- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Vandervelde Protection, opgericht in 1937, is een toonaangevend bedrijf op het gebied van kathodische bescherming (KB). Met meer dan 80 jaar ervaring, is het bedrijf een bekend gezicht binnen de industrie. Ir. Triet Le, projectleider KB, en Carolien Jonk-Bijloo, districtsmanager bij Vandervelde Protection, over de nieuwste technologieën en innovaties op het gebied van kathodische bescherming.
Tekst: Jeanette van Swaal
Begonnen met de elektrolyse van water en het zuurstofarm maken hiervan om corrosie in cv-systemen te verminderen, heeft Vandervelde Protection zich door de jaren heen ontwikkeld tot een specialist in algemene kathodische bescherming. Dit omvat onder meer de bescherming van stalen leidingen in de grond, damwanden en zeesteigers. “We bieden complete oplossingen: vanaf de offerteaanvraag tot de inkoop van materialen, assemblage, installatie, oplevering en inspectie. Wij ontzorgen de klant van A tot Z op het gebied van KB”, vertelt Le.
Met een klein en flexibel team kan Vandervelde Protection snel schakelen en op maat gemaakte oplossingen bieden. “Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring en expertise in kathodische bescherming. We zien dit terug in onze langdurige relaties met veel opdrachtgevers”, zegt Le.
Vandervelde Protection is niet alleen een van de oudste bedrijven in Nederland op het gebied van kathodische bescherming, maar ook een trendsetter op technologisch gebied. Zo heeft het bedrijf in nauwe samenwerking met zijn leverancier een KB-gelijkrichter ontwikkeld die al snel de standaard werd in Nederland. Tegenwoordig zetten ze ook kleine stappen richting duurzaamheid door zonnepanelen toe te passen bij gelijkrichters.
Corrosie, vaak roest genoemd, kan leiden tot instabiele constructies, lekkages en milieuschade. Dit brengt hoge kosten met zich mee als er geen preventieve maatregelen worden genomen. Met kathodische bescherming kan corrosie van stalen objecten effectief worden voorkomen. Maar hoe werkt kathodische bescherming precies? “Daarvoor moeten we corrosie precies begrijpen”, legt Le uit. “Simpel uitgelegd is corrosie een elektrochemisch proces waarbij sprake is van een anode en een kathode. Hiertussen loopt een stroomkring door de stroom van elektronen. De anode is een plek die elektronen verliest en waar het staal wordt omgezet in ionen, wat leidt tot materiaalverlies. De kathode ontvangt elektronen en hier vinden verschillende chemische reacties plaats zonder materiaalverlies.”
Le vervolgt: “Door de stroomkring te verbreken, kunnen we het corrosieproces stoppen: we plaatsen een coating. Echter, als de coating faalt, is er nog een tweede oplossing: door middel van stroom kunnen we de stroomkring omdraaien om het roestproces te stoppen. We maken van de anode een kathode en beschermen daarmee het staal. Dit noemen we kathodische bescherming. Let wel op: kathodische bescherming werkt alleen als het staal in een geleidend medium zit, zoals water of de grond.”
“We waren ook één van de eersten die stappen hebben gezet op het gebied van remote monitoring in Nederland”, aldus Le. Remote monitoring maakt het mogelijk om op afstand de KB-status van assets te bewaken. Hierdoor zijn er minder frequente inspecties op locatie nodig, wat tijd en kosten bespaart. “Door data te verzamelen en op afstand te bewaken, kunnen we sneller reageren op problemen en onnodig stroomverbruik voorkomen”, legt Le uit.
De technologie stelt Vandervelde Protection in staat om continu toezicht te houden op de staat van stalen leidingen en andere componenten die worden beschermd tegen corrosie. Als er afwijkingen of potentiële problemen worden gedetecteerd, kan het team direct ingrijpen. Dit vermindert niet alleen de kans op onverwachte uitval, maar zorgt ook voor een langere levensduur van de infrastructuur. Uiteindelijk levert dit op termijn de klant geld op.
Voor de toekomst ziet Le veel potentie in de verdere ontwikkeling van remote monitoring en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). “De volgende stap is om de verzamelde data te gebruiken voor voorspellend onderhoud. Deze data is enorm waardevol voor het vervangen en repareren van infrastructuur.”
Naast kathodische bescherming is Vandervelde Protection gespecialiseerd in anti-fouling technologie binnen de maritieme sector. Deze techniek voorkomt de aangroei van biologische organismen zoals algen en mosselen op onderwateroppervlakken. “Anti-fouling is effectiever dan de veelgebruikte methoden zoals chloor”, vertelt Le. “Het koper in de anti-fouling technologie voorkomt de aangroei en wordt vaak toegepast in pompinstallaties, zoals op schepen en zeeplatforms. Dit verbetert de efficiëntie en verlaagt de onderhoudskosten.”
Een van de grote projecten waar Vandervelde Protection momenteel aan werkt, bevindt zich in Noord-Holland. Hierbij worden grote pompen en damwanden bij een dijk geplaatst, die minimaal 25 jaar zonder onderhoud moeten kunnen draaien. “Het is een complex en uitdagend project, maar door het gebruik van speciale anodes en hoogwaardige materialen kunnen we de levensduur van de installaties aanzienlijk verlengen”, aldus Jonk-Bijloo.
Vandervelde Protection streeft ernaar een betrouwbare en langdurige partner te zijn voor zijn klanten. “Deze verantwoordelijkheid komt ook tot uiting in onze oplossingen. We ontwerpen altijd systemen die op de lange termijn effectief en efficiënt zijn. Dit vereist soms een grotere investering, maar die betaalt zich uiteindelijk zeker terug”, besluit Jonk-Bijloo.