Selecteer Pagina

PHOV

door | 1 dec, 2024 | Bedrijveninfo

‘Wij zorgen dat werknemers later gezond met pensioen gaan’

De bijdragen van opleidingsinstituut PHOV aan onze veiligheid zijn voor veel mensen onzichtbaar, maar daardoor niet minder groot. Al sinds 1989 verzorgt PHOV zowel korte cursussen als volwaardige opleidingen voor de verschillende kerndeskundige disciplines. Eén daarvan is arbeidshygiëne, waar opleidingscoördinator Nick van den Hurk zich op focust.

Tekst: Emma Veldhuis

“Ik werk als arbeidshygiënist bij MSD en heb in het verleden gewerkt als consultant bij de Arbodienst en als veldwerkcoördinator bij het RIVM. Daar heb ik veel ervaring opgedaan rond elektromagnetische velden en daardoor ben ik met PHOV in aanraking gekomen. Zij vroegen me om een deel van de module Fysische factoren van de opleiding Arbeidshygiëne over te nemen. Door mijn grote interesse in dit vak ben ik steeds meer taken gaan oppakken. Zo ben ik ook examinator, afstudeerbegeleider en kijk ik samen met de andere coördinatoren voortdurend hoe we onze manier van lesgeven en methodes zo actueel mogelijk kunnen houden.”

Die actualiteit is belangrijk, want er worden voortdurend nieuwe technieken en producten ontwikkeld, waar mensen veilig mee moeten kunnen werken. “Het lastige aan dit vakgebied is dat we acties ondernemen die pas later effect hebben. Als arbeidshygiënist vertaal je wetenschappelijke informatie direct naar de werkvloer om mensen te helpen en te voorkomen dat ze over twintig of dertig jaar ziek worden. Dat is ver weg, in de veiligheidskunde is het resultaat van maatregelen veel makkelijker te zien. Door het risico op beknelling of vallen te verkleinen boek je direct winst. Men is geneigd de risico’s voor de lange termijn te onderschatten, dus werken arbeidshygiënisten op basis van metingen en wetenschappelijke inzichten, zodat we zo objectief mogelijk kunnen oordelen en met dat verhaal naar werkgevers kunnen gaan. De investeringen die werkgevers ons aanraden nu doen, zorgen dat hun werknemers later gezond met pensioen gaan.”

Praktijkgericht en divers

De opleidingen die PHOV verzorgt, zijn heel praktijkgericht. Dat past bij de wensen van de deelnemers, want de meesten focussen zich in hun huidige werk al op veiligheid en gezondheid. “We zien vaak arboprofessionals en preventiemedewerkers die meer body willen geven aan bepaalde verantwoordelijkheden en daarom kiezen voor een opleiding. Anderen willen een carrièreswitch maken en melden zich daarom aan. En soms sturen bedrijven zelf hele groepen naar ons toe”, vertelt Van den Hurk.

Bij het vormgeven van zijn lessen kijkt hij altijd naar de achtergrond van de deelnemers. Door de diversiteit daarin ontstaan vaak interessante discussies. Wie al twintig jaar in het vak zit heeft veel relevante ervaring om te delen en mensen die net zijn begonnen stellen goede, kritische basisvragen. “Dat is heel waardevol, om ook bij de waarom-vraag stil te staan. Die zullen bedrijven namelijk ook stellen wanneer je hen adviseert. Het meest effectief daarin is om zonder oordeel een situatie voor te leggen mét een oplossingsrichting en daar dan samen met het bedrijf invulling aan te geven. Dan wordt de oplossing ook beter gedragen op de werkvloer. Ook dat leer je bij ons, hoe je je advies het best kunt brengen.”

Docenten uit het veld

Wat verder bijdraagt aan de nauwe afstemming op het werkveld, is dat alle docenten hier vandaan komen. Veel van hen werken overdag in het vakgebied waarin zij bij PHOV lesgeven. Dat is een van de redenen waarom de deeltijdlessen ’s avonds worden gegeven. De deelnemers bereiden zich voor op de lessen door zelf de theorie door te nemen en cases te bestuderen, de lessen zijn bedoeld om de praktijkkennis van de docenten en de groep te benutten. “Veel van onze docenten zijn dagelijks bezig met risicobeoordelingen en zorgen ’s avonds dat de volgende generatie bijleert. Hun eigen praktijkervaring is daarbij zeer waardevol. Dat geldt ook voor de vragen en ervaringen uit de groep. De basis is altijd gelijk, maar door deze inbreng is elke les anders en heel relevant. Mensen kunnen er gelijk op hun werk mee aan de slag”, aldus Van den Hurk.

Een vast onderdeel van de opleiding arbeidshygiëne is het bedrijfsbezoek, wat voor PHOV heel belangrijk is. Minimaal twee keer per opleiding wordt een praktijkdag georganiseerd. Daarbij gaan de deelnemers een hele dag met meetapparatuur naar een bedrijf om de theorie in de praktijk toe te passen. Idealiter is dat de werkgever van een van de deelnemers. Kan dat niet, dan is er altijd wel een interessante opdracht te vinden binnen het netwerk van de docenten. 

Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat deelnemers op die manier gelijk hun netwerk uitbreiden. “Netwerken en kennis delen willen we sterk stimuleren. We moedigen deelnemers bijvoorbeeld aan om ook een openbare versie van hun scriptie te publiceren, zodat iedereen van de inzichten kan profiteren. Je bent hier voor je eigen ontwikkeling en de veiligheid binnen je bedrijf, maar we hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk om de gezondheid van werkend Nederland te beschermen.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!