Selecteer Pagina

Veiligheidstrainingen in een virtuele omgeving

door | 9 aug, 2024 | Eemsdelta

Veiligheidstrainingen

Foto: Chemie Park Delfzijl

Falck Fire Services voert samen met de overheidsbrandweer veiligheidstrainingen uit. Er is een virtuele omgeving voor het Chemie Park Delfzijl ingericht.

Het doel van de trainingen is om de risico’s op het Chemie Park Delfzijl in kaart te brengen. “Vorig jaar bleek tijdens een fysieke oefening dat er behoefte is om meer aandacht te besteden aan de processen op de site en welke specifieke gevaren kunnen ontstaan bij verschillende scenario’s”, zegt Pieter Timmer, medewerker vakbekwaamheid van de Veiligheidsregio Groningen, op de website van het Chemie Park Delfzijl.

Veiligheidstrainingen

Aangezien er een wens bestond om virtueel te oefenen, bouwde Fokke Post van de B-ploeg van Falck het chemiepark in 3D na. “Met speciale game-software bouwde ik de bedrijven globaal na en voerde dit in onze simulatie-trainingssoftware, die ook door de Veiligheidsregio Groningen wordt gebruikt, in. Met medewerking van de leverancier koppelden we onze systemen aan elkaar en konden zo met meerdere personen tegelijkertijd in hetzelfde scenario ‘realtime’ oefenen. Van opschaling tot sein ‘incident meester’.”

Kennisniveau

In het geval van een middelgroot alarm, wordt de overheidsgrandweer ingeschakeld, zegt Wouter Joostens, locatiemanager bij Falck. “Onze mensen zijn getraind in omgaan met de chemische stoffen. Voor de overheidsbrandweer is die kennis vaak niet op hetzelfde niveau, omdat ze er niet zo vaak mee in aanraking komen. Om toch goed voorbereid te zijn bij een middelgroot alarm, oefenen we samen met de overheidsbrandweer met onze oefensoftware.”

Zie ook: E-learning over waterstof en veiligheid

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!