- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
“Bedrijven in de Botlek-Europoort-Maasvlakte-regio zijn sterk afhankelijk van betrouwbare elektro- en energietechniek. Daarover hebben ze dan ook veel technische kennis in huis. Maar, de kennis om binnen de regels van de wet hun energievoorziening efficiënter te maken en te verduurzamen? Die kennis hebben wij.” Aan het woord is Ric Houwen, manager commercie van Anexo.
Tekst: Heleen van der Maas
Door samen te werken met klanten komt Anexo tot oplossingen die in eerste instantie niet lijken te kunnen. Niet kunnen besparen? Ja hoor, dat kan wel! “Hetzelfde geldt voor het niet kunnen beschikken over extra stroomcapaciteit vanwege congestie”, kaart Houwen aan. “Dat kan ook. Door onze expertise over wat er binnen de kaders van de wet en regels allemaal mogelijk is, te koppelen aan data uit onze metingen en analyses, komen we tot sterke oplossingen waar niemand eerder aan heeft gedacht.”
Een sprekend voorbeeld van ‘Het kan wél!’ is de oplossing voor bedrijven die van de regionale energienetbeheerder te horen hebben gekregen dat ze niet nu, maar pas over vijf jaar aan de beurt zijn voor een aansluiting met extra vermogen. “Stel dat je je stroomcapaciteit kunt delen met je buurman en vice versa?”, oppert Houwen. “Bijvoorbeeld door een eigen energienet te creëren met andere bedrijven gevestigd rondom jouw plant; een zogenaamd Gesloten Distributie Systeem (GDS). Daar zijn juridische oplossingen voor. Een passende oplossing om het aanwezige elektrisch vermogen optimaal te gebruiken voor jezelf en bij overschot te delen met je buren is onze toegevoegde waarde. We hebben de expertise in huis om zowel zo’n klein energienet te besturen als om het te installeren en alle benodigde elektrotechniek te onderhouden. Als erkend meetbedrijf beschikken we over veel meetdata die hiervoor nodig is met passende software-oplossingen.”
Slim besturen kan alleen als je precies weet wanneer er hoeveel energie verbruikt en opgewekt wordt Houwen: “Dat betekent dat wij zorgen voor het juiste inzicht met energiemeters, sensoren en dashboards. Op secondebasis kunnen klanten zien hoe hun vermogensprofiel eruit ziet. Met dat inzicht kan de klant beslissen of en hoe hij zijn proces wil aanpassen. Bijvoorbeeld door energieslurpers die dankzij metingen in zicht komen, te vervangen en installaties efficiënter af te stellen. Of door gekoppeld aan het stroomtarief geautomatiseerd installaties aan- en uit te schakelen. Een stroombuffer creëren zodat je flexibeler met je stroomvoorziening om kan gaan, is een andere mogelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het verwarmen van oliën in opslagtanks. In plaats van continu, kun je dat ook in intervallen doen via vraagsturing van energie. Wij weten uit ervaring al dat dit kan.”
Inzicht in data domineert ook de manier waarop Anexo beheer en onderhoud aan infrastructuur, zoals transformatoren en middenspanningsinstallaties, uitvoert. Wie dit aan Anexo uitbesteedt, heeft niet alleen inzicht in de energiestromen binnen zijn bedrijf, maar is ook via de door Anexo aangelegde sensoren slim in control. Houwen: “Door non-stop monitoring van de energie-infrastructuur bieden we onze klanten een totaalbeeld van verbruik, opwekking en kosten van energie en intelligent beheer. Dat bespaart niet alleen kosten, onze klanten weten via het dashboard ook elke dag hoe hun installatie ervoor staat. En mocht er onderhoud of reparatie nodig zijn, dan is één telefoontje genoeg om ons direct persoonlijk te spreken. Wij zijn een bedrijf met een no-nonsense mentaliteit en persoonlijke aanpak. Dus je belt ons, wij stappen in de auto en komen naar je toe. We werken samen aan bedrijfscontinuïteit en de energietransitie.”
Anexo is expert in aanleg en onderhoud van energie-infrastructuur van bedrijven waar energie een kritische factor is. Anexo speelt een belangrijke rol in het energie-efficiënt en -flexibel maken van de glastuinbouw. “Daar is energiebesparing en flexibiliteit in energievoorziening al veel langer een bepalende factor. Al die innovatiekracht en slimmigheden die we daar hebben opgebouwd, zetten we steeds vaker in voor energie-intensieve bedrijven in de Botlek-Europoort-Maasvlakte-regio”, benadrukt Houwen. “Wij hebben de technische knowhow en kennen de wet- en regelgeving heel goed.”
Een eigen energienet om capaciteitsuitbreiding voor elkaar te krijgen buiten het regionale netwerk om, heet officieel een gesloten distributiesysteem, oftewel GDS. In Europoort heeft Anexo al een aantal keer het stroomcapaciteitsprobleem opgelost door bedrijven bij elkaar te brengen in zo’n GDS. Houwen: “Daaruit zijn samenwerkingen ontstaan waarbij onderling megawatts worden gedeeld.”