
Foto: Danny Cornelissen/SmartPort
De haven van Rotterdam kan heel goed uitgroeien tot een internationale hub voor circulaire koolstof. Dit blijkt uit een rapport van TNO.
TNO heeft onderzoek gedaan naar de transitie naar een circulaire economie voor de Nederlandse chemie- en brandstoffensector. Dit deed het in opdracht van SmartPort, VEMOBIN, VNCI, Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en het FieldLab Industrial Electrification (FLIE).
Het rapport maakt duidelijk dat de Rotterdamse haven een uitstekende uitgangspositie heeft om zich te ontwikkelen tot een belangrijke speler in de circulaire-koolstofeconomie. Ook zijn er synergiemogelijkheden, want in zowel de chemie- als brandstoffensector worden steeds vaker dezelfde circulaire moleculen en grondstoffen gebruikt.
Probleem is echter dat de vraag naar duurzame circulaire producten achterblijft vanwege de hogere prijs ervan ten opzichte van fossiele bronnen. Afnemers zijn lang niet altijd bereid om meer te betalen voor circulaire producten. Ook is niet zeker of er voldoende bronnen voor circulaire koolstoffen beschikbaar zijn, zoals gerecycled plastic. De haven van Rotterdam kent bovendien een gebrek aan ruimte. Ook duurt het lang voordat vergunningen worden afgegeven. Het rapport bevat een aantal aanbevelingen om de transitie te versnellen.