- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
MVOI heeft zich gespecialiseerd in de écht ingewikkelde aanleg of modificatie van ondergrondse leidingen en kabels. Daarbij zet het steeds vaker duurzaam – door moederbedrijf Mourik ontwikkeld – materieel in.
“Wij zijn gespecialiseerd in ondergrondse infrastructuur, zoals kabels en leidingen. Vanuit onze vestiging in Groot-Ammers verzorgen wij alle landelijke projecten”, vertelt Mario Borsten, sinds 2019 bedrijfsleider bij MVOI. Voor industriële klanten verzorgt het uit 1940 daterende bedrijf de aanleg van ondergrondse leidingen voor het transport van plant tot plant. “Neem bijvoorbeeld een groot petrochemie-concern, dat meerdere fabrieken in de regio Rijnmond heeft. Daartussen heeft het transportleidingen lopen voor het verpompen van oliën en gassen. Wij zijn thuis in het maken van nieuwe leidingen of het uitvoeren van modificaties aan bestaande leidingen.” Tot de klantenkring van MVOI behoren onder meer diverse grote petrochemische concerns en gasproducenten. “Door onze leidingen stromen vooral olie, gas en warm water. Ook worden wij onder meer ingeschakeld door diverse netbeheerders die warmte leveren aan huishoudens in Rotterdam, Purmerend en Alkmaar”, aldus Borsten.
Bij MVOI werken ongeveer 160 mensen en bij drukte wordt er nog eens 150 man ingeleend. De activiteiten van de ondergrondse leidingen- en kabelspecialist zijn sterk seizoensgebonden, vertelt Borsten. “Wij hebben het vooral druk van 1 april tot 1 oktober. ‘s Winters willen warmtebedrijven niet dat wij in het bestaande net ingrijpen. Ze willen immers voorkomen dat ziekenhuizen en verzorgingstehuizen mogelijk zonder warmte komen te zitten. De winterperiode is het stookseizoen voor gasleveranciers, die dan gas moeten leveren.” Hij merkt dat klanten minder vooronderzoek en engineering in eigen beheer doen, en daarvoor steeds meer een beroep op aannemers doen. “Wij zijn daar uitstekend op ingericht. Met onze eigen engineeringafdeling zijn wij in staat dat in eigen huis te verzorgen.”
“Wij zijn goed in de wat complexere projecten”, vertelt Borsten verder. “Andere partijen in de markt zijn in staat om binnen korte tijd veel kilometers aan leidingen aan te leggen. Wij richten ons op de qua omvang kleinere projecten. Neem bijvoorbeeld de aanleg van een kruising met de kabel- en leidingstraat in Rotterdam. Wil je daar onderdoor, dan moet je haaks kruisen op minimaal 2.70 meter diepte. Dat beheersen wij zeer goed.”
Hij haalt een voorbeeld aan. Zo is MVOI nu bezig met een project voor een producent van industriële gassen, waarbij CO2 vanuit de industrie naar tuinders wordt getransporteerd. Dat is een bijzonder project, legt Borsten uit. “Het gaat om drie leidingen die vanuit de locatie aan de Botlekweg lopen. Twee ervan worden op een bestaande locatie aangesloten aan de andere kant van de weg. De derde leiding sluiten wij aan op het Porthos-netwerk. Hiervoor maken wij twee boringen: een met een diameter van 1.200 millimeter, waardoor twee leidingen lopen. De andere boring heeft een diameter van 800 millimeter, voor één leiding. Al deze werkzaamheden vinden binnen een afstand van 250 meter van elkaar plaats. Daar zit alles voor ons in: open ontgraving, het zetten van bemalingen, opnemen van verhardingen, graven in de leidingstraat en het maken van boringen. Dat is serieus complex werk, want we komen met de boring midden in de leidingstraat uit.”
Sinds 2019 is MVOI een volledige dochteronderneming van Mourik. Volgens Borsten heeft dat geen invloed op wát MVOI doet, maar wel hóe het zijn werkzaamheden uitvoert. “Mourik wil koploper zijn in het duurzaam aannemen van werkzaamheden. Het zet daar zwaar op in. Mourik heeft bijvoorbeeld een eerste waterstofkraan gebouwd, en een tweede wordt inmiddels ook ingezet. Daarnaast heeft het in eigen beheer elektrisch materieel ontwikkeld. Wij plukken daar de vruchten van. Zo kunnen wij gebruikmaken van een volledig elektrisch aangedreven lasmachine, die wij voor al ons laswerk kunnen inzetten. Je ziet: het is ideaal om onderdeel van een grote groep te zijn.”
“Mochten fitters of lassers dit artikel lezen, dan zijn zij welkom om met ons contact op te nemen. Wij kunnen hen mooi werk bieden”, nodigt Borsten uit. Hij sluit af met een laatste voorbeeld. “Neem het unieke project dat wij in de leidingentunnel naast de Thomassentunnel uitvoerden. Voor het waterbedrijf hebben wij er twee roestvrijstalen leidingen aangebracht. Dit was heel bijzonder, want de hoofdschacht heeft een diameter van 14 meter en is 27 meter diep. Buisje voor het buisje hebben wij de leiding naar beneden gehesen, waarna er een lange streng van is gemaakt die door de tunnel is getrokken. Van buiten op maaiveldniveau zag je er niets van, maar voor de jongens was dit een heel uitdagend project.”
MVOI is een van de zes aannemers waarmee Gasunie een tienjarige raamovereenkomst heeft gesloten voor het onderhoud en beheer van bestaande aardgasleidingen. “Daarnaast zijn wij met Gasunie in gesprek over het onderhoud en beheer van waterstof- en CO2-leidingen”, zegt Mario Borsten van MVOI. Hij stelt dat het voor MVOI niet veel uitmaakt welk product door een leiding vloeit, aangezien klanten beslissen welk materiaal voor leidingen wordt gebruikt. “Wij komen nooit met het product in aanraking. Voor ons maakt het daarom niet uit wat de klant door een leiding transporteert. Voor welk materiaal een klant ook kiest, wij zijn ervoor gecertificeerd.”