Select Page

Aquaco

door | 2 okt, 2023 | Bedrijveninfo

Water is het nieuwe goud. Ga er slim mee om!

Stof, geur, hitte. Voor veel uitdagingen is water de ideale oplossing. Je wilt er alleen niet te veel van gebruiken, want dat is kostbaar. En het moet goed gebeuren, anders krijg je er nieuwe uitdagingen zoals bacteriegroei en een hogere energiebehoefte bij. Watermanagement is dan ook complexe materie waar specialisme voor nodig is. Dat specialisme bezit Aquaco

Tekst: Kim de Booij

Laten we beginnen bij stof. Voor veel op- en overslagbedrijven en industriële bedrijven waar grondstoffen in bulk worden gebruikt, is stof een belangrijk aandachtspunt. Product nat houden is een effectieve manier om verwaaiing te voorkomen, maar te nat is ook niet goed. Een te vochtig product kan in het (verbrandings-)proces tot hogere energiekosten leiden.

De perfecte verhouding

“En dus moet je zorgen voor de perfecte verhouding”, concludeert Willie Koenders, head of sales and business development bij Aquaco. “Dat is één kant van het verhaal. Wij berekenen exact hoeveel water er minimaal nodig is om het stof te binden. Met onze vernevelingstechnieken zorgen we voor waterdruppeltjes die precies groot genoeg zijn om de stofdeeltjes te omkapselen en te laten neerdalen.”

Additieven toevoegen

En de andere kant van het verhaal? “Additieven aan het water toevoegen. Bijvoorbeeld stoffen die een korst op het product achterlaten. We brengen het aan met een minimale hoeveelheid water en zodra dat opgedroogd is, houdt de korst de stofdeeltjes tegen. Daarnaast hebben we ook biologisch afbreekbare stoffen die de eigenschap hebben om vocht uit de lucht op te nemen. Zo blijft de oppervlakte langer vochtig. En dan is er nog de optie om een schuimlaag over het product aan te brengen. Natuurlijk onderzoeken we vooraf samen met de opdrachtgever wat het effect van deze middelen is op het product of proces.”

Willie Koenders

Waterbesparing

Als zo’n optie mogelijk blijkt, dan bespaar je water en energie. “Water is het nieuwe goud”, aldus Koenders. “Het is heel lang goedkoop en voorradig geweest, maar nu wordt het steeds schaarser. Je wilt er dus niet onnodig veel van gebruiken. Bij Aquaco kijken we dan ook continu naar besparingsmogelijkheden.”

Simpel en complex

Water besparen kan heel simpel zijn, maar ook heel complex, legt Koenders uit: “De simpele versie is dat we rekening houden met de weersvoorspellingen. Gaat het over een puur uur regenen? Dan stoppen wij met vernevelen. Hoe simpel het ook klinkt, gek genoeg is dat nog geen gemeengoed in de industrie. De complexe versie is hergebruik van water. Daar komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. In watertanks en filters kun je namelijk te maken krijgen met bacteriegroei, zoals legionella. Onze installaties zijn zo ontworpen dat legionella geen kans krijgt. We voorkomen stilstaand water en belichten het water voorafgaand aan de verneveling met een UV-lamp.”

Geur neutraliseren

Ook bij geur worden vernevelingstechnieken toegepast. “Aangevuld met biologisch afbreekbare middelen die de geur helpen neutraliseren”, vult Koenders aan. “Afhankelijk van wat de geur is, passen wij ons middel aan. Door kennis en ervaring weten we steeds de juiste middelen te vinden. Via verneveling omkapselen we vervolgens de geurdeeltjes in de lucht met als resultaat dat de geur wordt geneutraliseerd. Het bijzondere is, de geurdeeltjes zijn nog wel in de lucht aanwezig, maar worden niet actief waargenomen. Hierdoor ervaart men geen klachten als gevolg van geur.”

Koelen op hete dagen

De derde uitdaging waar we dit verhaal mee begonnen, was hitte. “Door de hoge temperaturen in de zomer, waar we de laatste jaren als gevolg van klimaatverandering mee te maken hebben, merken veel bedrijven dat hun koelingen in die periode op hun tenen lopen. Ze draaien op vol vermogen, verbruiken ontzettend veel energie en dreigen zelfs uit te vallen, met alle risico’s van dien. Wij hebben een oplossing, namelijk verneveling. Dankzij het natuurkundige proces van adiabatische koeling verlagen we de omgevingstemperatuur van het koelsysteem. Daardoor zuigt het apparaat koelere lucht aan en gaat zijn rendement omhoog. Deze techniek is al rendabel vanaf temperaturen rond de 20 á 25 graden. En zo helpen we bedrijven dus op allerlei manieren om uitdagingen te lijf te gaan met water.”

Belofte Aquaco

“We make water work.” Dat is de belofte van Aquaco. Het bedrijf is gespecialiseerd in watermanagement en voor zo’n 60 á 70 procent van de tijd actief in de Nederlandse en Duitse industrie. Ze blinken uit in maatwerk. Naast installateur zijn ze ook handelsbedrijf. Daardoor kunnen ze alles van begin tot eind verzorgen: pompsystemen bouwen, leidingsystemen aanleggen, zorgen voor de juiste filtersystemen, besturingsinstallaties en sproeiers en service en onderhoud aanbieden. 

Kunststof leidingen

Voor ondergrondse waterleidingsystemen wordt tegenwoordig meestal voor polyethyleen gekozen. Deze kunststof leidingen gaan langer mee en zijn bovendien goedkoper dan staal. Voor bovengrondse leidingen, die onderhevig zijn aan temperatuurwisselingen, blijven staal en RVS voorlopig nog de voorkeur houden. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!