
Waddenzee (foto: Eemsdelta Kringen/Danny Cornelissen)
Noordelijke overheden zeggen zich te verbazen over het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het zou geen oog hebben voor de ‘Eemshaven-tunnelvariant’ voor het transport van elektriciteit en waterstof.
Het ministerie heeft plannen gemaakt voor het aanleggen van stroomkabels van windparken op zee naar de Eemshaven. Hierbij heeft het een voorkeur voor de Schiermonnikoog-Wantijroute. Voor het transport van waterstof vanaf de productielocatie op zee zijn de leidingen via de Ameland-Wantijroute of de Zoutkamperlaagroute de eerste keuze.
Daarmee wil het ministerie dus meerdere keren door ‘het kwetsbare Waddengebied en hoogwaardige landbouwgebieden’, aldus de noordelijke overheden. “Wij verbazen ons over de keuze van het Rijk om de tunnelvariant niet verder te onderzoeken”, zegt gedeputeerde Gouke Moes. Deze tunnelvariant is een geboorde tunnel onder de Waddenzee door.
Volgens hem kiest het Rijk Moes voor een kortetermijnoplossing. “Dit gaat ten koste van het UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee, heeft een grote impact op landbouwgronden en natuur. Als provincie Groningen roepen wij het Rijk dan ook op om te kiezen voor de tunnelvariant. De tunnel zorgt dat Nederland klaar is voor de toekomst en biedt ruimte voor (toekomstige) aanlanding van stroom én waterstof.” De provincie Groningen dient een gezamenlijke zienswijze in, samen met negen andere overheden, waarin het pleit voor de tunnelvariant.
Zie ook: Nieuw: Leergang Offshore Energy