bedrijven helpen te realiseren.”