Select Page

Van verbeelding naar verandering

door | 1 nov, 2024

Het nieuwe kabinet staat klaar om belangrijke veranderingen door te voeren, gericht op het verbeteren van het beleid van de afgelopen jaren. Verandering is vaak noodzakelijk, maar kan tegelijkertijd ook onzekerheid en angst oproepen. We voelen allemaal wel eens de spanning die verandering met zich meebrengt, vooral wanneer de toekomst onduidelijk is. Toch is het juist in deze momenten dat ondernemerschap en innovatie ons kunnen helpen om die verandering niet als bedreiging, maar als kans te zien.

Tekst: Tessa Langerijs

Ondernemerschap zorgt voor creativiteit, vernieuwing en vooruitgang, en het kabinet heeft terecht aangegeven dat het wil investeren in een sterk vestigingsklimaat. Dat is essentieel om verandering te laten slagen. Maar om die verandering duurzaam te maken, is er méér nodig: een inspirerende toekomstvisie waarin we durven dromen over wat we samen kunnen bereiken. Dit vraagt om langetermijn-denken en helderheid, zodat bedrijven, ondernemers én burgers weten waar ze aan toe zijn. Als we samen naar gedeelde doelen werken, vermindert de angst voor het onbekende en kunnen we polarisatie tegenhouden.

Naast innovatie is er nog een ander cruciaal ingrediënt dat niet over het hoofd gezien mag worden: kunst en cultuur. Kunst is verbeelding, en verbeelding biedt ons de ruimte om na te denken over wat mogelijk is. Juist in tijden van verandering kan kunst ons helpen om ons voor te bereiden op nieuwe realiteiten. Het gaat daarbij niet alleen om economische waarde, maar om wat kunst doet met de mens, met de leefbaarheid van onze steden en dorpen, en hoe het een aantrekkelijk klimaat schept voor ondernemers en nieuw talent.

De bijdrage van kunst en cultuur aan innovatie mag niet onderschat worden. Nederland heeft als innovatieve economie een sterke voorsprong in verschillende sectoren, en kunst en cultuur spelen hierin een onmisbare rol. Ze bieden onverwachte perspectieven op grote maatschappelijke vraagstukken en dragen bij aan creatieve oplossingen die anders niet mogelijk zouden zijn. De verschraling van kunst en cultuur zou op de lange termijn een verarming van onze samenleving betekenen, niet alleen in economische termen, maar ook op het gebied van sociale cohesie en leefbaarheid.

Het nieuwe kabinet kan hier een doorslaggevende rol in spelen door een sterke, positieve visie neer te leggen waarin kunst en cultuur worden erkend als essentiële pijlers voor brede welvaart en innovatie. Investeren in deze sectoren betekent investeren in de toekomst van Nederland: een toekomst vol creativiteit, verbinding en trots. Als het kabinet moed toont en kunst en cultuur de aandacht geeft die ze verdienen, kunnen we met hoop en verbeelding samenwerken aan een toekomst waarin verandering niet iets is om bang voor te zijn, maar iets om naar uit te kijken.

Tessa Langerijs is directeur van Vereniging VNO-NCW West

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!