- Nieuws
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Magazine
-
Uitgelicht
-
Uitgelicht
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Selecteer Pagina
Ter ere van haar 183-jarig bestaan heeft de TU Delft vier mobiliteitsscenario’s ontwikkeld. Deze maken duidelijk hoe het Nederlandse mobiliteitssysteem in 2050 eruit kan zien.
Het zijn volgens de universiteit realistische scenario’s die zijn ontwikkeld door een multidisciplinair team onderzoekers, de ‘Mobilisers’. De scenario’s kunnen als strategisch denkkader dienen voor de overheid, bedrijven en kennisinstituten.
De scenario’s zijn opgesteld aan de hand van twee dimensies: de mate van overheidsinterventie en de maatschappelijke houding ten opzichte van technologische verandering. Langs deze assen ontstaan de vier mogelijke werelden (1) Innovation Fast Track, (2) Hyperconnected Systems, (3) Sustainable Slowdown en (4) Mobility Patchwork. Het rapport dat hierover is opgesteld, is online in te zien op de website van de TU Delft.
Er is een aantal uitdagingen voor het mobiliteitssysteem van de toekomst, op het gebied van personeel, financiële middelen, materialen en fysieke ruimte, zegt Deborah Nas, coördinator van de Mobilisers en hoogleraar Strategic Design for Technology-Based Innovation. “Bij het nadenken over een beter en duurzamer mobiliteitssysteem ontstaan er complexe dilemma’s waarbij we onvermijdelijk moeten inboeten op sommige doelen. Mobiliteit noem ik daarom een wicked problem: een poging om één aspect aan te pakken legt vrijwel altijd nieuwe problemen bloot. Onze strategische toekomstverkenning met de vier scenario’s helpt om beter geïnformeerde beslissingen voor de toekomst te maken.”
Zie ook: Burgemeester en minister bezoeken haven