- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
TIPCHECK is de afgelopen jaren een effectief instrument gebleken om industriële bedrijven te helpen hun isolatie te verbeteren, met lagere kosten en milieuwinst tot gevolg. Knauf Insulation promoot dit programma van de European Industrial Insulation Foundation (EIIF). “De potentie aan besparingen is enorm.”
Volgens schattingen van de EIIF heeft tussen de 2 en 10 procent van de industriële processen in Europa – afhankelijk van de industriële toepassing – ofwel geen isolatie of er wordt met beschadigde isolatie gewerkt. “Het gevolg hiervan zijn miljoenen tonnen aan uitstoot en miljoenen euro’s die worden verspild aan buitensporig hoge energierekeningen. Geld dat beter kan worden geïnvesteerd in het verbeteren van de industrie en het helpen bestrijden van klimaatverandering”, zegt Silke Weiss, director TS sales DACH + BLX & global systems bij Knauf Insulation.
Sinds enige tijd heeft de EIIF een methode beschikbaar die bij bestaande installaties controleert of er op CO2-uitstoot en energiekosten kan worden bespaard door de isolatie naar een goed technisch niveau te brengen. TIPCHECK heet dit, waarbij de eerste drie letters staan voor ‘technical insulation performance’. “Bij deze check kan de fabriek gewoon blijven doordraaien”, legt TIPCHECK engineer Andreas Wald van Knauf Insulation uit. “Een eerste vrijblijvende stap is de zelfinspectie die met behulp van de gratis te downloaden TBI-App van EIIF valt uit te voeren. Dit biedt een voorzichtige inschatting van het energieverlies en toont de besparingen die mogelijk zijn.”
“De volgende stap is een meer diepgaande TIPCHECK-analyse”, vervolgt Wald. “Na een bezoek aan de site wordt met behulp van de TIPCHECK Calculator meer precies berekend wat er aan CO2-uitstoot en energiekosten kan worden bespaard. Op basis van die berekeningen wordt een aanbod samengesteld.” Het laten uitvoeren van de TIPCHECK en natuurlijk ook de aankoop en installatie van nieuw isolatiemateriaal is niet gratis, zeggen Weiss en Wald. Maar de kosten worden in alle gevallen terugverdiend. “De terugverdientijd bedraagt maximaal twee jaar. Voor kleinere plants is dat ongeveer anderhalf jaar. Eigenlijk hebben plant owners geen reden om de TIPCHECK niet uit te voeren”, aldus Wald.
De afgelopen vijftien jaar zijn er wereldwijd ruim 2.500 TIPCHECKs uitgevoerd, waarbij drie op de vier klanten besloten te investeren in betere isolatie. In totaal heeft dit een energiebesparing van 1.200 GWh opgeleverd. “Dat is een enorme reductie”, stelt Wald. Hij geeft het voorbeeld van een tankopslagbedrijf, dat in een opslagtank met een inhoud van 87.000 kubieke meter een product op een temperatuur van zestig graden Celsius opslaat. “Jaarlijks gaat 9.500 MWh aan energie verloren en wordt 1.900 ton CO2 uitgestoten. Dat kost 240.000 euro. Door de opslagtank met 30 millimeter dik isolatiemateriaal te isoleren – kosten: ongeveer 400.000 euro – wordt jaarlijks 7.500 MWh aan energie bespaard en 1.500 ton aan CO2-uitstoot. Dat is goed voor een jaarlijkse kostenbesparing van 185.000 euro.”
“Vergeet ook niet dat de kosten voor de uitstoot van CO2 de komende jaren drastisch gaan stijgen”, voegt Weiss toe. “De verwachting is dat de CO2-kosten voor de industrie vijf tot tien keer zullen toenemen. Dat scheelt veel geld.”
Knauf Insulation heeft naast Wald nog een andere TIPCHECK engineer in dienst. “In november gaan nog drie anderen de training volgen. We hadden dit eerder willen doen, maar dat bleek vanwege de coronacrisis niet mogelijk”, zegt Weiss. “Daarmee kunnen wij installateurs en asset owners nog beter van dienst zijn om met behulp van betere isolatie op kosten en CO2-uitstoot te besparen.”
‘For a better world’ is de strategie van Knauf Insulation waarmee het op verschillende vlakken aan duurzaamheid werkt. Met resultaat, want de afgelopen tien jaar is de producent erin geslaagd het energieverbruik fors (23 procent) te verlagen, het aantal ongevallen met 56 procent te verminderen, het afval met 67 procent te reduceren, de NOx-uitstoot met 43 procent te verlagen en ook het waterverbruik met 40 procent omlaag te brengen. De doelen tot 2025? Geen CO2-uitstoot en door het gebruik van gerecyclede materialen de hoeveelheid afval naar nul te brengen.